Son yıllarda zeytinyağının kalite kriterlerinin önemi arttıkça bu değerleri sertifikalandıran yarışmaların da değeri yükseliyor. Zeytinyağında kaliteyi iki gruba ayırmak gerek. Birincisi, kimyasal kalite… Kimyasal analizler sonucu kriterler belirlenir ki, bunlar, bazı özel dalga boylarında ışığın absorbe edilmesine dayanan ölçümler, serbest hale geçmiş yağ asidi miktarını belirleyen ölçümler, yağın depolanma koşullarının uygunluğunu saptamaya yarayan peroksit sayısı tespitine dayalı ölçümlerdir. Bu değerler daha ziyade bir laboratuvar ortamında yapılır ve sayısal bir değer olarak sonuçlanır. Zeytinyağında esas kalite belirleme yöntemi ise duyusal analizdir. Duyusal kalite için de en önemli belgelendirme sistemleri uluslararası zeytinyağı kalite yarışmalarıdır.
DÜNYANIN GÖZÜ ÜZERİMİZDE
Ülkemizde son 10 yıldır son derece başarılı üretimler yapılıyor. Zeytinin anavatanı olarak geçen ülkemiz üretim kapasitesi olarak 4-5’inci sıralarda iken üretim kalitesi açısından ne yazık ki “Türkiye zeytinyağı kalitelidir” imajı oluşturabilme yolunda çok adım atılmış değildi. Özellikle butik üreticilerimizin sayısının artmasıyla bu imajı yakalama yolundayız. Artık bu yarışma sonuç listelerinde peş peşe en az 20 Türk markası sıralanabiliyor.Türk zeytinyağının imajı butik üreticiler sayesinde çok daha fark edilir hale gelecek. Topraklarımızda hiçbir üretici ülkenin sahip olmadığı kadar kıymetli ve çok üstün özelliklere sahip çeşitler var. Biz sadece dikkatli üretim yapmalıyız.Bu yıl özellikle dünyadaki ithalatçıların dikkatini çekecek yarışma sonuçları elde ettik.
BUTİKÇİLER LOKOMOTİF OLDU
Dünyada ve bizde ürün tonajı düşük, zirai hastalıkların yoğun yaşandığı bir yıl olmasına rağmen butik üreticiler kaliteli üretimle ürünlerini madalya ile taçlandırmayı başardılar.Görünen o ki, Türk zeytinyağının lokomotifi butik üreticiler olacak. Bu nedenle butik üretimin, tabii özellikle kaliteli butik üretimin desteklenmesi son derece önemli.Bilindiği üzere uluslararası yarışmalarda ses getiren sonuçları butik üretimle alıyoruz. Bu yıl şu ana kadar sonuçlanan yarışmalarda ülkemiz Londra’da 9 altın, 7 gümüş, 2 bronz; İtalya’da 7 altın, 12 gümüş; İsrail’de 10 grand prestij gold, 5 prestij gold, 2 gold; ABD’de 7 altın, 3 gümüş; Japonya’da 1 altın, 10 gümüş almayı başardı.