Dededen zeytinci Ahmet Şeniz Melek, Yusuf İshakoğlu, Haldun Rüstemoğlu, Hasan Rüstemoğlu, Mehmet Raif Fansa güçlerini birleştirip Hatay Altınözü’nde Kuser Tarım’ı kurmuşlar. Kendilerine hedef olarak da Roma saraylarına kadar ulaşan, yöreye has tadı ve aroması olan bölge zeytinyağını tüm dünyaya tanıtmayı seçmişler.
Onlar 5 ortak: Ahmet Şeniz Melek, Yusuf İshakoğlu, Haldun Rüstemoğlu, Hasan Rüstemoğlu ve Mehmet Raif Fansa. 5’inin de Hatay’ın Altınözü ilçesinde Hacıpaşa, Yolağzı, Sarıbük mahallelerinde zeytinlikleri ve çeşitli arazileri var. Hepsi de çiftçi kökenli. 2013 yılında güç birliği yaparak Kuser Tarım’ı kurmuşlar. Zeytin yolculuklarının ne zaman başladığını tam olarak söylemek zor. Ama zeytinyağı geçmişten günümüze gelen bir gelenek onlar için! Ataları o zamanki şartlarda mengenelerde zeytini sıkarken, 5 ortak şu an Hatay’ın en modern tesislerden birinde zeytini yağa dönüştürüyorlar.
150 TON YAĞ, 300 TON ZEYTİN
Zeytinlikleri genelde dededen kalan, yöreye has karışık eski ağaçlar. Yani; ‘Saurani’, ‘Karamani’, ‘Halhali’ ve ‘Haşebi’. Ayrıca, yeni plantasyonların olduğu ‘Gemlik’ (Trilye) cinsi. Hepsi de tek bahçe. Ortakların tamamı ortalama 1000-1500 dönüm zeytine sahip. Yıldan yıla değişmekle birlikte 100-150 ton civarı zeytinyağı, 300 ton kadar da sofralık zeytin üretiyorlar. İki adet 120 tonluk kontinü zeytinyağı makinesine sahipler. 350 tona kadar depolama yaptıkları krom tankları mevcut. Ürettikleri yağın büyük bir bölümü yöre çiftçisine ait. Salamura zeytin kuyuları ise şu an yıllık 500 ton kapasiteli. Önümüzdeki süreçte yıllık 1200 ton kapasiteli ek kuyuları hizmete sunmak üzere projelendirmişler.
AFRİKA’DAN AVRUPA’YA KADAR
‘Kuser Tarım’ ve ‘Pia’ adıyla tescilli iki markaları var. Firmaya ismini de veren ‘Kuser’ adı, işletmenin kurulu bulunduğu bölgeden geliyor. Asi Nehri’nin Türkiye ile Suriye’yi ayıran sınır bölgesinin de içinde yer aldığı, Lübnan’dan başlayıp Mardin’e kadar olan alanda M.Ö. 7000 yıllarında ilk defa zeytincilik yapıldığı ve dolayısıyla bu mucize meyvenin anavatanı olduğu kabul ediliyor. ‘Pia’ ise Hatay mozaiklerinden esinlenerek oluşturulmuş. İç piyasanın yanı sıra Dubai, Ürdün, BAE, İran, Irak, Suudi Arabistan, Lübnan, Fransa, Almanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere’ye ürün gönderdiklerini söyleyen ortaklar, “Amacımız, bölgede binlerce yıldır üretilen ve Roma saraylarına kadar ulaşmış, kralların yediği yöreye has tadı ve aroması olan bu zeytinyağını dünyaya tanıtmak. Doğal yollarla ürettiğimiz az tuzlu salamura siyah zeytini de tüm dünyaya pazarlamak” diyorlar