FİRMA: Kapelion Gıda A.Ş.
MARKA: Kapelion
BÖLGE: Manisa, Akhisar, Sindelli, Süleymanköy
Bu bir çocukluk hayalini gerçekleştirme öyküsü
Ahmet- Gözde Demirel Akan çiftinin asıl işleri dünya çapında uluslararası iş görüşmeleri organize etmek olsa da hep bir gün özlerine, yani toprağa dönmeyi ve kızları İda için gelecekte gurur duyacağı zeytinlikler bırakmayı hayal etmişler. Ve bu hayal 2018’in sonlarında ‘Kapelion’la gerçeğe dönüşmüş.
Aslında onların esas işi dünya çapında uluslararası iş görüşmeleri organize etmek. Türkiye ve İngiltere’deki şirketleri ile uluslararası etkinlikler düzenliyorlar. Alanlarında da sektör lideri konumundalar. Hal böyle olunca dünyada 70’den fazla ülkeyi ziyaret etme imkanı bulmuşlar. Ama hep bir gün özlerine, yani toprağa dönmeyi ve kızları İda için gelecekte gurur duyacağı zeytinlikler bırakmayı hayal etmişler. Bu amaçla 2018 yılının sonlarında ‘Kapelion’i (antik çağda zeytinyağı ve şarap tüketilen tavernalara verilen isim) kurmuşlar. Zeytinyağı için yaptıkları yatırımları tamamen kendi birikimlerinden karşılamışlar. Yani miras vb. yollardan kalan herhangi bir şey yok! Ancak zeytinyağı konusunda öz dayıları gibi gördükleri Mesut Akbulut’un emeğini ayrı bir yere koyuyorlar, “O bizlere zeytinin dilinden anlamayı anlatıyor” diyorlar.
Kapelion’un kurucularından Gözde Demirel Akan, aslında üretim sistemleri mühendisi. Sabancı Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra bir süre NTV’de muhabirlik yapmış. Ardından TRT’nin Etiyopya temsilcisi olarak Afrika’ya taşınmış. Sonrasında 2012’de uluslararası ikili iş görüşmeleri alanında çalışan Karibu Event’i kurmuş. Onu, İngiltere’de hayata geçirdiği Masterfind izlemiş. Eşi Ahmet Akan ise ODTÜ Fizik’in ardından mesleği yerine fuar organizasyonlarında çalışmış. Ardından dünya genelindeki kümelenme örneklerini inceleyerek bu alanda danışmanlık yapmaya başlamış. Sonrasında eşiyle birlikte uluslararası iş görüşmeleri gerçekleştirmeye karar vermiş. Ayrıca, Automotive Meetings Bursa gibi dünya çapında kendi etkinliklerini de düzenliyor. Ama zeytin ve zeytinyağı yeri onun için hep apayrı imiş. Öyle ki, Kapelion’un çocukluk hayalini gerçekleştirme öyküsü olduğunu söylüyor.
3.5 DÖNÜMDEN TAM 100 DÖNÜME
Zeytinlikleri Manisa Akhisar’da. Belki de binlere yıldır zeytin yetiştirilen topraklarda, Sindelli ve Süleymanköy köylerinde. 3.5 dönümle başladıkları yolculuklarında şu an 100 dönümün üzerinde 2 binden fazla ağaçları var. “Zeytinlerimiz ağaçlara zarar vermeden elle toplanıyor ve 6 saat içinde sıkım gerçekleştiriliyor. Yağımız şişelere doldurulana kadar krom tanklarda özel koşullar ve sabit sıcaklık derecesinde saklanıyor. Yıllık 15 tona kadar soğuk sıkım zeytinyağı elde edebiliyoruz. Zeytinliklerimizde ağırlıklı olarak bölgenin yöresel türleri ‘Domat’ ve ‘Uslu’ bulunuyor. Zeytinyağımıza çok güveniyoruz. Adını Kazdağları’ndan alan ‘İda Duru’ isminde 1.5 yaşında bir kızımız var. Doğduğundan bu yana ona da kendi zeytinyağımızı içiriyoruz, pişik olunca onu kullanıyoruz ve kesinlikle yararını gördük. İşte bizim herkese verdiğimiz yağ kendi kızımız için ürettiğimiz yağ! Yarışmalara da, ihracata da, iç pazara da hep aynı yağı veriyoruz. Bu nedenle de yağımızdan bir kez alan tekrar ve daha çok istiyor. Kendimiz bir pazarlama çalışması gerçekleştirmedik ve mutluyuz ki ürettiğimiz yağın büyük çoğunluğu hızla tükeniyor. Ayrıca, İstanbul’da gurme bir dükkanda da yağımızın satışı mevcut. E-ticaret sitemizin de en kısa zamanda faaliyete geçmesini planlıyoruz” diye konuşuyorlar.
