Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Almanya’da bir Türk
Zeytinyağı: IDA OLEA

Asiye Selim-Markus Pielenhofer’in Geyikli’de ürettikleri ‘İda Olea’ marka zeytinyağı sınırları aştı, Bavyera’nın Amberg kasabasında lezzet tutkunlarıyla buluştu. Çift, geçtiğimiz marttan bu yana belediyeye ait pazar yerinde her cumartesi günü 08.00-13.00 saatleri arasında Türk zeytinyağını Almanlara tanıtıyor.

Asiye Selim-Markus Pielenhofer’in Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli Mecidiyeköy’de tek parselde 21.5 dönümlük bahçelerindeki ‘Ayvalık’ çeşidi zeytinlerden elde ettikleri ‘İda Olea’ marka zeytinyağı sınırları aştı, Almanya’da lezzet tutkunlarıyla buluştu. Pielenhofer çifti, geçtiğimiz mart ayında kendi markalarıyla ilk ihracatlarını Markus’un memleketine yaptı. Asiye Selim-Markus Pielenhofer, Bavyera’nın Amberg kasabasında belediyeye ait pazar yerinde her cumartesi günü 08.00-13.00 saatleri arasında zeytinyağı severlerle buluşuyorlar. 500 ml’lik cam şişelerde normal hasat ve erken hasat olarak iki farklı ürünün satışını yapıyorlar.
ZEYTİNYAĞINI TANITIYORLAR
Markus Pielenhofer, Alman müşterilerin ürünlerine ilk tepkilerinin şaşkınlık içinde, “Türkiye’de zeytin yetişiyor mu?” şeklinde olduğunu söylüyor. “Akabinde merak içinde diğer sorular birbirini izliyor. ‘Neden marketlerde Türk zeytinyağı satılmıyor?’, ‘Zeytin bahçeniz Türkiye’nin neresinde?’, ‘Denize uzaklığı ne kadar?’ diye merak ettikleri her şeyi öğrenmeye çalışıyorlar” diyor.
Yeşil zeytinden elde edilen yağ ile alaca zeytinden elde edilen yağın meyvemsiliği, acılığı ve yakıcılığı açısından aralarındaki fark hakkında bilgi verdiklerini belirten Markus Pielenhofer, “Bu noktada da, ‘Hangi yemekte hangi zeytinyağını kullanmalıyız?’ konusu önem kazanıyor” diye konuşuyor.
Zeytinyağında bahçeden sofraya kadarki aşamada toplama, taşıma, üretim, saklama gibi koşulların çok önemli olduğunu kaydeden Markus Pielenhofer, bu noktada pek çok eğitim çalışmasının mevcut olduğunu ifade ediyor.
“Bunun yanında ‘zeytinyağı-gıda eşleşmesi’ konusunda da eğitimlerin ve uygulamalı atölye çalışmalarının yapılmasının sektör için çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Örneğin, damağı yumuşak zeytinyağına alışmış bir kişinin yüksek polifenollü bir yağ aldığında yemeklerinde nasıl etki bırakacağı ve kullanım miktarı hakkında doğru bilgilendirilmesi gerekiyor” görüşünü dile getiriyor.
GERİ DÖNÜŞLER ÇOK POZİTİF
Müşterilerinden bugüne kadar oldukça iyi geri dönüşler aldıklarını paylaşan Markus Pielenhofer, ekliyor: “Kimi müşterilerimizin mutfağından bizle birlikte ayçiçek yağının çıkıp yerini zeytinyağının alması, çocuklarıyla birlikte zeytinyağını sevmeye başlamaları mutluluk verici. Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye has yeni lezzetlerle onları buluşturmak istiyoruz. Bizle birlikte zeytin hasadına katılmak isteyen, Geyikli ve çevresinin tarihine ve doğal güzelliklerine ilgi duyan, gezi organizasyonu yapıldığı takdirde gelmek isteyen müşterilerimiz de mevcut. Zeytinyağı bizler için zeytinyağından daha fazlası. Akdeniz kültürünün sembolü.”