Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Kovid-19 salgınıyla son zamanlarda zeytinyağı sahtekarları diye niteleyebileceğimiz birtakım üretici kılığında sahtekarlar türediğine dikkat çeken Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, tüketicileri, internette ucuza satılan zeytinyağlarına itibar etmemeleri konusunda uyarıyor.

 

* Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci: Yeni tip koronavirüs sürecinde dünya genelinde gıda güvenliği daha çok önem kazandı. Bu süreçte insanlar sağlıklı beslenmeye daha çok özen gösterdi. Buna paralel olarak da zeytinyağı tüketimi arttı. Salgınla birlikte ‘zeytinyağı sahtekarları’ diye niteleyebileceğimiz birtakım üretici kılığında sahtekarlar türedi. Bunların en çok rahat hareket ettikleri mecra internet. Gıda üretim izni olmayan bu kişiler insanları kandırmaya çalışıyor. İnternette belirli bir adresleri ve firmaları bulunmayan kişilerce 5’er litrelik 4 teneke sızma zeytinyağı diye 320 liraya satılan ürünler gerçek zeytinyağı değil. Bizim gibi bu işin yıllardır ticaretini yapan bir insan için bunlar müşterilerimizin karşısında da mahcubiyete neden oluyor. Müşterilerimiz, ‘Neden onlar 75 liraya 5 kilogramlık tenekeyi satıyor da siz 130 liraya satıyorsunuz?’ diyor. 5 kilogramlık bir teneke zeytinyağının bize maliyeti 120 lira. Piyasada 130-150 liranın altında ‘sızma’ adıyla satılan zeytinyağına lütfen tüketicilerimiz itibar etmesin. Bunlar genelde bitkisel yağlar arasında en ucuz olan birtakım yağlarla karıştırılarak ve içine zeytinyağı esansı, zeytinyağı rengi gibi kimyasal maddelerle karıştırılarak piyasaya sürülüyor. Bu tür yeri yurdu belli olmayan internet satıcıları sağlık iksiri zeytinyağının değerini kaybetmesine neden oluyor. Tüketiciler dikkatli olun, kandırılıyorsunuz.
* Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat: Pandemiyle birlikte sağlığın ön plana çıkması nedeniyle sofralık zeytin ve zeytinyağı tüketimi arttı. İnsanlar evlerinde kaldıkları süreçte unuttukları kahvaltı kültürlerini yeniden hatırladı. Türk halkının zeytinyağına teveccühü var ama farklı fiyatlar ve tağşiş lafını duydukça kafası karışıyor. Bu durumu düzeltmek için mevzuatlarda bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Ayrıca sektör oyuncuları ve marketlerin işbirliği de çok önemli. Dünya piyasalarında zeytinyağı 2 euronun altında satılırken Türkiye’de raf fiyatları büyük marketlerde 38-40 liraya kadar çıktı. Tüketimi artırmak istiyorsak marketler aşırı karlarını, devlet ise yüzde 8’lik KDV’yi yüzde 1’e indirmeli. Bahçeden sofraya tüm aşamaların izlenebildiği butik üretimler ile konvansiyonel üretim denilen çiftçinin kendi şartlarında üretip tüccara sattığı zeytinyağının farklı sınıfları olmaması nedeniyle fiyatları hakkında kafa karışıklığı yaşanıyor. Butik üretimler eğer gerçekten vaat ettikleri gibi tüm izlenebilirlik şartlarını taşıyorsa zeytinyağını litresi 50 liradan, hatta daha fazla bile satsa helaldir. Ama üreticiden 18 liraya toptan alınan zeytinyağının bazı market raflarında 40 liraya satılması hem üretici, hem de tüketiciye kendini enayi gibi hissettiriyor. Sistemin by-pass edilip kalite kontrolü olmadan ve vergi ödemeden üreticiden son tüketiciye illegal satışlar neredeyse hak görülüyor. Bu ortamda normal zeytinyağı üreticisi haricinde kurunun yanında yaş da yanar misali zeytinyağı üreticisi kılığına girmiş sahtekarlar türüyor. Önceleri pazar yerlerinde, yol kenarlarında gördüğümüz bu ahlaksızlar pandemi döneminde yeni bir mecraya geçiş yaptı. Bu mecra da internet. Büyük alışveriş portallarında sanal dükkanlar açarak tağşişli ürünleri satan sahtekarlar var. Tağşiş çetesi internetteki satış kanallarına çöktü. Alışveriş portalları kanunlardaki bir takım boşlukları bahane ederek uyarılarına rağmen sahtekarları sistemden çıkarmıyor. Bunun yanında, açığı fark eden başka sahtekarların da eklenmesiyle her geçen gün  daha fazla sahte ürün zeytinyağı imiş gibi satışa sunuluyor. İlgili bakanlıklara başvurduk. Gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve bu sahtekarlara göz açtırmamalarını istedik. Yakında sektörümüzü tağşişçi çetelerin elinden kurtaracağız.

 

(bunları da bir şekilde verebilir miyiz?)

* Salgınla birlikte ‘zeytinyağı sahtekarları’ diye niteleyebileceğimiz birtakım üretici kılığında sahtekarlar türedi.

* Bunların en çok rahat hareket ettikleri mecra internet.

* Piyasada 130-150 liranın altında ‘sızma’ adıyla satılan zeytinyağına lütfen tüketicilerimiz itibar etmesin.

* Pandemi ortamında kurunun yanında yaş da yanar misali zeytinyağı üreticisi kılığına girmiş sahtekarlar türedi.

* Tağşiş çetesi internetteki satış kanallarına çöktü.

* İlgili bakanlıklara başvurduk. Yakında sektörü tağşişçi çetelerin elinden kurtaracağız.