Milsora’nın kurucusu Muhittin İşler, Özyeğin Üniversitesi’nde işletme okuduktan sonra Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Vehbi Koç Vakfı bursu ile Belçika’daki Avrupa Koleji’nde Avrupa ekonomik entegrasyonu ve işletme yüksek lisansı yapmış. 2018’de Türkiye’ye dönmüş ve KOSGEB’in genç girişimci desteklerinden faydalanmaya karar vererek Milsora’nın ilk iş planını hazırlayıp eğitimlere katılmış, akabinde de hibe almaya hak kazanmış. Bu süreçte Muhittin Bey’e en büyük destek ve yönlendirme ablası Özge İşler’den gelmiş. Milsora kurulduğu günden itibaren medikal alana odaklanmış. Hiçbir zaman sırf gıda amaçlı üretim planlamamış.
LİTRESİ BİN TL ETİKET TAŞIYOR
Muhittin İşler, “Kendi zeytinliğimiz Balıkesir Gömeç’te bulunmasına rağmen anlaşmalı bahçelerden de zeytin tedarik ediyoruz. Sıkımı ise kendi kurduğumuz, pis su havuzunun giderinde bile birinci sınıf seramik kullandığımız tesisimizde yapıyoruz. Yıllık 140 ton kapasitemiz bulunuyor. Kalite odaklı olduğumuz için hacimli üretimi hiçbir zaman düşünmedik. Reklam yapmıyoruz. Çok ön plana çıkmak da istemiyoruz. Ürettiğimiz ürünün değerini çok iyi biliyoruz. ‘Bizi bulmak isteyen zaten bulur’ stratejisini izliyoruz. Değer olarak bahsetmek gerekirse ürettiğimiz medikal yağın litre fiyatı TL olarak bin lira. Döviz cinsinden ise 52 euro. Çeşitli rahatsızlıkları olan kişiler bize ulaşarak, ‘Acaba yağlarınız faydalı olur mu?’ diye soruyorlar. Dolayısıyla yaptığımız işin bir de sosyal sorumluluk tarafı bulunuyor” diyor.
ATİNA ÜNİVERSİTESİ TESCİLLİ
Kuruldukları ilk günden beri yaptıkları tüm üretimleri TÜBİTAK’a analizine gönderdiklerini paylaşan Muhittin Bey, “Böylece ürettiğimiz ürünün ne olduğunu anlamaya çalışan bir yol izliyoruz. TÜBİTAK’ın yetmediği noktada Atina Üniversitesi’ni keşfettik. İki yıl önce ürettiğimiz zeytinyağımızı medikal bileşiklerinin incelenmesi için onlara gönderdik. Bir de baktık ki yüksek fenol içeren zeytinyağlarından dünyada sayılı markalardan biri olarak ödül almışız. Aynı analiz raporunda ikinci yılımızda (2020’de) ürettiğimiz yağ oksidatif strese etkilerinden dolayı Avrupa Sağlık Beyanı aldı. Böylece artık gıda değil, medikal bir zeytinyağı üretip gıda takviyesine girmiş olduk” diye konuşuyor.
HEDEF ZEYTİNYAĞI BAZLI İLAÇ
Milsora olarak en büyük hayallerinin zeytinyağı bazıyla ilaç geliştirmek olduğunu paylaşan Muhittin İşler, bu proje için Amerika’da tanınmış bir üniversiteyle görüştüklerini, doğru zamanda bu alanda ciddi bir girişimde bulunmayı planları arasına aldıklarını aktarıyor. İhracatın hep önlerindeki bir konu olduğunu da belirtken Muhittin Bey, ekliyor: “Ancak fiyat yakalamak -özellikle kalite odaklıysanız- çok kolay değil. Onun için biz de zamana ve katma değerli modele yöneldik.”