FİRMA: Bafa Zeytincilik A.Ş.
MARKA: Huile Sauvage
BÖLGE: Muğla, Milas, Şenköy
Zeytine Fransız kalmadılar!
Yvette Kalkan Schneider, emekli olduktan sonra baba mesleğine dönmek istemiş. Çiçekçilik yerine küçüklükten beri büyük sevgi beslediği zeytinde karar kılmış. Ofis ortamından sıkılan oğlu Noyan da bu yolculukta ona eşlik etmiş. Ortaya ‘Huile Sauvage’ çıkmış. Nasıl mı?
Bu öykünün esas kahramanı Yvette Kalkan Schneider… Kendisi Fransız bir doktor. Emekli olduktan sonra baba mesleğine dönmek istemiş. (Ki; babası André, 1940’ta, Basel sınırındaki Hésingue adlı köyde Schneider Çiçekçilik’i kurmuş. Yetiştirdiği çiçekler, özellikle de ortancalar ve süpürge otları vefatının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen bahçelerde hala yaşıyormuş.) İşte Yvette Kalkan Schneider, toprağa dönüş kararıyla birlikte kendisine yetiştireceği ürün olarak da zeytini seçmiş. Zeytin aslında küçüklüğünden beri hayalini kurduğu ama o güne kadar hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir meyve ağacıymış.
FRANSA’DA 1 YIL EĞİTİM ALMIŞ
İlk hasadını İzmir Karaburun’da yaptıktan sonra, kendi deyimiyle cahil cesaretiyle atıldığı bu alandaki açığını kapatmak için Fransa’ya dönmüş. Tam 1 yıl boyunca St. Remi de Provence’teki ziraat meslek lisesinde eğitim almış. Yetiştiriciliğinden sofraya kadar kaliteli zeytinyağı üretim sanatı hakkında A’dan Z’ye ne varsa öğrenmiş. Ve tüm bu öğrendiklerini ailesinden gelen tarım kültürü ile harmanlayıp beşinci nesil çiftçi olmuş. Türkiye’ye döndükten sonra oğlu Noyan’la birlikte bir süre araştırma yapmışlar ve Muğla Milas’a bağlı Şenköy’de, dağın başında, kayalık bir arazide, bir süreliğine terk edilmiş ve bu sayede hiç ilaç görmemiş ‘Memecik’ çeşidi zeytin ağaçları bulunan araziyi satın alarak harekete geçmeye karar vermişler. İlk yılları ağaçlara tekrar şekil vermekle geçmiş. Aslında 2022’ye kadar odak noktaları meyve değil, ağaçlar olmuş.
‘ORGANİK TARIM’ SERTİFİKALI
Noyan Kalkan aslında bir hukukçu. Önce Paris’te, ardından Türkiye’de 10 yıl boyunca yenilenebilir enerji sektöründe çalışmış. 2016’da Türkiye’ye yerleşmiş. İlk senesi Türkçe öğrenerek geçmiş. Pandemiden sonra hem annesine yardım etmek, hem de ofis hayatından uzaklaşmak adına onun yanına taşınmış. “Zeytinliğimiz Muğla Milas’a bağlı Şenköy’de. Beşparmak ve Bafa Gölü manzaralı bir köyde. Tek bahçe. Eğimli bir arazi. Öyle ki, ağaçlar kayaların arasından çıkıyor. Toplam 163 dekar. Ağaçların tamamı Avrupa Birliği coğrafi işaretli ‘Memecik’ çeşidi. Organik tarım sertifikalı. Ağaçların bakımı, gübrelenmesi, iş kontrolü vs. annemde. Ben de ona yetişmeye çalışıyorum. Hasat boyunca bahçede bir karavanda kalıyorum. Gündüz kasaları topluyorum, akşam da fabrikaya gidip sıkımı takip ediyorum. Bu yıl 30 ton zeytin ve yaklaşık 5.5 ton zeytinyağı aldık. Sıkımı Milas Uyku Vadisi’nde yaptık. Kendi tesisimizi kurmak için yer arıyor ve hayal kuruyoruz” diyor.
ALSACE’YE 3 TON GÖNDERDİLER
Tek markaları var: ‘Huile Sauvage’… Dilimizdeki karşılığı ‘yabani yağ’… Logoları ise zeytin dalı yiyen bir keçi. Keçi, Yvette Kalkan Schneider fikri imiş. Zeytin dünyasındaki ilk hasadını yaptığı Karaburun’daki keçilerin sürekli bahçeye girip meyveleri yemesinden esinlenmiş. 2021’de Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Zeytinyağı Kalite Ödülleri’nde jüri özel ödülüne layık görülmüşler. 2022’de Zeytindostu Derneği ve Anatolian IOCC’den altın madalya almışlar. Bu yıl ise Fransa, İspanya, İtalya ve Japonya’da kendilerini test etmeyi planlıyorlar. Yağlarının ilk müşterisi Fransa’nın Alsace bölgesi olmuş. 3 tonluk ihracat yapmışlar. Karbon ayak izini düşük tutmak adına ürünü Bourlingue&Pacotille isimli dernek aracılığıyla Marsilya’dan bir yelkenli ile göndermişler. Kalan kısmı da Türkiye’de satışa sunmuşlar. İzmir’deki ilk satış noktaları da Güzelbahçe’deki Kaktüs Organik olmuş. Sırada yenileri var…
André Schneider
Noyan-Yvette Schneider-Axel Kalkan