Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almayı başarmış ilk ve tek zeytinyağı olan Milas zeytinyağına ihracatın kapıları ardına kadar açıldı. İlk aşamada Malezya’ya 6.5 ton Milas zeytinyağı ihraç edilirken, dünyada 34 ülkede 16 milyon müşterisi bulunan Metro ise Milas zeytinyağını tüm mağazalarına göndermeye hazırlanıyor. Katar, Vietnam ve Endonezya pazarından da talepler gelmeye başladı.
Akarca Çiftliği’nden
Malezya’ya 6.5 ton
Milas zeytinyağına en büyük talep Malezya’dan geldi. Milaslı zeytinyağı üreticilerinden Akarca Çiftliği, 250 cc’lik özel cam şişeler içindeki 6.5 tonluk zeytinyağı ile 100’er gramlık poşetler halindeki 100 kg’lik zeytinyağı çayını Malezya’ya ihraç etti. İşletme sahibi Ömer Faruk Akarca, Malezya’ya zeytinyağı ihracatını 3 yıl önce 1 tonla başlattıklarını belirterek, “İkinci yılda 2.5 ton zeytinyağı sattık. Bu yıl 6.5 tona çıktık. Hedefimiz, 10 ton” dedi. AB coğrafi işaretinin yanı sıra AB ve ABD’den organik üretim belgelerinin de olduğunu belirten Akarca, yeni hasat döneminde hedeflerinin Malezya’nın yanı sıra Endonezya’ya da zeytinyağı ihraç etmek olduğunu söyledi. Ömer Faruk Akarca, zeytinyağı ihracatında Güneydoğu Asya’nın çok büyük bir pazar olduğunu belirterek bu bölge için Vietnam’da şirket kuracaklarını kaydetti.
Metro ile 34 ülke
16 milyon tüketici
Dünyanın önde gelen market zincirlerinden olan ve 34 ülkede 16 milyon, Türkiye’de ise 21 şehirde 37 mağazasıyla 1 milyonu aşkın müşteriye hizmet veren Metro marketler zinciri, raflarını AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağlarına açmaya hazırlanıyor. Milas’ın Sakarkaya yöresinde fıstık çamı ormanlarından elde edilen Sakarkaya kırmızı balını Metro mağazalarına veren Sakarkaya Gıda’nın girişimiyle Milas’ın AB coğrafi işaretine sahip zeytinyağlarının da Metro raflarında yer alması için görüşmeler başladı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda online yapılan toplantıda ilkeler üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “MİTSO olarak Metro yetkilileriyle zeytinyağı üreticilerimizi buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağlarımızın Metro aracılığıyla uluslararası pazara açılması ürünümüze çok büyük bir değer kazandıracak” diye konuştu.
Sırada Milas yağlı zeytini var
Sıra Milas yağlı zeytininde
Milas’ta yüzyıllardır zeytinliği olan ailelerin kendi ihtiyaçları için sofralık bir ürün olarak hazırladıkları, ihtiyaç fazlasını ise pazaryerlerinde satışa çıkardıkları ‘yağlı zeytin’ AB’den coğrafi işaret almayı bekliyor. AB ile yazışmalar devam ederken, bu yıl içinde coğrafi işaret alması bekleniyor. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milas yağlı zeytinine Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret aldıktan sonra bazı işletmeler pazar için yağlı zeytin üretimine başladılar. Çok büyük ilgi gördü. Özellikle pandemi süreci atlatılıp turizm hareketlendiğinde bu ilginin ve talebin daha da artacağını umuyoruz. Yıl sonunda veya 2022’nin başlarında Milas yağlı zeytini de Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret almış ürünlerinden biri olacak” ifadelerini kullandı.
MİTSO, TOBB’A VE TİCARET BAKANLIĞI’NA BAŞVURDU
Dökme zeytinyağı ihracatı serbest bırakılsın
MİTSO, dökme zeytinyağı ihracatının 31 Ekim’e kadar durdurulması, buna karşılık ayçiçeği, aspir ve kanola yağının ithalatında 30 Haziran’a kadar gümrük vergisi alınmaması kararına karşı TOBB’a ve Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulundu. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ederek konuyla ilgili dosya sunan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, yasağın kaldırılmasını istedi. Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret alınmasının da olumlu etkisiyle yıllardır zeytinyağı üreticisinin ilk kez hak ettiği değer üzerinden ürününü satmaya başladığını anlatan Özer, “Ayçiçek, aspir, kanola yağlarının ithalatında gümrük vergisi kaldırılırken dökme zeytinyağı ihracatının durdurulmasını doğru bulmuyoruz” görüşünü dile getirdi. Başkan Özer daha sonra TOBB üyesi odalarının başkanlarıyla birlikte Ticaret Bakanlığı’nı ziyaret ederek Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’tan kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.
- Rifat Hisarcıklıoğlu, Reşit Özer
Sezai Uçarmak, Reşit Özer