Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Yıl, 1963… Muğla Ula’ya bağlı Karaağaçyeri (Ataköy) köyünde yaşayan Mustafa Yılmaz, kayınpederi Osman Pala’ya ait zeytinlerin sel felaketi sonucu zayi olması üzerine, onun da desteğiyle bölgenin ilk yağhanesini kurmaya karar vermiş. Halil-Ethem Demiröz kardeşlerle birlikte bin TL sermayeyle hayata geçirilen tesiste insan gücüyle çalışan burgulu aletlerle yöre halkının zeytinlerini sıktırmak için civar köylerine gitmelerinin ve doğa şartlarına bağlı olarak ürün kaybı yaşamalarının önüne geçilmiş. Bu ortaklık 1969 yılına kadar sürmüş. Daha sonra köye elektriğin gelmesiyle sistemler yenilenmiş ve yolculuk başka bir evreye taşınmış. 1993’te işi oğlu Özer Yılmaz devralmış. Özer Bey, 1995 yılında işliği Kızılyaka köyüne, 2006’da da hem daha merkezi, hem de ürün miktarının daha fazla olması nedeniyle Gökova’ya taşımış. Ve modern üretim aşamasının ilk basamağı olan dekantörlü (kontinü) sisteme geçiş yapmış.

GÜNLÜK KAPASİTE 150 TON

2013 yılında nöbeti, doğduğu günden beri işin içinde olan (öyle ki, annesinin uyutabilmek için yağhaneye götürdüğü) oğlu Oğuz’a bırakmış. Bebekken zeytini kıran taşın ve hidrolik preslerin sesinde hemen uyuyup kalan Oğuz Yılmaz, üniversiteyi bitirdikten sonra hiç iş aramadan gelip aldığı bayrağı daha ileriye taşımak için hemen kolları sıvamış. Bir yandan babasının başlattığı modernizasyona devam ederken, bir yandan da devlet desteğiyle makineleri yenileyip kapasite artırmış. Halen rekolteye bağlı olarak günlük 150 ton civarı kapasiteye sahip olduklarını söyleyen Oğuz Bey, şu bilgileri paylaşıyor:

HEDEF, AVRUPA’DAN ÖDÜL

“Seneye üçüncü makineyi de yenilemek istiyorum. Bununla sadece soğuk sıkım yapmak hedefindeyim. Markamızı (Gökova Olive) daha yeni aldık sayılır. Yükseltmek için ailecek çalışıyoruz. Yatağan’da üretim yapan Tuay Zeytinyağı’nın sahibi Atilla Totoş’un da katkılarıyla kaliteli zeytinyağı üretimi hakkında birçok bilgi edindik ve denemelere başladık. Neticede, 2017-2018 sezonunda Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği kalite yarışmasında gümüş madalya kazandık. Bundan sonra da kaliteli yağlar üretip adımızı daha iyi duyurabilmek gayretindeyiz. Başlıca hedefimiz Avrupa’da ödül almak. Seneye bunun gayretinde olacağız. İhracat için de girişimlerimiz oldu. GEKA aracılığıyla katılım sağladığımız 2019 Olivtech’te bu konuyla ilgili birkaç bağlantı sağladık.”