FİRMA: Bahçeci Latmos
MARKA: Heraclea
BÖLGE: Muğla, Milas
Heraclea’nın amacı Milas zeytinyağını uluslararası piyasada satmak
Temeli Prof. Dr. Mustafa Bahçeci tarafından atılan Bahçeci Latmos, başlangıçta hobi amaçlı üretim hedeflerken, 2021’de oğlu Berk Bahçeci’nin de işe dahil olmasıyla hızlı bir kurumsallaşma sürecine başlamış. ‘Heraclea’ fikri de o zaman ortaya çıkmış.
Bahçeci Latmos’un temeli Prof. Dr. Mustafa Bahçeci’nin 2020 yılında Muğla Milas’ta kendisine 100 dönüm zeytinlik almasıyla atılmış. Firma o sıralar hobi amaçlı üretim hedeflerken, 2021’de Mustafa Bey’in oğlu avukat Berk Bahçeci’nin de işe dahil olmasıyla hızlı bir kurumsallaşma ve markalaşma sürecine başlamış. Heraclea fikri de o zaman ortaya çıkmış.
ANTİK ÇAĞIN MODERN YORUMLAMASI
Zeytinlikler Bafa Gölü ve çevresinde olunca isim de Helenistik dönemden esinlenilerek inşa edilen Yunan şehirlerine verilen genel ad olan ‘Heraclea’ olarak seçilmiş. Firmanın bugün ‘Heraclea’ adına üretim yaptığı bahçelerin toplam büyüklüğü 400 dönüm. Ağaçların yüzde 99’u ‘Memecik’. Dolayısıyla da tüm zeytinyağları PDO işaretli Milas Zeytinyağı.
Berk Bey, “Normalde bir zeytinyağı firmasının ya sıkım tesisi ya bahçeleri vardır ve bir sıkım tesisi ile çalışıyordur ya da endüstriyel bir dolum tesisi vardır, yağı dışarıdan alır ve şişeler. Biz her iki dünyayı birleştirdik ve bahçelerimizden topladığımız zeytinleri Uyku Vadisi Kooperatifi’nde işledikten sonra firmamıza ait zeytinyağı depolama-dolum tesisine aktararak ve kritik kontrol noktalarının kendi çatımız altında olduğu hibrid bir sistem yarattık. Yağların uygun koşullarda muhafazası, filtrelenmesi, şişelenmesi, sevkiyat koşullarının ayarlanması gibi yağın kalitesini ve gıda güvenliğini etkileyen kritik kontrol noktaları kendi çatımız altında olunca, oluşturduğumuz bu sisteme gıda güvenliği alanında uluslararası akreditasyonlu sertifikalar alabiliyoruz. Böylece butik üretimdeki kaliteyi endüstriyel sistemdeki kalite kontrol ve izlenebilirlik ilkeleriyle buluşturarak tüm dünyaya pazarlanabilecek bir ürün ortaya koyuyoruz” diyor.
ÖNCELİKLİ HEDEF PAZAR AMERİKA
Temel hedeflerinin Milas’ın PDO işaretli zeytinyağını ABD başta olmak üzere dünyanın ileri pazarlarına ulaştırmak olduğunu söyleyen Berk Bahçeci, “Geçtiğimiz hasat döneminde ABD’ye 10 bin şişelik ihracatımız oldu. Bu yıl bu rakamı daha da yukarı çekmek istiyoruz. 2023 sonu hedefimiz, Heraclea’nın 100’ün üzerinde satış noktasında olması. Şu an piyasa İspanyol ve İtalyan markaların elinde. Üretimleri de oldukça fazla ve fiyat rekabeti çok kuvvetli. Bu sebeple fiyat üzerinden bir rekabete girmenin hüsranla biteceği düşüncesindeyim. Türkiye, ABD’ye zeytinyağı ihracatında 5’inci sıradayken market rafındaki ürün sayımız 1 ya da 2. Öte yandan ABD’ye ithalatla bizim arkamızda olan Yunanistan’ın raflarda onlarca markası var. ‘Neden?’ diye sormalıyız kendimize. İyi yağ üretemediğimiz için mi, yoksa kurumsallaşma ve markalaşmayı önemsemediğimizden mi bu ürünlerimiz son kullanıcının eline Türkiye markalı şişelerde ulaşmıyor?” diye konuşuyor
KURUMSALLAŞMA VE MARKALAŞMA
Türkiye’nin gerek hammadde, gerek üretim kapasitesi olarak oldukça rekabetçi bir konumda olduğuna dikkat çeken Berk Bahçeci, ekliyor: “Sektörün bir sonraki seviyeye geçmesi için üzerinde durulması gereken iki unsur kurumsallaşma ve markalaşma. En güzel yağı üretiyor olsak dahi, bu yağ bir başka ülkenin şişesinde tüketiciye ulaşıyorsa, ülkemiz bu ticarette hakkını tam anlamıyla alamıyor demektir. Bahçeci Latmos ekibi olarak bizim tüm motivasyonumuz bu iki unsuru sağlamak suretiyle zeytinyağı ticaretinde ibreyi ülkemizin lehine döndürmek. Umuyorum ki, tüm sektör birlik ve beraberlik içinde bu misyonu gerçekleştiririz ve Türkiye’ye zeytinyağı sektöründe hak ettiği mertebeyi kazandırırız.”
En öndeki Berk Bahçeci
Arkadaki siyah tişörtlü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci