Aslen makine mühendisi olan ve yıllarca gıda alanında faaliyet gösteren Mustafa Ali Zihnioğlu, 2005’te fabrikasını satıp yerleştiği Manisa Köprübaşı’nda zeytinciliğe merak sarmış. Bir İspanyol zeytin türü olan Arbequina ile tanışmasıyla hayatına yeni bir pencere açmış. Kurduğu Arbekina Fidancılık’la bir yandan fidan üretirken, bir yandan bahçeler kuruyor, bir yandan da ‘Hermus’ markasıyla polifenolü yüksek zeytinyağı üretip dünyaya ihraç ediyor.
Öykümüzün kahramanı Mustafa Ali Zihnioğlu aslında bir makine mühendisi. Yalova Topçular İskelesi’nin hemen yanındaki fabrikasında yıllarca gıda üretimi yapmış, büyük markalarla çalışmış. Ancak bu bölgeye tersane kurulunca 2005’te boşaltmak zorunda kalmış. Tesisini satmış ve Manisa Köprübaşı’na göçmüş. Her ne kadar mühendislik eğitimi almış olsa da babasının 50 yıllık çiftçi olmasından dolayı tarımla da yakından ilgiliymiş. Bu dönemde bir İspanyol zeytin çeşidi olan ‘Arbequina’ ile tanışmış. Endüstriyel bir ürün olduğunu görmüş. Türkiye’ye de çok faydalı olabileceğine inanmış.
30 DEKARDAN 2 BİN DEKARA
2008’de 30 dekarlık alanda zeytinciliğe başlamış. Köprübaşı’nın üç gölün arasında yer almasından dolayı ortaya çıkan mini klima zeytinin güzel yetişmesini sağlamış. Bunun üzerine işi büyütmeye karar vermiş, ama fidan bulamamış. Çünkü o dönemde ülkemizde bu bodur tür yetiştirilmiyormuş. Bu ihtiyacı gidermek için İspanya’daki Arbequina üreticileriyle iletişime geçmiş. Bu sırada bakanlığın çıkardığı bir genelgedeki, “Fidancı olursanız üretim materyallerini yanınızda getirebilirsiniz” tarzında cümle işini çok kolaylaştırmış. Ve kısa sürede 2 bin dekara ulaşmış. O günden bugüne aşağı yukarı 700 bin – 800 bin arası fidan üretimi yapmış. Sonrasında kontratlı bahçe kurulumu ve bakımı işine girmiş. O günleri, “Çok da kolay olmadı. Çünkü ülkemizde bilinen bir tür değildi. Yurt dışından danışmanlar getirttim. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat İsfendiyaroğlu da desteğini hiç esirgemedi” sözleriyle özetliyor.
YILLIK KAPASİTE 400 BİN FİDAN
Arbekina Fidancılık olarak zeytin üretiminde yeni ve yüksek verimli teknikleri uygulamayı kendilerine misyon edindiklerini söyleyen Zihnioğlu, “İş portföyümüzde Arbequina fidan üretimi, yatırımcılar için anahtar teslim bahçe kurma, bakım ve işletim yer alıyor. Zeytin ve zeytinyağına yeni bir anlayış getiren Arbequina bodur zeytini dikimi ve üretimini ülkemizde özenle geliştiriyoruz. Bu alandaki geleneksel uygulamalardan farklı olarak Arbequina’nın çok hızlı büyüme kapasitesi ve fidanın dikiminden 4 yıl sonra tam verime ulaşması, tarım yatırımı yapmak isteyenler yatırımcılar için büyük avantaj sağlıyor. Fidanlığımız yıllık 400 bin üretim kapasitesine erişti. Bu alandaki uluslararası ölçütlerle ve en gelişmiş tekniklerle kurduğumuz fidanlığımız ‘İyi Tarım Uygulaması’ belgesine sahip. Arbequina fidanlarımızı kendi anaç bahçemizden aldığımız kesimlerle yetiştiriyor ve en kaliteli biçimde üretiyoruz. Fidanlığımız ve fidanlarımız düzenli olarak İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da denetleniyor. Bunun yanı sıra İspanya ve ABD’den gelen uzmanlardan düzenli olarak danışmanlık, denetim, Ar-Ge hizmeti ve desteği alıyoruz. Tarım Bakanlığı’ndan sarı ve mavi sertifikalı fidanlarımız kredi ve teşvik kullanımına uygun. Yüksek kalite zeytinyağı üretimi hedefimize ulaşmak için ‘Arbosana’, ‘Koroneiki’ ve ‘Picual’ gibi diğer türlerin üretiminde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” bilgisini paylaşıyor.
