Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Nezahat Cansu Bulan şehir hayatından bıkıp sonradan zeytinci olanlardan değil. O; gözünü zeytinlikte açan, kendinden önceki kuşakların zeytincilik bilgisiyle donanarak yetişenlerden. İspanya’da eğitim almış. Dönüşünde, babası Ahmet Karagöz’le el ele vererek ‘Boztepe’ markasını yaratmış. Hedefi, geleceğin zeytinyağını üretmek.

 

Karagözler, Gömeç ve Ayvalık çevresinde 1930’lu yıllardan beri zeytincilikle uğraşan köklü ailelerden. İşin başında ve mutfağında şu an dördüncü kuşaktan Ahmet Karagöz, beşinci kuşağı temsilen de kızı Nezahat Cansu Bulan var. Aslen mühendis olan Ahmet Bey, yörede ve akademik çevrelerde tanınan, saygı duyulan bir kişi.

Nezahat Cansu Hanım da şehir hayatından bıkıp sonradan zeytinci olanlardan değil. Gözünü zeytinlikte açan, kendinden önceki kuşakların zeytincilik bilgisiyle donanarak yetişenlerden. Zeytin ağacının korunmasını, en üst nefasette zeytinyağı üretilmesini ve bu konuda toplumu bilinçlendirmeyi kendine misyon edinmiş.

 

ZEYTİNCİLİĞİN BAŞKENTİNDE OKUDUM

 

Özellikle günümüzde ticari kaygılarla tağşiş yapılarak insan sağlığının hiçe sayıldığını gözleyen Nezahat Cansu Bulan, hayatını zeytinin sahip olduğu faydalı değerleri maksimum korunmuş, hakiki zeytinyağı üretimine adamış. Lisans eğitiminin bir bölümünü, zeytinciliğin dünyadaki başkenti kabul edilen İspanya’da, Valencia Teknik Üniversitesi’nde geçirmiş. Burada modern zeytincilik yöntemleri ile tanışmış, yağ tadımı üzerine eğitimler almış, araştırmalarda bulunmuş.

2007’de ülkesine döndüğünde babası Ahmet Karagöz’le birlikte modern sulama ve makineli hasat gibi bir dizi yeniliği hayata geçirmiş. Yunanistan ve İtalya’ya teknik ziyaretlerde bulunmuş. 2014’te genç ve dinamik bir ekiple birlikte sadece kendi zeytinliklerinden elde ettiği limitli zeytin ve zeytinyağını işleyeceği butik bir işletme kurmak için çalışmalara başlamış. Nesilden nesile miras kalan zeytincilik bilgi birikimini, kalitesini korumak ve standartlaştırmak için 2016’da da kendi markası ‘Boztepe’yi yaratmış.

 

AİLE BÜYÜKLERİMİZDEN BİZE MİRAS

 

Halen dünyada zeytincilikle ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip edip uygulayan, yerli ve yabancı uzmanlardan tadım eğitimi alarak kendini geliştiren Nezahat Cansu Hanım, zeytinyağının Türkiye’de ilk defa havayla sıfır temasla üretimi esasına dayalı bir süreci ve tarım ilacı kullanımına ihtiyaç duyulmayan zeytinliklerde biyolojik mücadeleyi projelendirmiş. Hibe desteği aldığı IPARD projesi ile dünyanın en iyi zeytinyağını üretme hayaline bir adım daha yaklaşmış.

“Valencia Teknik Üniversitesi’nde yüksek öğrenimim sırasında İspanya’da zeytincilik alanında araştırmalar yapan çok sevdiğim bir öğretmenim vardı. Türkiye’de zeytinyağı ve zeytin konusunda işlenmemiş çok büyük potansiyel olduğunu, gelecekte butikçiliğin, limitli ve kaliteli üretimin kitlesel- seri üretimin önüne geçeceğini vurgulardı. Sonuç olarak aile geleneğimizi, gelecek kuşaklara bir marka miras bırakarak, duyusal ve kimyasal analizlerde üst düzey, birinci sınıf zeytinyağı üretme görevini üstlendim. Bu iş bize aile büyüklerimizden miras. İşin başında ben ve babam varız. Her şeyiyle tek tek biz ilgileniyoruz. Babamdan çok şey öğrendim ve öğreniyorum. Eşim Cüneyt Bulan bir iş insanı. Kurumsallık ve standartlaşma konusunda bana çok faydası oldu. Ancak iş benim üzerimden dönüyor. Son kararlar her zaman bana ait” diyor.

