Manisalı Alhan ailesi aslında inşaat ve müteahhitlik işleriyle uğraşıyor. Ancak yörenin tüm eski ve köklü aileleri gibi onların da atadan kalma arazileri var. Baba Ahmet Alhan, 2008 yılında Ahmetli ilçesinin Kestelli mevkisindeki yaklaşık 300 dönümlük o topraklara ‘Tirilye’ cinsi ağaçlar dikerek zeytin&zeytinyağı sektörüne de adım atmış. 2014’te oğlu Mevlüt Alhan, sahip oldukları zeytinlikten yola çıkarak zeytin&zeytinyağı işletmesi kurma kararı almış. Ailesi de buna destek verince, aynı yılın haziran ayında ‘Alhan Zeytincilik’ kurulmuş. Günümüzde ise şirketi üç kardeş birlikte yönetiyor. Mevlüt Alhan’ın yanı sıra Fatma Betül Alhan Elmacı ve Erkam Alhan da işe dahil olmuş durumda.
BİYOLOJİ OKUDU ZEYTİNE SEVDALANDI
Biyoloji mezunu Mevlüt Alhan’ın zeytine ilgisi üniversitede okurken başlamış. Ailesinin zeytinlikleri olduğu için aklının bir köşesinde hep zeytin ve zeytinyağını kaliteden ödün vermeden üretip ambalajlayarak sofralara kendi markalarıyla sunmak varmış. Son sınıfta riske girerek küçük çapta başladığı yolculukta kısa sürede bir marka oluşturmayı başarmış. “Bu serüvende zor zamanlarım da oldu. Ancak her sıkıntımda ailemden aldığım güçle mücadeleye devam ettim. Günümüzde ise kardeşlerimle beraber hedeflerimizi belirleyerek ve misyonumuzu da netleştirerek omuz omuza başarılara koşmaya devam ediyoruz” diyor.
EVİN KAPISINA KADAR GÖTÜRÜYORLAR
Alhan Zeytincilik’in yıllık kapasitesi yaklaşık 250-280 ton. Şimdilik sıkımı anlaştıkları bir tesiste kendi belirledikleri kriterlerle yaptırıyorlar. Ama kendi tesisleri için de gün sayıyorlar. Tüketiciye Akhisar, Ahmetli ve İzmir’deki satış noktalarından, e-ticaret sitelerinden ve sosyal medya üzerinden ulaşıyorlar. Bu noktalarda servis araçları da var. Sipariş edilen ürünleri bizzat müşterinin kapısına kadar götürüyorlar. Şu an için sadece ‘Alhan’ markaları mevcut. Ancak Mevlüt Bey, “Yakın zamanda gurme ürünlere özel yeni bir markamız çıkacak” bilgisini paylaşıyor.
5 YILDA 500, 10 YILDA 15 BİN TON
“İhracata da başladık. İlk etapta küçük çapta gönderdiğimiz ürünler oldu. Ama ciddi olarak çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde güzel haberler gelebilir” diyen Mevlüt Alhan, hedeflerinin ilk 5 yılda 500 ton kapasiteye ulaşmak ve Avrupa’da sürekliliğini sağlayabilecekleri pazar oluşturmak olduğunu vurguluyor. “İlk 10 yılda ise yıllık 15 bin ton kapasiteye ulaşıp Avrupa, Amerika ve Asya’da ciddi pazarlara ulaşmayı hedefliyoruz” diye de ekliyor.