Mehmet Muğla bir süre turizm sektöründe çalışmış, iyi yerlere de gelmiş. Ama sonrasında, geleceği toprakta görüp köyüne geri dönmüş. Atadan kalma zeytinliklerle ilgilenmeye başlamış. Bu sırada gördüğü bir ilan üzerine katıldığı eğitim ona yeni ufuklar açmış. Gurme zeytinyağı üretimine başlamış. Ürününe olan kefilliğini göstermek için markasına ismini vermiş.
O aslında doğma büyüme zeytinci bir ailenin çocuğu. Lise sonrası Bodrum’da 5 yıldızlı otellerde gastronomi alanında çalışmaya başlamış. İyi bir konuma gelmesine rağmen sezonluk olmasından dolayı turizmi bırakıp köyüne dönmüş ve aileye ait zeytinliklerle ilgilenmeye başlamış. Dedesinin kurduğu, babasının aynı şekilde geleneksel üretimle devam ettirdiği işi daha bilinçli bir şekilde sürdürmeye karar vermiş. Bu anlamda zeytinyağı yolculuğu 2018 Ekim’inde zeytin ağaçları hakkında bilgi almak için gittiği ilçe tarım müdürlüğünde gördüğü bir duyuruyla başlamış.
Mehmet Muğla, “O duyuruda, Zeytindostu Derneği’nin, Muğla Ticaret Borsası’nda ücretsiz doğru üretim teknikleri ve tadım eğitimi vereceği yazıyordu. İlgimi çekti, araştırdım ve hemen kaydımı yaptırdım. 2 yıl boyunca derneğin düzenlediği tüm eğitimlere eksiksiz katıldım. Çok değerli insanlarla tanıştım, çok kıymetli bilgiler Öğrendim. Zeytine ve zeytinyağına farkındalığım daha da arttı. Özellikle zaten bildiğim sağlığa faydaları hakkında yeni şeyler öğrendikçe sahip olduğum şeyin elmastan farksız olduğunu anladım. Hasat zamanında da Atilla Totoş ve Feridun Kaykı gibi hocalarımdan öğrendiklerimi yüzde 100 uyguladım. Bunun ödülünü de kazandığım madalyalarla gördüm” diyor.
800 RAKIMLI RÜZGARI BOL BİR KÖY
Ailenin zeytinliği Muğla’nın Yatağan ilçesinin kuzey doğusunda bulunan Göktepe Dağı’nın eteklerindeki Esenköy’de. Burası 800 rakımlı bir köy. 30 dönümlük tek bahçedeki ağaçların tamamı, dağlardan sökülüp getirilen ve aşı yapılıp dikilen asırlık ‘Memecik’ çeşidi. Bahçeleri organik tarım sertifikalı. Yıllık kapasiteleri değişmekle beraber 1.5-2 ton arası. Sıkımı Tuay Zeytinyağı Fabrikası’nda yapıyorlar. Şimdilik tek markaları var: ‘Mehmet Muğla’… Mehmet Bey, marka isminin nasıl oluştuğunu ise şöyle anlatıyor: “2019’da üretici vasfıyla Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ilkini düzenlediği yarışmaya katıldık. Hem altın madalya, hem de jüri özel ödülü aldık. Aynı yıl Zeytindostu Derneği’nce de altın madalya ile taçlandırıldık. Hal böyle olunca markalaşmak neredeyse zorunluluk halini aldı. Yarışmalara kendi ismimle katıldığım ve olumlu tepkiler aldığım için marka adında da bunda karar kıldım. Bir anlamda ürettiğim yağın garantörlüğünü tüketicilere vermek istedim. Riski de göze alarak kendi ismimi marka yaptım. Bu arada, soyadımızın öyküsüne gelince… Dedelerimiz Yatağan’a Muğla’dan göçmüşler. Soyadı Kanunu çıktığında da geldikleri yeri yaşatmak adına ‘Muğla’yı seçmişler” bilgisini aktarıyor.
TÜM ENERJİSİNİ BU İŞE HARCIYOR
Mehmet Muğla günümüzde tüm odağını bu işe vermiş durumda. Ağaçların bakımından gübrelemesine, hasadından tüketiciye ulaştırılmasına kadar her şeyle kendisi ilgileniyor. En iyisi için hiçbir detayı atlamıyor. Tüm süreci titizlikle kontrol ediyor. Deyim yerindeyse kılı kırk yarıyor, ince eleyip sık dokuyor. Hala okuyor, araştırıyor, soruyor, eğitimlere, toplantılara katılıyor. Bir yandan da gerçek zeytinyağının peşinde koşanlara ulaşıp satış ağını genişletmeye çalışıyor. Hani derler ya zeytinle yatıp zeytinle kalkıyor. Tüm bunları da zeytin ağacına ve zeytinyağına olan sevdasına bağlıyor. Son söz olarak, şunları paylaşıyor: “Gurme ürün yapan butik bir üreticiyim. Önceliğim markamı yurtiçinde tanıtıp satışlarımızı artırmak, piyasada yer edinmek. Sonrasında da emin adımlarla yurtdışına açılmak. Tüm stratejimi bunun üzerine kurdum. Tasarım konusunda bu işin üstatlarından Zülfikar Fidancı ile çalıştım. Zülfikar Bey, hayal gücü çok yüksek, yaratıcı, sıra dışı fikirleri olan bir sanatçı. Bana çok yardımcı oldu. Tasarım konusunda yol gösterdi. Baskı sürecinde destek oldu. Bizim bir anlamda eksik parçamızı tamamladı. Tasarımımız hem övgü, hem de ödül aldı. Kendisine müteşekkirim.”
ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL
2020’de Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün birincisini düzenlediği zeytinyağı kalite yarışmasında bir altın, bir de jüri özel ödülü kazanan Mehmet Muğla, aynı yılı Zeytindostu Derneği’nin 13’üncü Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda aldığı altın madalyayla kapatmış. 2021’de her iki yarışmada da yine altınla taçlanmış. 2022’de ödüller bu kez premium madalya olmuş. Bu yıl Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yarışmasında altın madalyaya, ilk kez açılan kategoride polifenol özel ödülü eklenmiş (921 ppm). Zeytindostu Derneği’nin organizasyonundan da yine premium gelmiş. Mehmet Muğla, “Önümüzdeki dönemlerde uluslararası yarışmalara katılmayı da düşünüyoruz” diyor.