FİRMA: Diba Olive
MARKA: Diba Olive
BÖLGE: Adana, İncirlik
(başlık)
Diba Hanım’dan bir Çukurova rüyası
(spot))
Doğma büyüme Adanalı Diba İpekbayrak, topraklarından bereket fışkıran Çukurova’da pamuk ve narenciye yerine tercihini zeytinden yana kullanmış. 2013’te devraldığı bir zeytin bahçesinden ‘Diba Olive’ markasına hayat vermiş. 2021’de oğlu Cihan’ın da ekibe katılmasıyla çıtayı yükselten ailenin odağında Adana’nın en bilinen markası olmak, ardından da yurtdışına açılmak var.
(yazı buradan başlıyor)
Malum; Çukurova, dünyanın en zengin, topraktan en yüksek verimin alındığı yer. Anadolu’nun bereket diyarı. Akdeniz’in mavisiyle, Toros Dağları’nın heybetiyle selamladığı bu topraklar onu işleyen her ele, dökülen her alın terine tüm cömertliğini sunmuş. Ancak bölgede narenciye temel ürün olunca Çukurova çiftçisi, uzun yıllar zeytincilikle ilgilenmemiş. Evinin bahçesine diktiği, kendisinin ve yakınlarının ihtiyacını karşılayacak birkaç ağaç dışında zeytine ticari olarak bakmamış. Bu durum 2004’teki zeytin seferberliğine kadar böyle devam etmiş. Bakanlığın bu yöndeki çabası etkisini kısa sürede göstermiş ve Çukurova topraklarında pamuk ve narenciyenin yanı sıra hızla zeytin bahçeleri de oluşmaya başlamış. Öyle ki sadece 2005’te 659 bin 650, 2006’da ise 640 bin adet fidan dikimi yapılmış. Ve sonuçta, geleneksel üretim bölgeleri dışında bu bölge de zeytincilikte söz sahibi olmuş.
ÇUKUROVA’DAN BEREKET FIŞKIRIYOR
Günümüzde Adana’da zeytin üretiminin yüzde 19.50’si Karaisalı’da, yüzde 15.78’i Kozan’da, yüzde 15.34’ü Ceyhan’da, yüzde 13.23’ü Sarıçam’da, yüzde 12.14’ü Yumurtalık’ta, yüzde 7.75’i İmamoğlu’nda, yüzde 7.02’si Yüreğir’de, yüzde 6.11’i Çukurova’da, yüzde 1.55’i Seyhan’da, yüzde 0.97’si Aladağ’da, yüzde 0.40’ı Karataş’ta, yüzde 0.20’si de Feke’de yapılıyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yeni sezona yönelik rekolte tahmin raporuna göre Adana’da toplam 3 milyon 47 bin117 adet meyve veren, 346 bin 500 adet de meyve vermeyen zeytin ağacı mevcut. Ağaç başına ortalama 7.1 kilogram zeytin verimi ile 21 bin 500 ton zeytin danesi alınacağı, bunun 4 bin tonunun sofralığa, 17 bin 500 tonunun yağlığa ayrılacağı, bundan da ortalama 1/5 randımanla 3 bin 500 ton zeytinyağı elde edileceği tahmin ediliyor.
HOBİ DİYE BAŞLADI TUTKUSU OLDU
Bölgede zeytinciliğe emek verenlerden biri de İpekbayrak ailesi… Onların yolculuğu Diba İpekbayrak’ın 2013 yılında bir zeytin bahçesini devralmasıyla başlamış. Hacı Sabancı OSB’de kurulu, sektöründe Türkiye’nin sayılı işletmelerinden Mazlum Çelik Boru’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan, son 15 yıldır da çiftliğe ilgi duyan Diba Hanım’ın temelde butik bir zeytinyağı işletmesi olma amacı yokmuş. Ancak zaman içinde aldığım eğitimler sonrasında zeytinciliğin sadece bir iş değil, tutku olduğunu fark etmiş. O günden sonra da zeytin günlük hayatının bir parçası olmuş. Bu dönemden sonra işine her gün zeytin konusunda bir bilgi daha eklemeye, bir yenilik daha getirmeye çalışmış. 2021’e kadar en büyük yardımcısı eşiymiş. Ancak o yıl oğlu Cihan, İstanbul’daki kurumsal hayatına son verip Adana’ya dönmüş ve ekibe dahil olmuş. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği eğitimi alan, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde de işletme yönetimi mastırı yapan Cihan Bey’in gelişiyle beraber üretim kadar reklam, kurumsal tasarım ve satış pazarlama konularında da ciddi yol almışlar.
ÖNCE ADANA, SONRA YURTDIŞI
Ailenin zeytinliği İncirlik’te. 140 dönümlük tek bahçe. Ağaçlar Trilye-Gemlik çeşidi. Yıllık kapasiteleri ortalama 50 ton. Tek markaları var: Diba Olive. Aslında Diba Olive’i bir çatı marka olarak kullanıp ürün skalalarını sağlıklı ürünler bazında büyütmek istiyorlar. “Öncelikli hedefimiz ürünlerimizi Adana’da birinci zeytinyağı markası yapmak. Daha sonrasında kapasite artışıyla beraber Türkiye’ye ve dış pazarlara açılmak” diyorlar.
Diba ve Cihan İpekbayrak