Saniye Tokgöz, Aysel Gülhan, Hatice Oral, Selma Çetmilioğlu, Gülser Tokgöz, Burcu Gülhan Erol, Ece Semizoğlu, Zeynep Çetmilioğlu, Azra Erten… Anne, 4 çocuk ve 4 torun. Saniye Hanım’a eş, Aysel, Hatice, Selma ve Gülsen’e baba, Burcu, Ece, Zeynep ve Azra’ya dede olan Necmi Tokgöz’ün 2021’de ani vefatı üzerine mirasını devam ettirmek için el ele vermişler. Kadınların isterse neler başarabileceklerini ‘Elaeus’ markasıyla ortaya çıkarmışlar. Bize de onları yazmak düştü.
Tokgöz ailesi Gelibolu Yarımadası’nın topraklarında kök salmış zeytin ağaçları arasında geçen 90 yılı aşkın bir zeytinyağı mirası sürecini sürdürüyor. Hikaye, Ömer Tokgöz’ün Sinop’tan Gelibolu’ya gelip zeytin dikmeye başlamasıyla başlamış. Zorlu ekonomik koşullara rağmen oğlu Necmi ile birlikte ‘Ayvalık-Edremit’ çeşidi fidanlarına antik Elaeus kentinden miras kalan ‘Delice’leri aşılayarak üretime geçmişler. Alçıtepe’de kurulan taş baskı zeytinyağı sıkım tesisleri, ailenin zeytinyağı geleneğini sürdürmelerini sağlamış. Necmi Tokgöz’ün öncülüğünde zeytin hasadı, üretim, sıkım, saklama ve depolama süreçlerine adım atarak devam etmiş. 2021’de vefat eden Necmi Tokgöz’ün ardından eşi Saniye Hanım ve çocukları, bu değerli mirası yaşatmak ve büyütmek adına bir araya gelmiş. El ele vererek ‘Elaeus’ markası altında kadın gücünü, aile bağlarını ve zeytinin lezzetini bir araya getirmişler. Bu hikaye, ‘Ayvalık-Edremit’ çeşidi zeytinlerin 25-30 tonluk yıllık kapasitesiyle birleşmiş ve şehir efsanesine dönüşmüş.
HASATTA BİRLEŞEN AİLE BAĞLARI
4 kardeşten Selma Çetmilioğlu, aile bağlarının köklerinin zeytin hasadının olduğu döneme dayandığını belirtiyor. Bursa’da öğretmenlik yapan Selma Hanım, tatil dönemlerini köyde geçirerek babasından tarım ve işletmecilik konularında eğitim almış. 2019’da dedesinin ve babasının zeytin ağacına olan hayranlığı, ailenin bir araya gelip ‘Elaeus’ markasını yaratma kararını aldıkları anı tetiklemiş. Bu süreçte ağaçların bakımından hasada, sıkımdan analizlere kadar her aşamada babalarının bilgi birikimini kullanarak kaliteli zeytinyağı üretimine odaklanmışlar.
ANTİK BİR ŞEHİR, MODERN BİR MARKA
‘Elaeus’ adı, yaşadıkları toprakların antik dönemine ait bir şehir olan Gelibolu Yarımadası’nın güney ucundaki kentin adını taşıyor. Günümüzdeki Şehitler Abidesi’nden Morto Koyu’na kadar uzanan bu antik kent, M.Ö. 6’ncı Yüzyıl’da kurulmuş ve zeytinyağlarıyla Atina’da ün kazanmış. Dördüncü kuşaktan Burcu Gülhan Erol, markalarının ismini bu antik kentten esinlenerek seçmiş. Markanın logosu da Elaeus’un sembollerinden esinlenerek tasarlanmış. Gemiler ve amforalar geçmişin zeytinyağı üretim geleneğini yansıtırken, sanatçı Büşra Aydagün’ün elinden çıkma tasarım, markanın kültürel mirasını modern bir anlatımla temsil etmesini sağlamış.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KALİTE
Elaeus’un markalaşma süreci, temsil ettiği değerleri ve kaliteyi vurgulamak adına kusursuz bir şekilde ilerlemiş. Elaeus Naturel Sızma Zeytinyağı, bu mirası yaşatan ve gelecek nesillere taşıyan bir lezzet olarak öne çıkıyor. Ailenin dört kuşağının bir araya gelerek sürdürdüğü bu özel zeytinyağı, Gelibolu Yarımadası’nın verimli topraklarından özenle seçilmiş zeytinlerle üretiliyor. Modern tekniklerle birleşen geleneksel yöntemler, Elaeus’un zeytinyağını benzersiz kılıyor. Analiz sonuçlarına göre ağaçların ve toprağın bakımına özel bir önem veriliyor. Aroması yüksek, asit oranı düşük günlük erken hasat soğuk sıkım yapılan bu özel yağ, sürdürülebilirlik, kalite, lezzet ve tüketicinin tercihleri konusundaki hassasiyetiyle ön plana çıkıyor. İstanbul’un ünlü restoranlarından aldığı olumlu geri dönüşler, Elaeus’un sektörde hızla yükselen bir değer olduğunu kanıtlıyor.
