Türkiye’de ‘deniz, güneş, kum’ denildiğinde akla ilk gelen lokasyonlardan biri olan Antalya, doğal güzellikleriyle cennetten köşe olma özelliğini koruyor. Güney sahillerimizin incisi Antalya sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, mutfağı ve yerel lezzetleriyle de gastronomi tutkunlarının gözdesi durumunda. Antalya yemekleri denince akla her ne kadar şiş köfte-piyaz-kabak tatlısı üçlemesi gelse de bu şehir zengin ve lezzetli yemek arşiviyle damağına düşkün olanları kendine hayran bırakıyor. Kente 1924’te mübadele ile gelen Girit göçmenlerinin bildiği yemekler de Antalya mutfağına baskın olarak yansımış. Doğadan çok iyi yararlanan, ağırlıkla bitkisel beslenmeye dayanan bu mutfağa daha sonra ‘Akdeniz tipi beslenme tarzı’ adı verilmiş ve modern tıbbın önerdiği sağlıklı beslenmenin de formülü olmuş. Aşağıda tariflerini bulabileceğiniz lezzetler, Antalya’nın doğal güzellikleri ve zengin kültürüyle biçimlenen lezzet yelpazesinin yalnızca küçük bir bölümünü oluşturuyor.
ANTALYA PİYAZI
MALZEMELER (6 kişilik):
* 500 gram Çandır fasulyesi.
Sos malzemeleri: 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye, 1 kahve fincanı tahin, 5-6 diş sarımsak (ezilmiş), 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1 adet limon suyu, 1 kahve fincanı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 çay bardağı su.
Üst malzemeler: 4 haşlanmış yumurta, 3 domates, 6 yeşil sivri biber, 4 taze soğan, yarım demet maydanoz, 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
HAZIRLANIŞI:
Haşlandığınız fasulyeleri kayık veya yayvan servis tabağına koyun. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip karıştırın. Salataya, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, 4’e bölünmüş yumurtaları, ayıklanmış ve yıkanıp ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiberi katıp kabaca karıştırın. Servis tabağını sofraya verin.
DOMATES CİVESİ
MALZEMELER: (4 Kişilik)
* 5 domates, 4 yeşil sivri biber, 4 soğan, 1 baş sarımsak, 5 kesme şeker, 1 kahve fincanı pirinç veya bulgur, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 demet fesleğen, 1 tatlı kaşığı tuz.
HAZIRLANIŞI:
Tencereyi orta ateşte kızdırın. Zeytinyağını koyun. Kızgın yağda, piyazlık ince ince doğradığınız soğanlarla sivri biberleri ve sarımsak dişlerini karıştırarak sararıncaya kadar kavurun. Kavrulmuş harca kesme şekerleri ekleyip karıştırın ve üzerlerine dış zar kabukları soyulmuş 4-5 mm kalınlığında dairesel doğradığınız domatesleri döşeyin. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısın. Kulaklı kapağı kapalı halde pişmeye bırakın. Domatesler piştiğinde tuzu ve pirinçleri serpiştirin. Pirinçler şiştiğinde ve domateslerin saldığı su çekilir gibi olduğunda ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın. Yemeği servis kabına aktarın. Üzerine kıyılmış fesleğenleri gezdirip sofraya verin.
FİLİSLİ LAPA
MALZEMELER:
* Pilavlık bulgur, domates, domates salçası, biber, soğan, zeytinyağı, kuru nane, kekik, tuz, asma yaprağı.
HAZIRLANIŞI:
İnce ince kıydığınız soğanları zeytinyağında kavurun. Önce rendelenmiş domatesi, sonra domates salçasını ve biberi ilave edin. Üzerine bol su dökün ve su kaynadıktan sonra önce pilavlık bulguru, daha sonra da doğradığınız asma yapraklarını tencereye ekleyin. Bu pilavın lapa olarak adlandırılmasının nedeni bol sulu olmasıdır. O yüzden pişerken suyunun tamamıyla çekilmemesi ve bulgurunun çok pişmemiş olması önemli. Genellikle ayran veya yoğurtla tüketilir.