Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

FİRMA: Buta Assos Gıda Ltd. Şti.

MARKA: Buta Assos

BÖLGE: Çanakkale, Ayvacık, Assos, Kulfal

 

Alışkanlıklarınızı değiştirecek ve damağınızda unutulmaz bir tat bırakacak

 

1990’dan beri Türkiye’de yaşayan, Ankara’daki Haydar Aliyev Parkı ve Kızılcahamam’daki Hocalı Müzesi’nin mimarı Nurlan Yusifov, yıllardır tatil için gittiği Assos’ta, bölge halkının yönlendirmesiyle aldığı araziyle atıldığı zeytincilik sektöründe yeni bir markaya hayat vermiş. ‘Kutsal ateş’ anlamına gelen ‘Buta’ ile ‘Assos’un birleşiminden yeni bir başlangıca imza atmış.

 

(yazı buradan başlıyor)

Nurlan Yusifov, 1967 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğmuş. Azerbaycan Güzel Sanatlar Akademisi’ne ressamlık eğitimi almış. 1990’da Türkiye’ye yerleşmiş. Merkezi İstanbul’da bulunan Zirve Yatırım ve Dış Ticaret Şirketi’ni kurmuş. Başlangıçta doğal taş ticareti ve uygulama işi yaparken zamanla genişleyerek kendi mimari projelerini hayata geçirmeye başlamış. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok başarılı projeye imza atmış. Ankara’daki yaklaşık 10 hektar alana sahip Haydar Aliyev Parkı’nı kurmuş. 2013’te Azerbaycan Büyükelçiliği’nin siparişiyle Ankara Kızılcahamam’da Hocalı Müzesi’ni inşa etmiş. Aynı zamanda kurucusu olduğu Azerbaycan Kültürünü Türkiye’de Yayma ve Yaşatma Derneği olarak 2018’de Haydar Aliyev Parkı’nda Azerbaycan Tanıtım Evi’ni açmış. Azerbaycan kültürünü tanıtım çerçevesinde Buta Baku adlı Azerbaycan mutfağını kurmuş. 2019 yılında İstanbul’da Hoş Atölye çatısı altında sanat-eğitim merkezini hayata geçirmiş. 2020’de de Buta Assos Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’yi kurarak zeytin ve zeytinyağı ticaretine de atılmış.

İSTEDİĞİNİ BULAMADI TESİSİNİ KURDU

Aslında Buta Assos, uzun yıllardır tatil için Çanakkale Ayvacık’a bağlı Assos’u tercih eden Nurlan Bey’e, orada tanıştığı bölge halkının zeytinlik almasını önermesiyle doğmuş. İlk zeytinlik 4 yıl önce satın alınmış. Üzerinde 40-50 civarında zeytin ağacı varmış. Hasat zamanı gelince zeytinleri toplayıp yöredeki bir tesiste sıktırmışlar. Bu işten büyük zevk almışlar. Bir sonraki sene daha iyi ürün elde etmek için ağaçlarla ilgilenmeye başlamışlar. İlk iş olarak onlara ciddi bir bakım yapmışlar. Bir yıl sonra zeytinliklerin sayısını çoğaltmışlar. Ardından da istedikleri kalitede yağ elde edemediklerini görüp kendi fabrikalarını kurmaya karar vermişler.

HEDEF, TÜRK ZEYTİNYAĞINI YÜCELTMEK

Nurlan Yusifov, “Assos ve çevresinde toplam 250 dönüme yakın zeytinliğimiz var. Genel olarak ‘Ayvalık’ çeşidi zeytin işliyoruz. ‘Memecik’ ve ‘Trilye’ ürünlerimiz de mevcut. Yıllık kapasitemiz şu an için 90 ton. Sıkımı, sıfır atık üretimiyle zeytinyağı teknolojisinde lider İtalyan Mori-Tem firmasının soğuk sıkım hattını kurduğumuz kendi tesisimizde yapıyoruz. Fabrikamız, Assos’un Kulfal köyü yakınındaki zeytinliğimizin hemen yanında. Hava kirliliği başta olmak üzere dış etkenlerden olabildiğince uzak olması için yerleşim alanından uzak bir konumda kurduk. Burayı gelecekte zeytinyağı tadım ve eğitim merkezi olarak da hizmete açmayı hedefliyoruz. Buta Assos olarak birincil amacımız hem lezzet, hem de sağlık açısından en kaliteli zeytinyağlarını üretmek ve dünyaya sunabilmek. İşbirliği ile ülkemizdeki tüm zeytinliklere sahip çıkmak, değerlerini artırmak, bakımlarını düzgün yapmak ve dünya zeytinyağı sektöründe Türkiye’nin ismini yüceltmek. Bu yolculuğe çıkarken zengin bilgi birikimi ve tecrübesiyle bize destek olan Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya’ya da bu vesileyle bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyoruz” diyor.

 

KUTSAL ATEŞ DEMEK

Buta Assos Gıda’nın bir markası var, ‘Buta Assos’. Buta kutsal ateş, her şeyin başlangıcı demek. Assos ise medeniyetler için binlerce yıldır çok özel bir yer. Yüksek kaliteli zeytinyağı üretmeyi, korumayı, zeytinyağı bilincinin oluşmasını ve Türk zeytinyağının kalitesini dünyada temsil etmeyi hedefleyen firma, bir yandan iç piyasada ürünlerini lezzet tutkunlarıyla buluştururken, bir yandan da ihracat için çalışmalara başlamış. Öncelik Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya. Daha sonra daha rotada Kuzey ülkeleri ve Amerika var.

 

Nurlan Yusifov