Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Onun da zeytinle yolculuğu aslında hayallerden gerçeğe seyahat gibi… Yüksek öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gemi inşaatı üzerine yapan Alp Pamir, uzun yıllar boyunca kendi mesleğini yapmış ve çoğunlukla serbest çalışmış. Bu uzun yolculukta çeşitli girişimler ve küçük çaplı yatırımları olmuş. Orta ölçekte bir işletme olarak iş hayatına devam ederken, birçoğumuz gibi, “Ah bir bahçem olsa da ağaçtan meyve toplasam, şu şehirden kaçsam” diyerek, fırsat bulduğu zamanlarda toprakla ilgili bir şeyler yapabilmek için bazı projeler de geliştirmiş. Bunlardan biri de zeytin ve zeytinyağı üretimi ile ilgiliymiş. Bundan yaklaşık 10 yıl önce marka başvurusunu yapmış ve patentini dahi almış. Ama ete, kemiğe bürünmesi 1.5 sene önce olmuş. “Hayatın içindeki mücadeleler bazen bir dönemde karşınıza fırsat olarak çıkar. Bu fırsat bana daha çok yakın bir tarihte göz kırptı. Fırsat derken bunu ekonomik olarak algılamayın. Sadece kurduğum hayalleri test edebileceğim bir ortama ulaşabilme şansım doğdu” diyor.

ONLAR ÜÇ KİŞİLİK DEV EKİP

Alp Bey’in ‘Fichi’sinin (Fıçı) zeytinlikleri İzmir Seferihisar’da. Yaklaşık 178 dönüm. Ağaçlar ‘Edremit’ ve ‘Gemlik’ cinsi. Çoğu genç sayılabilecek ağaçlar. Aslında burası boş bir arazi iken  eski bir arkadaşı tarafından üç ortak olarak alınmış ve özveriyle ayakta tutulmuş. O, bu araziye işletmeci olarak 2018’de dahil olmuş. “Bugün itibariyle yaklaşık 1.5 yıldır üzerinde çalışıyoruz. Çalışıyoruz derken biz küçük bir aileyiz. Ben, eşim Oksana ve yardımcımız Süleyman… Ayrıca, her an kalben yanımızda olan dostlarımız arazinin ortakları Selçuk Erdağı ve Erinç Alper ile sevgili eşleri. Zeytin ağaçlarının ihtiyacı olan bakım ve ilgiyi göstermeye başladıktan sonra verim ve kalite yükselmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda 30 tonluk kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

EN BÜYÜK SORUN SIKIM

Kendi sıkım tesisleri yok. Bugüne kadar bölgedeki birçok fabrikayı araştırmışlar. Sonuçta, Urla’daki Olivurla ve Menderes’teki Yeşilce’de karar kalmışlar. Alp Pamir, “Bölgemizde maalesef iyi bir tesiste sıkım yaptırabilmek çok zor. En büyük sıkıntı toplanan zeytinlerin biriktirilmesi ve bekletilmesi. Ağaç diplerinden toplanan zeytinlerin iyi zeytinlerle karıştırılması. Taşıma şartlarının kötülüğü. Yağ verimini artırmak için yüksek derece ile sıkım talep edilmesi yağın kalitesini düşürüyor. Haliyle zeytininiz bir vesile ile sıkım sırasında mevcut sisteme dahil oluyor. Biz zeytinlerimizi iki yıldır Urla’daki Olivurla-Turla’da sıktık. Bu işe gönül vermiş tesisin sahibi Pelin Hanım’ın titizliği sayesinde yağlarımız hem soğuk sıkım, hem de tertemiz olarak tanklarımıza kadar ulaşıyor. Yine Menderes’te bulunan Yeşilce Zeytin ve Zeytinyağı’nın sahipleri üç nesildir bu işi severek yapıyorlar ve kendi içlerinde çok profesyonelce işleyen bir sistemleri var. Bize uzak olmasına rağmen iyi yağ için zeytinlerimizi oralara kadar taşıdığımız da oluyor.  Ancak bizlerin bu titizliği piyasada ne kadar karşılık buluyor henüz bilmiyoruz. Umarız ileride öğrenir ve şaşırırız” görüşünü dile getiriyor.

2021 ONLARIN YILI OLACAK

Fichi, şu anda perakende sektörüne tam olarak girmiş değil. Ağırlıklı olarak yakın tanıdıklara ve bazı özel müşterilere gönderiliyor. Üreticisi Best Gıda’nın hedefleri arasında ihracat da var. Ama bunun için birkaç yıla ihtiyaç duyuyorlar. 2021 yılından itibaren ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanacaklarına inançları tam. Alp Bey, son söz olarak, “Ama çok genç olan markamızın kat edeceği daha çok yol var. Şimdiden bahçemizin ürünlerinin katma değerinin artması ve bu bölgeye bir ekonomik kazanç getiriyor olması bizleri mutlu ediyor” diyor.