Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

FİRMA: ByTeo Zeytinyağı ve Doğal Ürünler
MARKA: Ege Hayali, Per’Olivas, OleAnatolia, Kadim Ağaç
BÖLGE: Zeytinli, Edremit, Balıkesir

Kazdağları’nda kesişen hayaller

Onlar zeytine sevdalı üç insan. Emin Aydoğdu, Tahsin Ayhan ve Oğuzhan Mecit Uslu. Onları birleştiren şey kutsal ağaca duydukları saygı ve onun ürününün uyandırdığı heyecan olmuş. Zaman içinde başka ortak paydaları da olduğunu görmüşler. Bundan güç alarak geçen yıl güçlerini birleştirme kararı vermişler ve isimlerinin baş harflerini kullanarak ‘TEO’ (Tahsin Emin Oğuzhan) firmasını kurmuşlar.

Onların hikayesi, Emin Aydoğdu’nun eşinin dedesine muhacir hakkı olarak zeytin bahçeleri verilmesiyle başlamış. Daha sonra rahmetli kayınpederi Mehmet İhsan Erman hem bahçelerin bakımını devralmış, hem de dışarıdan zeytin alarak salamura zeytin imalatına başlamış. 1970’ten 2012’ye kadar aralıksız 42 yıl çalıştıktan sonra, bayrağı devralacak kimse olmadığı için, yıllık 300 ton zeytin işleme kapasitesi olan tesisini kapatmış.
İstanbul’dan ayrılmayı göze alamadıkları için Emin Bey ve eşi sadece zeytin bahçelerin bakımıyla sınırlı kalarak birkaç yıl zeytinle haşır neşir olmuş. Ailelerinin desteğine rağmen işin içine girdikçe yapılması gereken şeyler için daha fazla bölgede bulunma zorunluluğunu fark etmişler. Daha sonraki süreçte bu ürüne gönül vermiş ve kendini geliştirmek isteyen birçok kişi gibi yolları ‘zeytinist’ Mücahit Kıvrak’la kesişmiş. Onun vasıtasıyla kendileri gibi zeytin sevdalısı Tahsin Ayhan ve Oğuzhan Mecit Uslu ile tanışmışlar.
DİĞER İKİ ORTAK DA KARADENİZLİ
Oğuzhan Bey, aslen Artvinli ve ailesinin doğup büyüdüğü Yusufeli’nde de zeytincilik yapılıyor. Ailenin zeytin sevdası İstanbul’a göç ettikten sonra da devam emiş. 90’lı yıllarda tatil için geldikleri Edremit Kızılkeçili’de aldıkları zeytinlik sayesinde Oğuzhan da zeytin ağacıyla tanışmış. Önceleri sadece ailesine yardım amacıyla yaptığı hasatlar sonrasında hiç vazgeçemediği bir ritüele dönüşmüş. Daha büyük bir zeytin bahçesi satın aldıktan sonra artık bu işle profesyonelce ilgilenmesi gerektiğini düşünmeye başlamış.
Tahsin Bey ise ekibin bir diğer Karadenizlisi. Zeytinyağına olan yolculuğu eşiyle beraber katıldığı bir tadım eğitimi sayesinde olmuş. Bir yanda kurumsal hayatta çalışırken, diğer yandan aldığı eğitim ve kurslarla zeytincilik eğitimine devam etmiş. Kendisi gibi kalite tutkunu ortaklarıyla kurumsal bir yapıda faaliyet göstermeyi çok değerli görüyor. “Çünkü bu işi tek başına yapma imkanınız yok. Bunu deneyebilirsiniz, ama göreceksiniz ki sonucunda eksik kalmanız kaçınılmaz. Ya zeytin tarımında ve üretimde ya satış ve pazarlamasında ya da hesap kitabında mutlaka bir yerlerde içinize sinmeyecek sonuçları olacaktır. Bu yüzden ekip olabilmek, aynı hedefe farklı yetkinliklerimizin katkısıyla ulaşabilmek çok ama çok değerli” diyor.
O AĞACA SAYGI VE HEYECANIN ESERİ
Onları birleştiren şey kutsal ağaca duydukları saygı ve onun ürününün uyandırdığı heyecan. Zaman içinde başka ortak paydaları da olduğunu görmüşler. Üçü de tükenmeyen bir öğrenme açlığı içinde. 40 yaşından sonra yeniden üniversiteli olmayı göze almış ve mezun olmayı başarmışlar. Şimdiye kadarki yetkinliklerinin yanına iki adet zeytin ve zeytinyağı üretim teknolojileri diploması, bir adet tıbbi ve aromatik bitkiler diploması, 3 adet ileri seviye zeytinyağı tadım Sertifikası, iki adet de zeytinyağı sabunu yapım sertifikası dahil etmişler. Benzerliklerinden güç alarak geçen yıl güçlerini birleştirme kararı vermişler ve isimlerinin baş harflerini kullanarak ‘TEO’ (Tahsin Emin Oğuzhan) firmasını kurmuşlar.
Emin Aydoğdu, “Kayınpederimin işletmesini elden geçirerek güncellenmiş hijyen standartlarına uyacak ve 365 gün 24 saat boyunca iklimlendirmesi yapılabilen bir depolama ve ambalajlama tesisi kurduk. İyi tarım uygulamalarına riayet edilerek bakımı yapılan bin 500’e yakın ağacımızın ürünleri yanında dışarıdan da zeytin alıyoruz. Bahçelerimizin hepsi Edremit-Güre hattında ve yüzde 90’dan fazlası ‘Edremit’ çeşidi. Ürünlerimizi şimdilik anlaşmalı olduğumuz bir tesiste sıkıyoruz. Hedeflediğimiz tonaja ulaşabilirsek, gündemde kendi butik tesisimizi kurmak da var. Şu an için kapasitemiz 8-10 ton mertebelerinde. Amacımız kurumsallaşma adımlarımızı tamamlayarak tüm kalite belgelerimizi alıp ürünlerimizi yurt dışına pazarlamak” bilgisini aktarıyor.


LOKOMOTİFLERİ ‘EGE HAYALİ’ OLACAK
Geçen yıl ilk hasat ürünleri olan yağla Zeytindostu Derneği ve Anatolian IOOC yarışmalarına katılıp ikisinden de altın madalya almışlar. Bundan sonra kalitelerinin tescil belgesi olarak gördükleri madalya sayısını daha fazla uluslararası yarışmaya katılarak artırıp sürdürülebilir kalitede ürünler üretebildiklerini göstermek istiyorlar. Üçünün de bireysel markaları var. Bunun yanında ‘Ege Hayali’ ile kurumsal bir marka geliştirmeyi hedefliyorlar. “Lokomotifimiz ‘Ege Hayali’ olacak. Ancak ihracat için ‘OleAnatolia’, premium segmenti için ‘Per’Olivas’ ve sağlık kozmetik sektörü için de ‘Kadim Ağaç’ markalarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Yeni bir nefesle, hep beraber sektörü bir adım ileriye taşıma hedefiyle, ‘Biz de buradayız diyoruz ve bize ‘Hoş geldiniz’ diyen herkese en içten dileklerimizle ‘Hoş bulduk’ diyoruz” ifadelerini kullanıyorlar.


Tahsin Ayhan, Emin Aydoğdu, Oğuzhan Mecit Uslu