Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Butik Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği, mükemmel ürün üreten, sektöre gönülden bağlı firmalar tarafından ‘Kalitenin Güçbirliği’ sloganıyla kuruldu. İstanbul’dan Mersin’e kadar uzanan coğrafyadan 26 üye 1.5 yıl gibi kısa sürede güzel işlere imza attı. Üretimlerinden hiçbir çekinceleri olmayan, her zaman denetime açık bu üreticiler, Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (Ur-Ge) projesi kapsamında bakanlık desteği almayı başardılar.

Hedefleri, Türk zeytinyağını katma değeri yüksek bir şekilde markalı ve ambalajlı olarak dünyanın önde gelen niş pazarlarına tanıtmak ve gurme restoranlarda daha çok yer almasını sağlamak. Bu yılın ikinci yarısında yaptıkları proje Ticaret Bakanlığı’nca onaylanınca 2020 programlarını da şimdiden yaptılar. İlk hedef pazar olarak da gıda konusunda ne istediğini bilen, tüketici sadakati yüksek Japonya’da karar kıldılar.

TÜM DÜNYA BİZİ TANIYACAK

Geçtiğimiz aylarda İzmir’de bir araya gelerek Ur-Ge stratejilerini tartışan butik zeytinyağcılar, kendilerinden emin bir şekilde yollarına devam ediyorlar. Başkan Atilla Totoş, kendine güvenen, mükemmel üretim yapan, her zaman denetime açık olan firmaların derneklerine üye olduğunu belirterek, tek hedeflerinin Türk zeytinyağını dünyada hak ettiği seviyeye getirmek olduğunu söyledi. Son yıllarda tüm dünyada zeytinyağının kalite kriterlerinde gelişme yaşandığını belirten Totoş, özellikle bazı Avrupa ülkelerinde kurulan derneklerin kaliteli ürün algısını yönetmeye hazırlandığını kaydetti. Türkiye’de belirli kaliteye ulaşmış, ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödül alan firmaları dünya pazarlarında daha güçlü hale getirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Totoş, şöyle dedi:

“Derneğimizi 1.5 yıl önce kurduk. Ur-Ge programı kapsamında bakanlık onayımızı aldık. Yapacağımız çalışmalar her ne kadar üyelerimizin dünya pazarına çıkışını ve kalıcılığını sağlamaya yönelikse de, ‘Türk zeytin ve zeytinyağı kalitelidir’ temelini işlemeyi hedefliyoruz. Aslında bu çalışma şeklinin sektörün tamamını destekleyeceğinin de farkındayız. Pogram çerçevesinde 10 alım heyeti, 10 da yurtdışı pazar sondajı çalışması yapacağız. Yurtdışı bayilikler vereceğiz. Reklam tanıtım faaliyetleri ile Türk zeytinyağını dünyada hak ettiği noktaya taşımak için hep birlikte çalışacağız. Kalıcı pazarlar üzerinde yoğunlaşacağız. Markalı ihracat gerçekleştireceğiz. Katma değeri yüksek ürünlerle yurtdışındaki rakiplerimizden daha uygun fiyatlarlarla ülkemize daha çok döviz kazandırmak için var gücümüzle çalışacağız.”

İLK HEDEF PAZAR JAPONYA

İlk etapta Japonya ve ABD gibi kaliteli zeytinyağlarının kabul gördüğü ülkelerle çevre pazarlarını hedef olarak seçtiklerini anlatan Atilla Totoş, 2020 yılında ilk olarak Japonya’ya çıkarma yapacaklarını bildirdi. Nitelikli ürün alıp satan firmaları, gurme restoranları ve otelleri hedeflediklerinin altını çizen Totoş, şöyle konuştu: “İzmir’de yaptığımız toplantıda stratejimizi ve hedeflerimizi belirledik. Üyelerimizin hepsi kendisini kanıtlamış, kalite sorunu olmayan, her zaman denetime açık firmalar. Belirli kalitesi ve özelliği olan markaları dünya pazarlarında daha etkin hale getireceğiz. İlk hedefimiz Japonya. Japonlar gıda ihtiyaçlarının yüzde 40’tan fazlasını yurtdışından alıyor. Japonya pazarı güven üzerine kurulu. Kaliteli ve sağlıklı ürünlere duyarlılar. Tüketici sadakati de oldukça yüksek. Bu ülkeden sonra yine markalarımızı en iyi şekilde büyütebileceğimiz ABD başta olmak üzere diğer pazarlarla yolumuza devam edeceğiz.”