ÖNCELİKLERİ İÇLERİNE SİNMESİ
Ana işleri gereği sürekli ihracatla iç içeler. Kapelion’da da kuruldukları yıldan itibaren ihracat yapmaya başlamışlar. ABD, İngiltere ve Malezya’ya ihracatları var. Ayrıca, İngiltere’de kendi firmaları üzerinden zeytinyağlarını ihraç ettikleri için birçok alıcıya direkt ürün sağlayabiliyorlar. Son söz olarak şunları aktarıyorlar: “Hedeflerimiz (ihracat ya da iç piyasa fark etmez) içimize sinen zeytinyağını üretmek, zeytinliklerimizi modernize ederek sürdürülebilir bir tarım politikası oluşturmak. Kızımıza ve gelecek nesillere bırakılacak en önemli mirasın bu olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle zeytinden kazandığımızı ve hatta çok daha fazlasını zeytine ve zeytinliklerimize yatırıyoruz.”
ANTİK ÇAĞDA ‘ZEYTİNYAĞI
SATILAN TAVERNA’ DEMEK
‘Kapelion’ isminde tek markaları var. Erken ve olgun hasat olmak üzere üstün kalite naturel sızma zeytinyağı üretiyorlar. Asidite oranları ilk üretimden bu yana en fazla 0.3. Şişelerini İtalya’dan alıyorlar. “Zeytinliklerimiz Akhisar-Thyatira ve Bergama–Pergamon arasındaki antik zeytin rotasının üzerinde konumlanıyor. Bölgemizde henüz tam yer tespiti yapılmamış Hermokapelia isminde antik bir kent olduğu biliniyor. Ayrıca, Kapelion antik çağda zeytinyağı ve şarap tüketilen tavernalara verilen isim. Bu ikisini birleştirerek markamızı oluşturduk. İsim babamız ise Kapelion yolculuğuna birlikte başladığımız Talip Ertürk. Logomuz yine ödüllü bir tasarımcının, Tülay Palaz’ın elinden çıkma. Hermokapelia’da bulunan bir sikke örneği üzerinde çalışma yaparak sikkedeki figürü elinde zeytin dalı taşıyan bir kadına dönüştürdü” bilgisini paylaşıyorlar.
REEL TANITIM POLİTİKASI ŞART
Zeytinyağı üretiminin gerçekten gönül işi olduğunu vurgulayan Gözde Demirel ve Ahmet Akan çifti, ekliyor: “Ne yazık ki, köylerimizde giderek gençler azalıyor. Zeytinliklerimizin olduğu yerlerde tüm köylüler bizi kabul etti, gördükçe mutlu oluyorlar. Sadece bizim değil, Türkiye’deki birçok butik üreticinin yağı dünya standartlarının çok üzerinde bir kaliteye sahip. Ancak gerçekten reel bir zeytinyağı tanıtım politikamız bulunmuyor. Dünyada birçok alıcıyla görüştüğümüz için iyi biliyoruz, bizim kendi yağımızı istediğimiz fiyatta satabilmemiz ilk olarak o pazarda Türkiye zeytinyağının bilinmesiyle olacak. Düşünsenize, ilk zeytinyağı belki de topraklarımızda üretilmiş, zeytinin ana vatanı burası ve dünyanın birçok yerinde bilinirliği yok. Bu gerçekten çok acı! Ayrıca, çiftçiye çok daha fazla destek verilmesi gerektiğini ve özellikle sürdürülebilir ve iyi tarım uygulamaları için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”
Kapelion daha çok yeni bir marka ve ilk katıldığı Zeytindostu Derneği’nin yarışmasında gümüş madalya almış.
Gözde Demirel Akan-Ahmet Akan-Mesut Akbulut, Ahmet Akan