Gıda mühendisi Duygu Yılmaz, “Mideme iyi geliyor” diye her sabah kahvaltıda zeytin çekirdeği yutan gazi babasının sağlığı için doğru mu, yanlış mı yaptığını merak etti. 2 yıllık çalışma sonucunda bu üründen biyoplastik üretti. İki arkadaşıyla birlikte kurduğu Biolive şirketiyle ürünlerin raf ömrünü uzatan antibakteriyel ambalajdan bebek emziğine farklı ürünler üretiyor.
Elazığlı bir ailenin kızı olan Duygu Yılmaz’ın araştırmacı ruhu ortaokul sırasında ortaya çıkmış. Vantilatör motorundan bebeklerinin kıyafetleri için çamaşır makinesi ürettiğinde 12 yaşındaymış. 30’unda gazi olan polis babasının, “Sizleri okutmam için başarılı olmalısınız” sözü aklından hiç çıkmamış. Çok çalışmış. Eğitim hayatının tamamını burslu okumuş. Ve 2013’te gıda mühendisi olmuş.
4 yıl önce, her sabah, “Mideme iyi geliyor” diye zeytin çekirdeği yutan babasından ilham almış. “Doğru mu?” diye araştırmaya başlamış. Önce, babasının zeytin çekirdeği yutmasını engellemiş. Ardından, kalite uzmanı olarak çalıştığı bal şirketindeki mesaisi bittikten sonra, evde kurduğu laboratuvarında denemeler yapmaya başlamış. Haziran 2015’te zeytin çekirdeği atığından antimikrobiyal biyoplastik granül üretmek üzerine bir firma kurmaya karar vermiş. İşinden ayrılıp, arkadaşları Ahmet Fatih Ayaş ve Mehmet Emin Öz’ü de yanına alarak ‘Biolive’yi hayata geçirmiş.
YILIN KADIN GİRİŞİMCİSİ SEÇİLDİ
Ancak hiç sermayesi yokmuş. Akşamları bir etüt evinde üniversiteye hazırlanan gençlere ders vermeye başlamış. Günde ortalama 16 saat çalışmış. İki ortağı dışındaki hiç kimse başarılı olabileceğine, ürün geliştirebileceğine inanmıyormuş. Ama o yılmamış. Önce evlerindeki laboratuvarda, sonra da kurdukları Ar-Ge merkezinde çalışmaya devam etmiş. 2015’te, İTÜ Çekirdek Girişimcisi olmuş.
Nisan 2016’da yerli ve yabancı ortaklı birçok yatırım ağından iş fikri teklifleri almaya başlamış. Bir girişimcilik yarışması olan Boğaziçi Üniversitesi Enterprise’ta ikinci olmuş, Berlin Tech Open Air’e ve yatırımcı görüşmelerine gönderilmiş. Avrupa’da birçok biyoplastik firmasıyla görüşmüş, ürünleri çok beğenilmiş. Türkiye’ye döndükten sonra TÜBİTAK Kadın Girişimcilik Yarışması’nda ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ seçilmiş. Aynı yılın aralık ayında Vestel’den Ar-Ge desteği almış ve prototipi biten ürünlerinin sanayileşmesi için Nisan 2017’de ‘Biolive Biyolojik ve Kimyasal Teknolojiler A.Ş.’ yi kurmuş. Tüm bu aşamalar devam ederken ‘Yılın Girişim Fikir Ödülü’ne değer görülmüş. Gıda Ar-Ge alanında da Ege İhracatçılar Birliği’nce ‘araştırmacı’ kategorisinde ikinci olmuş.
2018’de Global Cleantech Innovation Programı’nda ‘ileri malzeme’ birinciliği alan ilk Türk olarak hem kendi ürünlerini, hem de Türkiye’yi ABD’deki Silikon Vadisi’nde temsil eden Yılmaz, Garanti Bankası’nca 2 bin kadın arasından ‘Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” seçilmiş. Haziranda da Amerika’nın önde gelen yoğurt firması Chobani’nin düzenlediği Hamdi Ulukaya Girişimi’ne Türkiye’den yapılan 10 bin başvuru içinden birinci çıkmayı başarmış.
DÜNYAYI DÖNÜŞTÜRECEĞİNE İNANIYOR
Biolive şu an 5 kişilik mühendislik ağırlıklı çekirdek kadrosuyla birlikte çalışmalarına Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta devam ediyor. Vestel destek ekibiyle toplam sayı 15’i buluyor. “Biyoplastik buzdolabı teknolojisi dışında gıda kapları ve ambalajları, streç filmleri, çevreci otomobil plastik iç malzemesi, organik oyuncak ve bebek emziğine kadar birçok alanda kullanılabilir granüller üzerine çalışıyoruz” diyen Duygu Yılmaz, zeytin çekirdeği özütlü kremler ve tonikler de üretiyor. Yılmaz, doğada çok kısa sürede kaybolan antimikrobiyal biyoplastiklerin dünyayı dönüştüreceğini düşünüyor. “Çocukluğumdan beri hiçbir zaman normal bir çalışma hayatı hayali kurmadım. İnsanların dünyaya gelirken değişik roller üstlendiğine inanıyorum. Benim hayalimdeki rolüm insanların, doğanın hayatına dokunacak işler yapmak. En büyük hayalim ise Türkiye’de biyoplastik sektörünün öncüsü olmak” diye de ekliyor.