FİRMA: Paşakızıfarm
MARKA: Paşakızıfarm&Olive
BÖLGE: Bursa, İznik, Aydınlar
Büyüsüne kapıldığı zeytin ağacının izinden gitti, ‘Paşakızıfarm’a hayat verdi
Medya sektöründeki yorucu tempo sonrası 2016’da büyük şehirden kaçıp kendini İznik’te meyve-sebze yetiştirmeye adayan Funda Arukan, bu süreçte gücüne ve her bölgeye sağladığı uyuma hayran kaldığı zeytin ağaçlarının büyüsüne kapılmış. ‘Paşakızıfarm’ 5 yıl içinde ‘Paşakızıfarm Zeytinyağı’na dönüşmüş.
Funda Arukan’ın şehir hayatı ve eskiden yer aldığı medya sektöründeki yorucu tempo sonrasında köylerde gezip bahçelerdeki en taze ve yeni toplanmış sebze-meyveleri tüketicilere ulaştırmak misyonuyla çıktığı yolculuk, gücüyle, her bölgeye sağladığı uyumla, asırlar boyunca direnen zeytin ağaçlarının büyüsüne kapılmasına ve ‘Paşakızıfarm’ hikayesinin doğuşuna neden olmuş. 2016’da başlayan bu yolculuk 2021 itibariyle de ‘Paşakızıfarm Zeytinyağı’na dönüşmüş.
HER AĞAÇ İÇİN İSTATİSTİK TUTUYORLAR
Paşakızı Çiftliği, Bursa’nın İznik ilçesi Aydınlar köyünde yüzünü İznik Gölü’ne dönmüş, sırtını Derbent Vadisi’ne dayamış 10 dönümlük alanda yer alıyor. İçinde ‘Gemlik’ çeşidi zeytin ağaçlarını barındırıyor. Bu ağaçlardan sadece zeytinyağı yapıyorlar. Kapasiteleri 8 ton civarı. Her ağaç için istatistik tutuyorlar. Yani bahçedeki hangi ağacın ne kadar zeytin verdiğini biliyorlar. Organik sertifikaları yok ama organik gübre tercih ediyorlar. Sürdürebilirlik konusunda hassaslar. Bahçede kullandıkları enerjiyi kendi solar panelleriyle üretiyorlar. Arazide kompost için ayırdıkları bir bölüm de var. Buradan elde ettikleri toprağı küçük sebze bahçelerinde kullanıyorlar. Sebzelerinin tamamını yerli ata tohumundan elde ediyor ve yağmur suyuyla suluyorlar. Yağmur sularını ise yine bahçedeki taşınır evlerinin çatısından toplayarak depoluyorlar. Tek bahçe olarak butik üretim yapıyorlar. Sıkım dışında her işi kendileri yürütüyorlar. Soğuk sıkımı ise köye yakın, hijyen, titiz çalışan yine bir aile şirketi olan Yıldırım Zeytinyağı’nda gerçekleştiriyorlar. Yağlarını bu tesisteki kendilerine ait tanklarda dinlendirdikten sonra şişeliyorlar.
ZEYTİNCİLİK ONLAR İÇİN HOBİ DEĞİL, İŞ
Funda Hanım, “Zeytinciliğe bakış açımız bir hobi değil. Hayranlıkla izlediğimiz, içinde olmak için heyecan duyduğumuz, emeğine, çabasına, gayretine ve sevgiyle yapıldığına şahit olduğumuz, titizlikle yapılması gerektiğine inandığımız bir iş oldu. Ama henüz çok başındayız. Erken hasat ve olgun hasat olmak üzere iki çeşit yağımız var. Bu yıl sadece erken hasada dönmeyi hedefliyoruz. Bunun nedeni de bölgemizde erken hasat zeytinyağının yeni yeni farkına varılması, dolayısıyla da tercih edilmesi. Paşakızıfarm tescilli tek markamız. Tüm ürünlerimiz bahçemizin da adını aldığı bu isimle çıkıyor. Logomuz, muhteşem yaratıcılığını her zaman konuşturan Mustafa Kemal Pehlivan tarafından çizildi. Satışlarımızı pasakizifarm.com web sitemiz ve instagram hesabımız üzerinden yapıyoruz. Başka online portallara girmeyi de pek istemiyoruz” diyor.
HEDEF, DEVAMLILIK VE SÜRDÜREBİLİRLİK
Her mayısta zeytin bahçelerinde tadım günleri yaptıklarını aktaran Funda Arukan, ekliyor: “Bireysel olarak veya ailecek katılmak için rezervasyon yapabiliyorsunuz. Bazı dönemler yine erken rezervasyon sistemiyle İznik’e gelen bazı tur firmaları bahçemizde mola verebiliyor. Bir turizm tesisi değiliz ama zeytin ağaçlarının önemini ve zeytinyağının kalitesini anlatmanın değerli olduğunu düşünüyoruz. Zeytinyağımızın yurtdışı pazarlarında da yer almasıyla ilgili talepler geliyor. Bu çok güzel bir talep olsa da önceliğimiz ülke içinde kalıp devamlılık ve sürdürebilirlik sağlamak. Kapasitemizi artırmak için aynı bölgede başka yatırımlarımız ve bahçelerimiz var. Önümüzdeki yıllarda ihracat kervanında yer alabiliriz.”
Funda Arukan, “Muhteşem gün batımı, zengin tarihi ve güzel doğasıyla İznik’i ziyaret etmek istediğinizde haritanıza Paşakızıfarm’ı eklemeyi unutmayın” diyor.