Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin verilerine göre, Türkiye genelinde meyve veren toplam 153 milyon 168 bin 156 adet zeytin ağacı var. Bunların 1 milyon 321 bin 925’i Kahramanmaraş’ta. Ülkemiz zeytin üretiminde ilk 10 içinde yer alan kentte zeytincilik yapılan beş ilçeden biri de Türkoğlu. Bundan birkaç öncesine kadar -meyve vermeyen yaştaki ağaçlar nedeniyle- Dulkadiroğlu’nun ardından ikinci sırada gelen ilçe şimdilerde zirveye ortak olmuş durumda. Türkoğlu’ndaki gerçek anlamda ilk zeytinyağı tesisini kuranlar ise Zor ailesi…
HOCANIN EMEKLİLİK PROJESİ
1983-2011 yılları arasında Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın farklı bölgelerinde imamlık yapan ‘Bayram Hoca’ lakaplı Mehmet Zor, emekliye ayrıldıktan sonra zeytincilikle ilgilenmeye karar vermiş. Memleketi Türkoğlu’nun çok büyük zeytin bahçelerine ev sahipliği yapmaya başlamasına rağmen zeytinyağı tesisi bulunmadığını gören Mehmet Bey, bu eksikliği gidermek ve Kahramanmaraş’ın zeytinyağını dünyaya tanıtmak amacıyla kolları sıvamış. Aydınkavak köyünde bahçeler oluşturmuş. Tarihler 2011’i gösterdiğinde de eşi Halime Zor adına sıkım tesisi kurmuş. Halime Hanım da 7 yıl sorumluluğunu üstlendiği fabrikayı geçen yıl girişimcilik desteğinden yararlanıp ikinci sıkım makinesini aileye kazandıran gelini Ebru Zor’a devretmiş.
AİLE BOYU ÜRETİM YAPIYORLAR
İşe son 2-3 yıldır Mehmet-Halime Zor’un oğulları Hüseyin ile Ahmet de dahil olmuş. 1988 doğumlu Hüseyin Zor, Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye’yi bitirmiş. Ardından, Okan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmış. 2009-2015 arasında Adalet Bakanlığı’nda zabıt katibi olarak çalışmış. 2015’ten bu yana da kendisine ait ofiste serbest muhasebeci mali müşavir hizmeti veriyor. 23 yaşındaki Ahmet Zor ise Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Halen Kahramanmaraş Barosu’na kayıtlı avukat.
DENEYİM VE DİNAMİZM EL ELE
Kuruluşlarının üzerinden 8 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen artan talebe yetişemez hale gelmiş ve tesisi büyütmüşler. Türkiye’nin dört bir yanına ve hatta yurtdışına ‘Bayram Hoca’ markasıyla zeytinyağı göndermeye başlamışlar. Zor kardeşler, “Tesisimizi ailemizin tüm fertleri ile omuz omuza işletiyoruz. Amacımız, Kahramanmaraş zeytinyağını markalaştırmak. Büyüklerimizin bilgi birikimi ve deneyimini, biz gençlerin dinamizmi ile harmanlayıp çiftçimize, şehrimize ve ülkemize fayda sağlamak için çalışıyoruz. Zeytinyağı üretimini ve ticaretini çok önemsiyoruz. Sektörün çok daha iyi yerlerde olabilmesi adına yeni adımlara ve oluşumlara imza atmak istiyoruz. Kısa vadeli hedeflerimiz arasında kalitemizle ürünümüze katma değer yaratıp ihracat yapmak da var” diyorlar