İSTEYENE BAHÇE DE KURUYOR
Zeytinyağına olan ilginin ve tüketimin artışının kaliteli ve verimli zeytin türlerine yatırımı ekonomik olarak çekici kıldığına dikkat çeken Mustafa Ali Zihnioğlu, “Arbequina da kısa sürede verim alma ve kolay bahçe bakımı gibi özellikleriyle hem Türkiye’de, hem de dünyanın dört bir yanında yatırım açısından büyük ilgi görüyor. Arbekina Fidancılık olarak, fikir aşamasından itibaren bahçe kurma, yetiştirme ve verim alma aşamalarında büyük bir hevesle yatırımcılarımızın yanındayız” diyor, nasıl çalıştıklarını ise şöyle anlatıyor:
“Önce yatırımcılarımıza danışmanlık hizmetiyle başlıyoruz. Fizibilite çalışmasını beraber yapıyoruz. Dünyadaki en iyi uygulamalar ve referanslarla akıllardaki sorulara yanıt veriyoruz. Yatırım kapasite ve büyüklüğü, finansman ihtiyacı, kredi alternatifleri, getiri beklentisi, riskler ve yol haritasıyla ilgili bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Proje başlangıç kararıyla birlikte, arazi alternatiflerinin değerlendirilmesi, alımı ve altyapının hazırlanması aşamalarında destek oluyoruz. Dikim planlaması ve uygulamasını yapıyor, istenirse 3 yıl boyunca bahçenin ilk bakımını üstleniyor ve fidan garantili teslim ediyoruz.”
Bereket ve yaşamın adı HERMUS
Mustafa Ali Zihnioğlu, çelikten yağa kadar zeytinin her aşamasına emek harcamış, yüreğini vermiş biri. Fidan üretimi, bahçe kurulumu derken en son zeytinyağı üretimine de girmiş. Markası, ‘Hermus’. Hermus, insanlık tarihi boyunca pek çok uygarlığa beşiklik etmiş Gediz Ovası’nın mitolojik adı. Bereketi ve yaşamı simgeliyor.
“Zenginliğini bizden esirgemeyen bu topraklarda, üzerine titrediğimiz ağaçlarımızdan özenle topladığımız zeytinlerle Hermus Zeytinyağları’nı üretiyor ve dünyanın beğenisine sunuyoruz. Yağ asidimiz yüzde 0.2 (ki, naturel sızma zeytinyağı için sınır değer yüzde 0.8). Besin değeri ve aroması en üst seviyede. Dünyada en yüksek polifenol değerindeki yağlar arasında. Meyvemsi, yüksek aromalı ve dengeli bir tada sahip. Badem, yeşil muz, domates, elma, enginar, yaprak ve çimen aromalarını içeriyor. Muhteşem yeşil bir rengi var. Boğazınızı yakar, hafif bir acılık bırakır. Yani ‘iksir’dir, ‘ilaç’tır” diyor.
TAMAMINI İHRAÇ EDİYOR
Hermus için doğru zirai üretim süreçlerinden geçmiş, kontrollü bahçelerinden alınan zeytinleri kullandıklarını vurgulayan Mustafa Ali Zihnioğlu, şöyle devam ediyor: “Hasada başlamadan önce sıkım tesisinde çok detaylı temizlik ve hijyen çalışması yapıyoruz. Teknik servisle beraber tüm makineleri parçalarına ayırıyor, temizliğini yapıp tekrar monte ediyoruz. Mutlaka erken hasat yapıyoruz, ürünü toprağa değmeden ve zarar görmeden topluyoruz. Zeytinleri toplandığı gün, soğuk sıkım yöntemiyle yağa dönüştürüyoruz. Sıkım sonrası yağın hava ve güneşle temasını engelliyoruz. Üretimin tüm aşamalarını İspanya, ABD, Türkiye’den alanında zirvede olan ve dünyanın önde gelen yarışmalarında yer alan danışmanlarımızla yürütüyoruz. Yağımızı ortam kontrollü depomuzda saklıyor ve koyu renk cam şişelerde satışa sunuyoruz. İç piyasada yokuz. Tamamını ihraç ediyoruz. Güney Kore, Güney Afrika, Japonya, ABD’de polifenolü yüksek kaliteli zeytinyağı isteyen elit bir müşteri grubumuz var.”
Hep zirvede
Dünyanın en iyi sızma zeytinyağlarının listelendiği bestoliveoils.com sitesinde de yer alan Hermus, ulusal ve uluslararası yarışmalardan kazandığı ödüllerle dünyanın en iyi yağları arasında.
Türkiye, 10’uncu Uluslararası Natürel Sızma Zeytinyağı Yarışması, 2017, 2 altın
İtalya, Domina International Olive Oil Contest, 2017, 1 gümüş
İtalya, EVO IOOC, 2018, 1 altın, 1 gümüş ve “Best of Turkey”
İngiltere, London IOOC, 2018, 1 bronz
ABD, Los Angeles IOOC, 2018, 1 gümüş, 2 bronz
ABD, NewYork IOOC, 2017, 1 gümüş; 2018, 1 altın
Japonya, Olive Japan, 2018, 1 gümüş
İsrail, Terraolivo, 2017, 1 altın; 2018, 1 altın, 1 “Prestige Gold”
Almanya, en iyilerin yer aldığı Der Feinschmecker listesinde.
Mustafa Ali Zihnioğlu, “Bu sezon daha yükseği hedefliyoruz. Boşuna söylemiyoruz, dünyanın en iyi yağını üreteceğiz” diyor