Eskiden ‘tütünün başkenti’ olarak anılan Akhisar’ı bugün 14 milyon zeytin ağacıyla ‘zeytinin başkenti’ haline getiren serüven 1970’li yıllarda bir kamyon dolusu fidanla başladı. Rahmetli Hüseyin Alhat’ın, “Ya tutarsa” diyerek diktiği fidanlar Akhisar’ın kaderini değiştirdi. Çocukları Mustafa ve Alper Alhat, onun açtığı yoldan yürüyerek, 100 metrekarede başladıkları zeytinyağı işini giderek geliştirdi. 1998’de kendi şirketleri Alhatoğlu’nu kurarak baba işini profesyonel üreticilikle sürdürmeye karar verdiler. Alhatoğlu, 20 yıllık süreçte sürekli yükselen performans gösterdi ve hem iç piyasada, hem de ihracatta önemli paya ulaştı. Bugün 10 bin metrekare kapalı alanla son teknolojiyle üretim yapan bir tesis haline geldi.
ÖN YARGILAR KIRILDI
Mustafa Alhat, halk arasında yanlış bilinen birçok algıyı da kırdıklarını söylüyor, “Önceki yıllarda Akhisar’dan elde edilen zeytinyağının rafinajlık olacağı kanısı vardı. İnsanlar yalnızca Edremit Körfezi çevresinde ve sadece bir çeşitten sızma zeytinyağı üretilebileceğini düşünüyorlardı. Halbuki yalnızca Edremit Körfezi’nde değil, dünyanın pek çok bölgesinde zeytinyağı üretiliyor ve çok kaliteli zeytinyağı da çıkıyor. Ülkemizde 97, dünyada 2 binden fazla zeytin çeşidi var. Üretim prosesine, hasat zamanına, bilimsel tekniklere dikkat ettikten sonra her yerden ve her çeşitten güzel yağlar üretmek mümkün. Biz, 1993 yılında Akhisar’da ilk sızma zeytinyağını ürettik. Bugün Akhisar, zeytinyağı ile dünyada önemli ödüller alan ve söz sahibi olan bir pozisyona geldi” diyor.
ÖZELLİKLİ ÜRÜN ŞART
Kendilerinin en güçlü pazarlarının Amerika olduğunu, Uzakdoğu ve Ortadoğu’da da büyük gelişme kaydettiklerini belirten Alhat, dış pazarda Türkiye’nin ‘özellikli’ ürünlerle başarı kazanabileceğini vurguluyor. Buna örnek olarak da ürettikleri ‘Kidsolio’ zeytinyağını gösteren Mustafa Alhat, “Yıllar önce Rusya pazarı için üretmeye başladığımız, çocuklara özel bu zeytinyağımız dünyada ilkti. Şimdilerde Türkiye’de ve dünyada benzerlerinin olması ne kadar doğru bir iş yaptığımızı kanıtlıyor” diye konuşuyor.
HEDEF DÜNYA MARKASI
Alper Alhat ise hedeflerini hep yüksek tuttuklarının altını çiziyor, “Hedef koymazsanız kaybolursunuz. Nereye bakarsanız o yöne doğru yürüyebilirsiniz. Biz hep en yukarıya bakıyoruz. Başarımızın sebeplerinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda zeytinciliğe başladığımız günden bugüne Akhisar’ı Türkiye’de hak ettiği yere getirdiğimize inanıyoruz. Şimdiki hedefimiz hem firmamızın, hem de Akhisar’ın dünya çapında bir yeri olduğunu herkese ispatlamak” görüşünü dile getiriyor.
KDV İNDİRİMİ ÖNEMLİ
Zeytin ve zeytinyağında dünyada üretilen 100 milyon ton bitkisel yağın sadece 3 milyon tonunun zeytinyağı olduğuna dikkat çeken Alhat, ekliyor: “Zeytinyağı sağlıklı bir ürün ve yıllardır en iyisini üretmek için çabalıyoruz. Böyle değerli ve az bulunan bir ürünün diğer ucuz bitkisel yağlardan fiyat yönüyle dezavantajı var. Burada devletimizden pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Eğer perakende satışlarda KDV yüzde 1’e indirilirse üretici fiyatı ile tüketici fiyatı yaklaşır, kayıt dışı satışlar azalır, Türk halkının sağlıklı gıdaya daha uygun fiyatla ulaşması sağlanır.”