Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Zeytinyağı ile kızartma yapılmaz: Zeytinyağı ile kızartma sanılanın aksine diğer bilinen yağlardan daha sağlıklı olur. Zeytinyağın ısınması sırasında çıkan duman yanmasından değil, içinde barındırdığı su moleküllerinin buharlaşmasındandır.
Gerçek zeytinyağı buzdolabında donar: Zeytinyağının buzdolabında donması veya donmaması tek başına kalite kriteri değildir. Çünkü bazı çok kaliteli natürel sızma zeytinyağları donmayabilir.
Zeytinyağının rengine bakarak kalitesi anlaşılır: Zeytinyağının rengini yapay klorofille değiştirmek mümkündür. Tüketiciler bu yöntemle erken hasat zeytinyağı algısıyla kandırılabilir.
Zeytinyağının yıllanmışı makbuldür: Zeytinyağında dünyanın en iyi pazarlamacısı diyebileceğimiz İtalya’da ünlü bir söz vardır: Zeytinyağının yenisi, sirkenin eskisi makbuldür. Kısaca zeytinyağı bekledikçe ve yıllandıkça bozulma gösterir.
Zeytinyağının acılığı ispirtosudur ve uçurulmalıdır: Zeytinyağının dil üstünde hissedilen bademi kahve ve kakao çekirdeğini andıran acılığı ile ağız boşluğu ve bademciklerde hissedilen yakıcılığı halk arasında tabir edildiği gibi ispirto değil, aksine kaliteli olduğunu gösteren antioksidanlardır.
Zeytinyağının acılığı içine tuz, patates, tuzlu su, limon vb. konularak giderilir: Bu da kesinlikle yanlıştır. Çünkü zeytinyağının içine atılan her türlü tuz, sebze veya başka katkılar ürünün hızla okside olmasına ve bozulmasına yol açar.
Salatalık, soğuk yemeklik zeytinyağı ile sıcak yemekler ve kızartmalar için kullanılan zeytinyağı farklıdır: Bir başka yanlış daha… Zeytinyağı natürel sızma ya da natürel birinci olarak tüm salata ve yemeklerinizde ayırım yapılmadan kullanılabilir. Bu yanlış bilginin temeli kaliteli ve fiyat olarak pahalı zeytinyağlarının maliyetler açısından yemeklerden ziyade sadece salatalarda ve mezelerde tüketilmesinden ileri gelmektedir.
Zeytinyağı boğazı yakmamalıdır: Bu da oldukça yanlış bilinen bir bilgi. Gerçek ve kaliteli zeytinyağı boğaz yanmasına neden olabilir. Bu yanmanın şiddeti zeytinyağın içerdiği polifenollerin çokluğun ya da azlığıyla ilgilidir. Dolayısıyla bir kusur değil, aranan bir özelliktir.
Zeytinyağı toprak, küf, tortu, kap gibi kokarsa hakikidir: Zeytinyağının toprak, küf, tortu gibi kokması kusurlu olarak adlandırılır. Bu kusurlar çok şiddetli ise zeytinyağı rafine edilmelidir.
Filtre edilmeyen yağın tortusu çöptür ve kullanılmaz: Bu da yanlış bilinenlerin belki de en popüler olanları arasında. Zeytinyağı içindeki tortu dediğimiz şey asla çöp değildir. Aslında bu tortu zeytinin ta kendisidir. Korkmayın ya da merak etmeyin. Gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
(Kaynak: Gömeç Zeytinciler Derneği)