Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle ‘Tavşan Yüreği’ ve ‘Beylik’ zeytin çeşitlerinin yağı sağlık bileşenlerinin testi için İspanya Cordoba Üniversitesi’ne gönderildi. İriliği ve et oranıyla dikkat çeken, yağ oranı düşük olduğu için de ağırlıklı sofralık olarak kullanılan ‘Tavşan Yüreği’nden elde edilen zeytinyağının, içindeki oleokantal oranıyla dünyadaki diğer çeşitler arasında yüksek orana sahip olduğu belirlendi.
SAĞLIK İÇİN KULLANILABİLİR
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, “Tavşan Yüreği ve Beylik zeytin çeşitleriyle Kara Zeytin tipinin kusursuz üretilmiş natürel sızma zeytinyağı önemli bazı minör bileşenler açısından iki sezon ve farklı lokasyonlardan numuneler alınarak test edildi. 2019-20 sezonunda her üç zeytinden numune alınıp zeytinyağı üretmek söz konusu olmuş olsa bile ‘Kara Zeytin’ tipinin zeytinyağı kusurlu çıkınca analiz edilmedi. 2020-21 sezonunda ürün alınamayınca yine ‘Kara Zeytin’den zeytinyağı üretmek mümkün olamadı. Bu çalışmayla ‘Tavşan Yüreği’ için daha önce yürütmüş olduğumuz projede oleokantal seviyesi yüksek zeytin çeşidi olarak verilen bilgi doğrulandı. 191 mg/kg gibi yüksek bir oleokantal seviyesine sahip ‘Tavşan Yüreği’nden üretilen kusursuz natürel sızma zeytinyağı sağlık için kullanılabilir. Antalya bu fırsatı değerlendirmeli” diyor.
SADECE 3 MİLYONU ZEYTİNYAĞI
Dünyada üretilen bitkisel yağ miktarının yaklaşık 200 milyon ton olduğunu, bunun da 3 milyon tonunu zeytinyağının oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Özkaya, “Bu zeytinyağının da yaklaşık yüzde 70-75’i üretici ülkeler tarafından tüketiliyor. Ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık 2.5 milyon ton olduğu, bunun da 150-170 bin tonunun zeytinyağından karşılandığı düşünüldüğünde zeytinyağının hem dünya hem de ülkemiz için bitkisel yağ ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kadar yeterli olmadığı görülebilir” diye konuşuyor.
EKONOMİYE KAZANDIRILMALI
Zeytinyağını diğer bitkisel yağlardan ayıran unsurlar bulunduğunu, 3 bin yıl yaşayabilen bir meyve ağacının meyve yağı olması nedeniyle rafinasyona ihtiyaç duymayan tek yağ olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, kendine özgü yapısı nedeniyle üretim maliyetinin diğer bitkisel yağlardan çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Tavşan Yüreği potansiyeli yüksek bir çeşit. O nedenle bölgede yaygınlaştırılmalı ve mutlaka meyvesiyle, yağıyla ekonomiye kazandırılmalı.”