FİRMA: Fatma Tüter
MARKA: Maiperle
BÖLGE: Manisa, Akhisar, Gelenbe
Fatma Hanım’ın sıvı incisi
Fatma Tüter, yıllar önce bir tanıdıklarının bahçesinde ilk kez zeytin toplama fırsatı yakalamış. Emekle topladıkları zeytinlerin şifa dolu bir yağa dönüşmesine tanık olmak onu çok etkilemiş. İçinde öyle bir merak ve heves uyanmış ki bu sevgi sonucu şu anki zeytinliğini bulmuş. Adını da ‘benim incim’ anlamına gelen ‘Maiperle’ koymuş.
(yazı buradan başlıyor)
Öykümüzün kahramanı Fatma Tüter’in zeytin ve zeytinyağı ile yolculuğu yıllar önce bir hasat vakti başlamış. Bir tanıdıklarının bahçesinde ilk kez zeytin toplama fırsatı yakalamış. Tırmığı eline alıp bu muhteşem meyveyi toplama heyecanına ortak olmuş. Emekle topladıkları zeytinleri soğuk sıkım için fabrikaya götürmüşler. Zeytinlerin şifa dolu bir yağa dönüşmesine tanık olmak Fatma Hanım’ı çok etkilemiş.
BABADAN-DEDEDEN KALMA DEĞİL, KENDİ İŞİ
“Açıkçası sebze-meyve yetiştirme konusunda tecrübeliydik. Zira kendimize ait büyük bahçemizde yetiştirdiğimiz organik sayılabilecek sebzelerle beslenmek yaşam biçimimizdi. Öyle bir merak ve heves uyanmıştı ki bir sonraki zeytin hasat dönemini merakla bekler oldum. Bu ilgi ve zeytine duyduğum sevgi sonucu şu anki zeytinliğimi buldum. Zeytinyağı bana dededen veya babadan kalma değil, tamamen kendi ilgi ve merakım sonucu araştırmalar yaparak, tesisler gezerek öğrendiğim bir iş oldu. Önceleri sadece ailemize yetecek ve yakınlarımızla paylaşacak kadar kaliteli bir yağ üretmenin peşindeydim. Çevremin etkisiyle ve en önemlisi ürettiğimiz yağın beğenilmesi sonucunda zeytinlik sayısını artırarak bugün yaklaşık 5 ton birinci sınıf zeytinyağı elde edebiliyorum” diyor.
MAİPERLE HAYAL ETTİKLERİNİN BİR İZDÜŞÜMÜ
Kültür Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Fatma Tüter’in zeytinlikleri Manisa Akhisar’a bağlı Gelenbe’de. Yaklaşık 40 dönüm. Ağaçlar ağırlıklı ‘Edremit’ çeşidi. Sıkımı yine aynı yerde kendileri gibi butik bir işletmede yaptırıyor. Tamamı soğuk sıkım. Tüketiciye öncelikle sosyal medya aracılığıyla ulaşmış. Sonrasında instagramla tanınmaya başlamış. Buna paralel olarak markanın web sitesini oluşturmuş. Daha sonra bunu görsel ve yazılı medya takip etmiş.
Markasının adı ‘Maiperle’. ‘Mai’ sıvı, ‘Perle’ ise inci anlamına geliyor. Fatma Tüter, “Zeytinleri hep değerli birer inci olarak hayal etmişimdir. Bu muhteşem meyvenin suyu da şifa kaynağı ve çok kıymetli. Maiperle ‘benim incim’ demek. Maiperle ismi aslında tam kafamda hayal ettiklerimin bir izdüşümü oldu diyebilirim. Logosunu da buradan yola çıkarak oluşturduk. İstiridye kabuğunun içinde dalından henüz yemyeşilken alınmış tek bir zeytin danesi var” bilgisini paylaşıyor.
YILIN EN İYİ ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİ SEÇİLDİ
Miaperle’nin doğal bahçesinde zeytin ağaçlarının karşılaştığı zararlar zirai ilaçlarla değil, doğal yöntemlerle engelleniyor. Kurulduğu günden itibaren tesiste tarımsal ve kimyasal ilaçlar yerine, hayvanlar kullanılarak koruma yöntemi uygulanıyor. Aynı zamanda doğal gübre ihtiyacı da aynı şekilde karşılanıyor. Hedefleri gayet açık ve net: Sağlıklı nesiller yetiştirirken geçmişin güvenini lezzetle buluşturmak. Sofralara vazgeçilmez lezzetler sunmak. Öncelikleri tüketici kazanmak için değil, dost kazanmak için şekillendirmek. ‘Afiyetle her nesle’ sloganıyla çıktıkları yolda geniş ürün yelpazeleriyle taze ve doğal ürünleri sofralara sunmak. Zaten bu değerler de karşılıksız kalmamış. Geçtiğimiz mart ayında Crazy Life dergisi tarafından yılın en iyi zeytinyağı üreticisi altın kalite ödülüne layık görülmüşler.