Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi işaret alması ilçenin geleneksel ve yöresel ürünlerinden Milas Yağlı Zeytini’nin değerine değer kattı. Daha önce zeytinliği olan ailelerin her yıl sadece kendi ihtiyaçları için hazırladıkları ürün artık pazar için bol miktarda hazırlanmaya başladı. Coğrafi işaret markalaşmayı da beraberinde getirirken, daha önce açık ürün olarak satışa sunulan Milas Yağlı Zeytini şimdi markalı olarak da raflarda yerini aldı.
BELGE ALAN İLK FİRMA SER ZEYTİN
Milaslı üreticilerden Ser Zeytincilik, MİTSO’ya başvurarak, Milas Yağlı Zeytini’ne coğrafi işaret belgesi alan ilk firma oldu. Coğrafi işaretle birlikte özellikle Bodrum yolcularına yağlı zeytin yetiştiremez hale gelen Ser Zeytincilik, gelecek yıl üretimini iki kat artırma kararı aldı. Ekindere Mahallesi’ndeki kır restoranında yağlı zeytine olan talebi karşılayamaz hale geldiklerini belirten işyeri yöneticisi Mustafa Baş, “Önce kahvaltıda tadıyorlar, sonra bizim bu zeytini coğrafi işaretli ürün olarak hazırladığımızı öğreniyorlar. Öyle talep artışı oldu ki, üretimi iki kat daha artırma kararı aldık” dedi.
HEM TALEP, HEM DE ÜRETİM ARTIYOR
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de coğrafi işaretini aldıkları Milas Yağlı Zeytini’nin gördüğü ilgiden çok memnun olduklarını belirterek, “Bir taraftan talep, diğer taraftan markalı yağlı zeytin üretimi artıyor. Bu da bizim coğrafi işaret alırken ne kadar doğru bir tercih yaptığımızı ortaya koyuyor. Coğrafi işaretle hem Milas Yağlı Zeytini’nin özelliklerini kaybolmayacak şekilde belgelendirmiş olduk, hem de önemli bir pazar değeri oluşturduk” diye konuştu.
///
Bu ürünlere ulaşmak
şimdi çok daha kolay
Milas’ın coğrafi işaretli ve yöresel ürünleri şimdi tüketiciye çok daha yakın. Coğrafi işaretli Milas Zeytinyağı, yağlı zeytini ve tepsi böreği Yatağan’da (Muğla-Aydın-Milas-Bodrum Kavşağı) MUTSO’nun bir kuruluşu olan Zeytinpark’ta ve başta Bodrum olmak üzere Muğla ile Ankara’daki Mavi/Beyaz A.Ş.’nin OPET akaryakıt istasyonlarındaki marketlerde satışa sunuldu. Milas’ın yöresel ürünlerinden Sakarkaya Kırmızı Çam Balı ise Metro’nun Türkiye genelindeki tüm mağazaları ile Migros’un Ege’deki tüm mağazalarında ve Gürtat Şarküteri’nin İzmir’deki 15 şubesinde yer alıyor. Tepsi böreği ise kargo ile pek çok yere gönderiliyor.
PAZAR DEĞERİ DE KAZANDIRIYORLAR
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas ürünlerini tüketiciye en kolay yoldan ulaştırabilmek için çalıştıklarını ve her fırsatı değerlendirdiklerini belirterek, “Üyelerimize Milas’ın coğrafi işaretli ürünlerinin satışına ve tüketiciye ulaştırılmasına destek vermeye çağırıyoruz. Ürünlerimizin gördüğü ilgiden çok memnunuz. MİTSO olarak Milas ürünlerine coğrafi işaret almakla kalmıyoruz. Bu sayede bu ürünlere marka ve pazar değeri kazandırmanın da mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
///
Tarihe saygı, turizme katkı
Milas Ticaret ve Sanayi Odası ilçenin tarihi değerlerine de sahip çıkıyor. UNESCO Geçici Miras Listesi’nde bulunan Uzunyuva Hekotomnos Anıtmezarı ile Beçin Ortaçağ Kent Kalıntıları’nın tanıtımını yapmak amacıyla MİTSO tarafından biner adet posta pulu bastırıldı. MİTSO’nun posta yazışmalarında kullanılacak olan pullarla gönderilerin iletileceği adreslerde Uzunyuva ve Beçin’in tanıtılması sağlanacak.
ÜRÜNLERİ KADAR TARİHİ DE ZENGİN
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ın, halısı, zeytini, zeytinyağı, balı kadar tarihi ve kültürüyle de önemli bir ilçe olduğunu söyledi. Özer, “Amacımız Milas’ın ürünleri kadar tarihi ve kültürel değerlerini de tanıtmak. Milas’ta 5 kilometre mesafede iki tane UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi ve arkeolojik alan var. Bunlardan biri, bulunduğunda arkeolojide 100 yılın buluşu olarak nitelendirilen Uzunyuva Hekatomnos Anıtmezarı, diğeri ise Menteşe Oğulları Beyliği’nin başkenti Beçin. Biz her iki değerimizin de tanıtımını yapmak istiyoruz. Komşu ilçemiz Bodrum denizi, kumu, güneşi ve eğlencesi ile öne çıkarken biz de Milas’ın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bölge turizmine katkıda bulunak istiyoruz. Pulları da bu nedenle bastırdık” dedi.
YENİ HEDEF, KALICI DÜNYA MİRASI
Reşit Özer, daha önce Uzunyuva arkeolojik SİT alanındaki tarihi evlerden birinin etnografya müzesi olarak düzenlenmesine katkıda bulunduklarını da hatırlatarak, “Ayrıca Beçin Kalesi’nin gece aydınlatması için de girişimlerde bulunmuş ve Muğla Valiliği’nden talepte bulunmuştuk. Sonuçta Valilik tarafından kalenin aydınlatılması yapılmıştı. Şimdiki hedefimiz, ilçemizdeki bu iki tarihi değerimizin tanıtımını yapmak, bunları kültür turizmine kazandırmak ve UNESCO Kalıcı Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlamak” diye konuştu.