Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Neslehan Nine anısına

Butik zeytinyağı üreticilerimizden Nova Vera, İstanbul Karaköy Mürver Restoran’ın genç şefi Mevlüt Özkaya’ya ilham olan babaannesi Neslehan Hanım’ın anısına ‘Memecik’, ‘Yamalak Sarısı’ ve ‘Tekir’ zeytinlerini kullanarak ‘Yedi Bahar’ adıyla özel bir seri üretti. Üzerinde Neslehan Hanım’ın sanatçı Hülya Özdemir’in çiçekleri arasında gülümseyen bir fotoğrafının olduğu Yedi Bahar’ın satışından elde edilen gelirin tamamı TEV’e bağışlanacak, tıp öğrencilerinin eğitiminde kullanılacak. Neslehan Hanım’ın en sevdiği mevsim bahar olduğundan, memleketi Antalya da 7 sayısı ile anıldığından bu ismi verdiklerini söyleyen torun Özkaya, “16 yaşında evlendirilen babaannemin çocuk yaşta başlayan kalp hastalıkları ömrü boyunca peşini bırakmadı. Benim hep doktor olmamı, kalp hastalarına çare olmamı istedi. Ama ben kendime bambaşka bir yol çizdim. Benim bıçak tutan ellerim, neşter tutan gençlere dokunsun, birlikte hasta kalplere çare olalım” diyor.

Kepez’den geleceğe yatırım

Perge Antik Kenti’ne bağlı büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome’ye ev sahipliği yapan Antalya Kepez Belediyesi, bu tarihi mirasın bilinciyle zeytine sahip çıkıyor. Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün projesiyle yol ve inşaat alanlarında kalan zeytin ağaçları kesilmeyerek, park, bahçe, meydan ve sokak gibi alanlara taşınıyor. Aynı zamanda ilçenin kırsal alanlarında zeytin bahçeleri kuruluyor. Başkan Tütüncü, “Zeytinyağının insanların beslenmesinde önemli yeri var. Birçok araştırmada kalp sağlığı açısından yararlı besinlerin başında zeytinyağı geliyor. Biz de çocuklarımızın gelecekte bu sağlıklı besini tüketmeleri için ilçemizin dört bir yanında zeytin bahçeleri kuruyoruz. Elimizin değdiği her yere de zeytin fidanı dikiyoruz. Diktiğimiz zeytin fidanlarının değeri yıllar sonra çok daha iyi anlaşılacak” dedi.

KEPEZ BELEDİYESİ, TARIMSAL ÜRETİMİN VE GIDANIN ÖNEMİNİN ARTTIĞI BİR DÖNEMDE ZEYTİNE YATIRIM YAPIYOR. İLÇENİN KIRSAL ALANLARINDA ZEYTİN BAHÇELERİ KURULUYOR. (İHA/ANTALYA-İHA)
Kepez Belediyesi, tarımsal üretimin ve gıdanın öneminin arttığı bir dönemde zeytine yatırım yapıyor. İlçenin kırsal alanlarında zeytin bahçeleri kuruluyor.

KEPEZ BELEDİYESİ, TARIMSAL ÜRETİMİN VE GIDANIN ÖNEMİNİN ARTTIĞI BİR DÖNEMDE ZEYTİNE YATIRIM YAPIYOR. İLÇENİN KIRSAL ALANLARINDA ZEYTİN BAHÇELERİ KURULUYOR. (İHA/ANTALYA-İHA)
Kepez Belediyesi, tarımsal üretimin ve gıdanın öneminin arttığı bir dönemde zeytine yatırım yapıyor. İlçenin kırsal alanlarında zeytin bahçeleri kuruluyor.

Denizli Büyükşehir’den
45 bin adet zeytin fidanı

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde atıl tarım alanlarında zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve üreticilere sertifikalı fidan kullanma alışkanlığının kazandırılmasına yönelik gerçekleştirilen “Denizli’de Zeytin Bahçesi Tesisi” projesi kapsamında 8 ilçede 573 çiftçiye toplam 45 bin 440 adet zeytin fidanı dağıtılacak. Denizli’de 81 bin dekar alanda 2 milyonun üzerinde zeytin ağacında üretim yapıldığını ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, “Biz, ‘3 bin fidan dağıtabilir miyiz?’ derken Büyükşehir Belediyesi 40 bin fidanın yüzde 75 bütçesini karşıladı” bilgisini paylaştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da, “Biz istiyoruz ki ekilmedik, dikilmedik yer kalmasın” diye konuştu.

