Adana’da 1902 yılında Recep Öner tarafından küçük bir silah tamir atölyesi olarak temelleri atılan Öner İşleme Teknolojileri, günümüzde dedesi ile aynı ismi taşıyan torununun yönetiminde emin adımlarla yoluna devam ediyor. Halihazırda zeytinyağı, süt ve meyve suyu sektörlerine yönelik ürünler üreten grup, önümüzdeki 10 yıl içinde dünya genelinde 15 ülkede fabrikalar kurarak küresel ölçekte büyümeyi hedefliyor. Öner Seperatör’ün dünü, bugünü ve yarınını Yönetim Kurulu Başkanı Recep Öner’le konuştuk.
DEDEDEN TORUNA ÜÇ NESİL
Kurucularının ileri görüşlülüğü ve inovasyon tutkusuyla sektördeki her değişimi fırsata dönüştürerek Türk sanayisine katkı sağlama misyonuyla büyüyüp bugünlere geldiklerini söyleyen Recep Öner, “Firmamızın geçmişi 1902’ye dayanıyor. O yıl dedem Recep Öner tarafından küçük bir silah tamir atölyesi olarak kurulan firmamız, ilerleyen süreçte Ar-Ge’ye yaptığı yatırımla makine imalat sanayine dönüştü. Ateşli silahların yanı sıra buharlı trenler için gövde motorları ürettik” dedi.
Babası Recep Sait Öner’in dedesiyle yan yana çalışarak 1960 yılında o zamanın teknolojisiyle Türk sanayisinin ilk süt separatörünü ürettiğini anlatan Recep Bey, “Saatte 350 litre kapasiteyle başlayıp yıllar içinde 5 bin litreye ulaştık. Ben ise 10 yaşındayken işe dahil oldum. Hem okudum hem de çalıştım. Tek amacım Türkiye’de Avrupa standartlarının üstünde makineler üretmekti. ‘Asla pes etme, bir çakıl taşı bile seni hedefine ulaştıracaktır’ misyonuyla hareket ederek bunu başardık. 2009’da saatte 5 bin litre seperatör ve ilk berraklaştırıcı üretimimizi gerçekleştirdik. Aynı yıl sınırlarımızı aşarak ilk ihracatımızı da yaptık. Bundan sadece 3 yıl sonra seperatörde saatte 15 ton, durultucuda 25 ton kapasiteye ulaştık” diye konuştu.
200’DEN 7 BİN METREKAREYE
2013’te 200 metrekarelik eski tesislerinden Hacı Sabancı OSB’deki 7 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikaya taşındıkları bilgisini paylaşan Recep Öner, 2015’te kendi zeytinyağı tesislerini kurduklarını ve ilk dekantör üretimini gerçekleştirdiklerini aktardı. Ertesi yıl üretim çeşitliliklerini artırarak pastörizatörden nano filtrasyonlara, anahtar teslim süt fabrikalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet vermeye başladıklarını bildiren Recep Bey, “2017’de günlük 60 ton kapasiteli kontinü sistem zeytinyağı tesislerinin üretim ve kurulumuna başladık. 2020 yılında saatte 20 ton krema seperatörü, 50 ton pastörizatör ve 25 ton durultucu ürettik” ifadelerini kullandı.
Günümüzde anahtar teslim süt, doğal meyve suyu ve kontinü sistem zeytinyağı fabrikaları kurduklarını belirten Recep Öner, “Halihazırda 53 ülkeye ihracat yapıyoruz. 17 ülkede de temsilciliklerimiz var. Geçtiğimiz yıl, Güney İtalya’nın Bari kentinde yaklaşık 70 yıldır zeytinyağı makinesi üreten Vito Labate markasını satın aldık ve ismini Oner Labate olarak değiştirdik. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde kurduğumuz Oner Europa GmbH firmamızla Avrupa pazarındaki konumumuzu daha güçlü ve rekabetçi hale getirdik” dedi.
10 YILDA 15 ÜLKEYE FABRİKA
Sürekli olarak kendilerini yenileyip geliştirdiklerini vurgulayan Recep Bey, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerle dünya genelindeki üreticilere yüksek verimlilik, kalite ve enerji tasarrufu sunmayı amaçladıklarını kaydetti. Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, çevreye duyarlı üretim süreçleriyle, doğal kaynakları koruyarak ve topluma değer katarak sektörde lider bir çözüm ortağı olmayı hedeflediklerini dile getiren Recep Öner, ekledi:
“Zeytinyağı işleme makinelerimizin her bir parçasında verimliliği ve dayanıklılığı artırmayı hedefliyoruz. Bu nedenle parçalarımızı hem enerji tasarruflu hem de yüksek performans gösterecek şekilde tasarlıyoruz. Özel olarak geliştirdiğimiz malzeme ve kaplama teknikleri sayesinde makinelerimiz aşınmaya karşı daha dirençli hale gelirken, enerji tüketimini de minimuma indiriyoruz. Aynı zamanda otomasyon ve izleme sistemleri ekleyerek üretim sürecini daha kontrol edilebilir ve sürdürülebilir kılıyoruz. Çevre dostu tasarım, müşteri odaklı ve özelleştirilebilir çözümlerle makinelerimizi üretmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya genelinde 15 ülkede zeytinyağı işleme fabrikaları kurarak küresel ölçekte büyümeyi planlıyoruz. Bu noktada, genç girişimcilere sektörde yenilikçi ve müşteri odaklı yaklaşım sergilemelerini, sürekli öğrenmelerini ve çevrelerine duyarlı olmalarını tavsiye ediyorum.”
Never give up, even a pebble will get you to your goal.
Asla pes etme, bir çakıl taşı bile seni hedefine ulaştıracaktır.
Yenilik bir makinenin dişlilerinden fazlasıdır. O, geçmişten aldığımız ilhamla geleceği şekillendirme gücüdür.