GELECEĞE BİRLİKTE YÜRÜMEK
Selma Çetmilioğlu’nun ifadesiyle marka olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Elaeus bu sorumluluğunun bilincinde olarak sürdürülebilirliği sağlamayı, kaliteyi artırmayı ve her zaman daha iyi olmayı hedefliyor. Türkiye’nin tamamına ulaşmak, üretim kapasitesini yükseltmek, kendi tesislerini kurmak, ihracata başlamak, aynı zamanda köylerindeki zeytin yetiştiricilerine ve zeytine bağlılık hissedenlere eğitim ve destek sağlamak amacıyla projeler planlamak ailenin gelecek hedefleri arasında yer alıyor. Elaeus Naturel Sızma Zeytinyağı, notalarında tarih ve gelenek barındıran, doğanın safiyetiyle buluşmuş bir lezzet sunuyor. Köklerden gelen bir lezzetin, aile bağlarının ve kadın gücünün birleşimini temsil ediyor. Elaeus, zeytinyağı dünyasında mirasını yaşatarak doğallığın ve kalitenin simgesi olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor.
Ailenin zeytinlikleri Gelibolu Yarımadası’nda, Alçıtepe ile Seddülbahir köyleri arasında. 8 ayrı tarlada toplam 140 dönüm. Ağaçların tamamı ‘Ayvalık-Edremit’ çeşidi. Yıllık zeytin kapasiteleri 20-25 ton.
KİM, KİMDİR
Aysel Gülhan: 1965 Alçıtepe doğumlu. Üçüncü kuşağın ilk temsilcisi. Emekli bankacı. Çanakkale ve İstanbul’da yaşayarak üretimden satışa birçok alandaki çalışmalara destek oluyor.
Hatice Oral: 1968 Alçıtepe doğumlu. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. O da emekli bir bankacı. Halen markanın finansman ve satış sorumluluğu ona ait.
Selma Çetmilioğlu: 1970 Alçıtepe doğumlu. Emekli öğretmen. Mirası devralan 8 kadınla birlikte üretim, bakım, sulama, toplama, saklama ve nakliye süreçlerini yürütüyor.
Gülser Tokgöz: 1973 Alçıtepe doğumlu. Tokgöz ailesinin en küçük kızı. Çanakkale’de uzun yıllar avukat katipliği yaptı. Hayattaki en büyük amacı aile mirasını korumak ve geliştirmek.
Burcu Gülhan Erol: 1992 İstanbul doğumlu. Dördüncü kuşağın ilk üyesi. Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü mezunu. Markanın isim annesi.
Ece Semizoğlu: 1997 İstanbul doğumlu. Trakya Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü mezunu. Şu an aktif olarak piyano eğitmenliğine devam ediyor.
Zeynep Çetmilioğlu: 1998 Bursa doğumlu. Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu. Bir firmada pazarlama planlama uzmanı olarak çalışıyor.
Azra Erten: 2004 Çanakkale doğumlu. Nişantaşı Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nde okuyor. Diğer yeğenler gibi aileye destek veriyor.