DENİZLİ’DE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE ÜRETİCİLERE SERTİFİKALI FİDAN KULLANMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI İÇİN HAZIRLANAN PROJEDE, 45 BİN 440 ZEYTİN FİDANININ DAĞITIMINA 8 İLÇEDE DEVAM EDİLİYOR. (ÖMER BEYAZOĞLU/DENİZLİ-İHA)
Denizli’de zeytin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve üreticilere sertifikalı fidan kullanma alışkanlığının kazandırılması için hazırlanan projede, 45 bin 440 zeytin fidanının dağıtımına 8 ilçede devam ediliyor.

Zeytin çekirdeğinden kahve

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, zeytin çekirdeğinden bitkisel ve kafeinsiz kahve üretti. Aynı zamanda Fitoterapi ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü de olan Prof. Dr. Şekeroğlu, zeytinin çekirdeğinin çöpe atılması veya yakılmasından yola çıktıklarını söyledi. Son yıllarda zeytinin yağının yanı sıra yaprağının ve çiçeğinin birçok şifalı yönlerinin ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, “Zeytin aslında çekirdeğinde tohumunu, tohumunda da fitokimyasal bulunduran oldukça önemli ürün. Zeytin çekirdeği için ‘yutulsun mu, yutulmasın mı?’ tartışması sürerken, insanların hizmetine sunmak için kahve yapalım diye yola çıktık. Çekirdekleri bütün olarak zeytinden ayırıp çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra kavurarak öğüttük” bilgisini paylaştı. Zeytin çekirdeğinin şifalı olmasına rağmen tadının acı tadı olduğunu anlatan Prof. Dr. Şekeroğlu, ekledi: “Bu acılığı melengiç ve tarçın gibi ürünlerden katarak ortadan kaldırdık. Yüzde 70’i zeytin çekirdeğinden oluşan sağlıklı ve damak tadına hitap eden kahve ürettik. Zeytin çekirdeği aynı zamanda kafeinsiz kahve. Kafeine duyarlı kişiler bu kahveyi rahatlıkla tüketebilirler.”

Ağaç yaşken eğilir

Aydın Buharkent’teki Zafer Ortaokulu’nda başlatılan proje çerçevesinde okul bahçesine öğrenciler tarafından 70 adet zeytin fidanı dikildi. Öğrencilerin 15’er TL bağış yaparak katkı sunduğu proje kapsamında toprakla buluşturulan fidanlar, bir hayırsever tarafından işçilik bedeli alınmadan açılan sondan kuyusundan çıkartılan suyla sulanacak.

AYDIN’IN BUHARKENT İLÇESİNDEKİ ZAFER ORTAOKULU’NDA BAŞLATILAN PROJE ÇERÇEVESİNDE OKUL BAHÇESİNE ÖĞRENCİLER TARAFINDAN 70 ADET ZEYTİN FİDANI DİKİLDİ. (ÖMER ÖZTÜRK/AYDIN-İHA)
Aydın’ın Buharkent ilçesindeki Zafer Ortaokulu’nda başlatılan proje çerçevesinde okul bahçesine öğrenciler tarafından 70 adet zeytin fidanı dikildi.

Mersin’de yerli yerinde

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ile yürüttüğü ve ‘Yerli Yerinde’ sloganıyla gerçekleştirdiği ‘Gıda Güvenliği İçin Yerel Tarımsal Üretim Teşviki Projesi’ çerçevesinde 555 üreticiye 11 bin 100 adet zeytin fidanı desteği sağlandı. Ayrıca, 75 çiftçiye, 25’er kişilik 3 grup olacak şekilde 4 günlük eğitim verildi.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞININ ALMAN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ KURUMU (GIZ) İLE YÜRÜTTÜĞÜ VE ‘YERLİ YERİNDE’ SLOGANI İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ‘GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN YEREL TARIMSAL ÜRETİM TEŞVİKİ PROJESİ’ ÇERÇEVESİNDE ZEYTİN FİDANI DAĞITIMLARI DEVAM EDİYOR. DAĞITIMLAR ÇERÇEVESİNDE TOROSLAR’DA 47 MAHALLEDE 350, MEZİTLİ’DE 22 MAHALLEDE 68, YENİŞEHİR’DE İSE 26 MAHALLEDE 137 ÜRETİCİ OLMAK ÜZERE 555 ÜRETİCİYE 11 BİN 100 ADET ZEYTİN FİDANI DESTEĞİ SAĞLANDI. (KORAY ÜNLÜ/MERSİN-İHA)
Mersin’de büyükşehir belediyesinin aracılığıyla üreticilere 11 bin 100 adet zeytin fidanı desteği sağlandı.