 

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKALI

 

Boztepe Zeytincilik olarak markalaşmanın öncesini de kapsayan son 6 yıllık zaman diliminde, Boztepeler Mevkisi’ndeki toplam 700 dönümlük bahçelerinde modern tarım yöntemlerini kullanarak ‘iyi tarım uygulamaları’ sertifikalı üretim yapıyorlar. –Ki, bundan dolayı zeytinin doğası gereği bir sene ürün verme bir sene vermeme karakteristiği çok düşük.- Her yıl birbirine yakın oranlarda mahsul hasat ediyorlar. Ortalama 40 ton çeşitli kalitelerde zeytinyağı ve 90 ton sofralık zeytin üretim kapasitesine sahipler. Ancak 2019’da üretim artırımı kapsamında yıllık kapasitelerini bin 500 ton zeytinyağına kadar çıkmayı hedefliyorlar. 8 bin civarındaki ağaçlarının yüzde 80’i Ayvalık. Bununla birlikte son dönemde hem satın alma, hem de gençleştirme kapsamında Gemlik tipi ağaçları da var. Ancak bu çeşitten sadece sofralık siyah zeytin yapıyorlar. Zeytinyağlarına Ayvalık dışında hiçbir zeytin çeşidi karıştırmıyorlar.

 

GELECEĞİN ZEYTİNYAĞINI ÜRETECEĞİZ

 

Nezahat Cansu Bulan, “Sıkımı kendi tesislerimizde yapıyoruz. Ancak 2018 itibariyle modernizasyona gittik. Mevcut tesisimiz çok küçük olduğu için şimdilik sadece olgun hasat ve erken hasat zeytinyağı olarak iki çeşit ürünümüz var. Bunun için Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonu desteğine başvurduk. Tam teşekküllü bir zeytin ve zeytinyağı işleme tesisi kurmak için hibe almaya hak kazandık. Sipariş ettiğimiz sıkım ve zeytin işleme makineleriyle 2019’da ‘geleceğin zeytinyağı’nı üreteceğiz” bilgisini paylaşıyor.

Tüketiciye ulaşmak için sektörün önde gelen bütün fuarlarına katıldıklarını aktaran Nezahat Cansu Hanım, sosyal ağları da yoğun olarak kullandıklarını bildiriyor. “Teknolojinin getirdiği tüm imkanlarla müşterilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Bizim işimiz ürünü sadece satmak değil! Müşterilerimizin memnuniyeti ve geri dönüşleri de çok önemli. Bizim en büyük ve en iyi kanalımız tüketicilerimizin kendileri” diye konuşuyor.

 

YARIŞMALAR İÇİN ÖZEL HAT KURUYORUZ

 

İhracatın temel hedefleri olduğunu, bu konuda oldukça yol kat ettiklerini, anlaşmalarının hazır olduğunu dile getiren Nezahat Cansu Bulan, şöyle devam ediyor: “İspanya ve Amerika’da düzenlenen yarışmalarda dünyanın saygın zeytinyağı kalite ödüllerini kazanmış, dünya çapında bilinen bir markamız olması en büyük hayalimiz.  Şirketimizin tüm kazancını ve bütün enerjimizi bu yönde kullanıyoruz. Yeni yapılan tesisimizde sadece yarışmalar için özel bir üretim hattı kuruyoruz. Bu zeytinyağının hava ile teması yüzde 100 önlenmiş, çok çok özel bir üretim olacak.”

 

Boztepe Zeytincilik Ltd. Şti.

Boztepe

Boztepeler Mevkisi