Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

İşte o kadının adı, Şerife Alan. Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşıyor. 2014’e kadar eşi Rıza Alan yörenin tek iş sahası olan kömür ocaklarında çalışırken, o da tarımla uğraşmış. O yılın 28 Ekim’inde meydana gelen ve 18 işçiye mezar olan facia sonrası kömür ocaklarının kapatılması üzerine ilçede çalışacak iş sahası kalmayınca kendilerine yeni bir yol arayışına başlamış. Ve onlarca aile gibi zeytinciliğe yönelmiş.

BÜTÜN EZBERLERİ BOZUYOR

Zeytin ağacı bilindiği üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir ve meyve verir. Ancak Ermenek, zeytine&zeytinyağına dair bütün ezberleri bozacak bir coğrafya ve iklime sahip. İç Anadolu’nun güneyinde dağlık bir yer olan Taşeli Platosu’nda yer alan Ermenek, kışların sert ve bol karlı geçtiği bir yöre. Peki, nasıl oluyor da zeytin yetiştiriliyor? Yaklaşık 10 yıl önce Ermenek Barajı’nın faaliyete girmesiyle birlikte iklimde hissedilir derecede değişme olmuş. Yöre, Akdeniz’e yakın ve ayrıca ülkemizin en güneşli yerlerinden biri olması sayesinde zeytin ağaçlarının uyum sağlayabildiği bölgeye dönüşmüş. Bunun sonucunda da yörede önceleri (o da çok nadir olmakla birlikte) tamamen ihtiyaç doğrultusunda yapılırken, son yıllarda zeytin yetiştiriciliği hız kazanmış.

EL ELE VEREREK BAŞARDI

Şerife Hanım da, o güne kadar bahçesindeki zeytin ağaçlarından topladığı zeytinler ve zeytinlerden ürettiği zeytinyağını satarak geçimini sağlamaya çalışıyorken, gerek rekoltenin artışı, gerek rakım farkına bağlı olarak aromasının farklı olmasından hareketle, geçen yılın başında ‘Ermenek Yöresel Ürünleri’ adı altında Ermenek zeytinyağını marka yapmaya karar vermiş. Bu yolculuğunda en büyük destekçileri maden işçisi emeklisi eşi Rıza Bey, oğulları Osman, İrfan, Nazmi, onlara inanan ve işlerini en az kendileri kadar dürüst yapan çiftçi dostları. “Biz her şeyi birlikte yapıyoruz. Ben sadece, ‘El ele verirsek başarırız’ diyerek insanlara öncü oldum” diyor.

BUTİK TESİSİNİ DE KURDU

Alan ailesinin zeytinlikleri yaklaşık 200 dönüm. Denizden yükseklikleri 800-bin 250 metre. Ağaçlar ağırlıklı olarak ‘Ayvalık’ ve ‘Gemlik’. Kapasiteleri yılına göre değişmekle birlikte bu sene için planlanan 20 ton. Sıkımı düne kadar çevredeki fabrikalarda yaptırıyorlarmış. Ama Şerife Alan, geçen 30 Ekim’de, tamamı kendi sermayesiyle (başkalarına göre küçücük ama ona göre kocaman) sıkım, dolum ve paketleme tesisini hayata geçirmiş.

“Ziraat mühendisimiz Ayşe Dilek’in gözetiminde kendi bahçelerimizden hasat ettiğimiz ‘Ayvalık’ ve ‘Gemlik’ türü zeytinlerimizi kendi tesisimizde erken hasat soğuk sıkım yöntemiyle 22-27 derecede yağa dönüştürüyoruz. Kesinlikle ‘dip zeytini’ dediğimiz toprağa düşüp asitlenmiş zeytini sıkmıyoruz. Dünyanın en yüksek rakımında yetişen zeytinlerden ürettiğimiz o mis gibi yağı ‘ Ermenek Zeytinyağı’ markası adı altında (ağır ama emin adımlarla) yurdumuzun  dört bir köşesine yollamaya başladık. Şu ana kadar kimseyi hayal kırıklığına uğratmamanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuşuyor.

SENEYE İHRACAT PLANLIYOR

2021 yılı planları içinde ihracat da olduğu bilgisini paylaşan Şerife Hanım, diğer hedeflerini ise şöyle aktarıyor: “Dünyanın en büyük değil, ama en dürüst zeytinyağı markası olarak yola devam etmek. Bize, ‘Siz Robin Hood musunuz?’ diye soranlara insanlığın ölmediğini ve bu ülkede hala işlerini dürüst yapan insanlar olduğunu tüm dünyaya göstermek. Bu marka hepimizin, birlikte başaracağız.”