Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

FİRMA: CESO Gıda, Tarım ve İhtiyaç Malzemeleri Ticaret Ltd. Şti.

MARKA: Lynium Aegean

BÖLGE: Aydın

 

4 emekli askerin zeytin aşkı

 

1981’de askeri lisede başlayan arkadaşlıkları önce dostluğa, 30 yılı aşkın vatan hizmetinin ardından gelen emeklilik döneminde de zeytin ve zeytinyağı aşkıyla ortaklığa dönüşmüş. Yine zamanında beraber görev yaptıkları, o da bu mucize meyveye tutkulu emekli bir subayla işbirliğine gitmişler. Şimdi, Ege’nin bu eşsiz lezzetini ‘Lynium Aegean’ markasıyla önce Avrupa’ya, ardından da dünyaya pazarlamaya başlıyorlar.

Cengiz Özteke, Erkan, Soner ve Ufuk… Bu dört arkadaşın 1981’de askeri lisede başlayan arkadaşlıkları önce dostluğa, 30 yılı aşkın vatan hizmetinin ardından gelen emeklilik döneminde de zeytin ve zeytinyağı aşkıyla ortaklığa dönüşmüş. Girişimcilik yol haritalarını sırasıyla zeytinciliği bir sevda gibi gönülden yapan tedarikçinin bulunması, akademik bilgiyle örtüştürülen bilgi birikiminin depolanması, zeytinin zeytinyağına olan yolculuğundaki süreçlerin iyi tarım uygulamalarına dayandırılması, ürünün markaya dönüştürülmesi ve bu ürünün ihraç edilmesi olarak belirlemişler. Yine emekli bir subay olan Mehmet Parım’ın zeytincilikle ilgilenmesi ve daha önce beraber görev yaparken sahip olduğu iş disiplini onları ortak bir hedefte buluşturmuş. Zeytinin sadece zeytin olmadığı konusunda hemfikir olunmuş. İnsan hayatındaki önemi, sağlığa olan faydaları, Türkiye’deki ve dünyadaki zeytincilik uygulamaları dikkate alınarak üreticiler, gurmeler, dernekler ve akademik camianın içindeki konuya hakim otoriterlerle gerekli irtibatlar kurulmuş. Diğer yandan, şirketin vizyonunda ihracat yapılması yer aldığından ürünün ismi ve pazarı, pazarlanma şekli üzerinde çalışmalar başlatılmış. Dört kurucu ortak da görevleri nedeniyle Avrupa’da bulundukları için bu deneyimin de etkisiyle hedef pazar olarak Avrupa seçilmiş.

BAŞ HARFLERİ ŞİRKET ADI OLDU

Ürünün, oluşturulacak markayla ambalajlı olarak doğrudan tüketiciye sunulması kararlaştırılmış. Marka ismi olarak, Latince’de ‘dal, ağaç’ anlamına gelen ‘Lynium’ (orijinal yazılışı lignum, söylenişi lynium) ile Türkiye’de zeytinciliğin kalbi olan Ege’nin İngilizce yazılışı ‘aegean’ kelimelerinin bir araya getirilmesiyle ‘Lynium Aegean’ seçilmiş. Ekim 2019’da, Cengiz, Erkan, Soner ve Ufuk’un oğlu Oğuz’un isimlerinin baş harfleri bir araya getirilerek CESO Gıda, Tarım ve İhtiyaç Malzemeleri Ticaret Ltd. Şti. kurulmuş. Ardından da online satış için sanal mağazayı da kapsayan olivelynium.com ve sosyal medya hesapları oluşturulmuş. Sırada artık ihracatı gerçekleştirmek varmış. Genel müdürlüğünü Cengiz Özteke’nin yaptığı genç şirketin ortaya koyduğu azim ve kararlılık, pandeminin tüm ticaret hayatına getirdiği olumsuzlukları da yenerek bu yılın mart ayında İngiltere’ye ihracat yapılmasıyla sonuçlanmış. Temellerini zeytine olan aşk üzerine kuran bu birlikteliğin başarı hikâyesine dönüşmesi ve bu başarıda en büyük paya sahip üretici Mehmet Parım, yaşananları kendi penceresinden şöyle anlatıyor:

OĞLUNUN HASTALIĞIYLA TANIŞTI

“Çocukluk döneminde nadiren eve giren Riviera cinsini saymazsak, zeytinyağı ile gerçek anlamda tanışmam 1999’da Manisa’nın Salihli ilçesine atanmamla başladı. Aynı yıl 7 yaşındaki oğlum, Tip1 diyabet rahatsızlığıyla tanışınca diyetisyenlerin tavsiyesi üzerine evimize zeytinyağından başka yağ girmez oldu. Tabiri caizse ailecek zeytinyağına aşık olduk. Bu aşkın sonucu 2005’te Salihli’nin bir köyünde 65 dönüm arazi alarak bin 500 adet ‘Trilye’ cinsi fidan diktim. 2006’da tayinimizin Ankara’ya çıkması üzerine, henüz 1 yaşındaki bebeklerimizi daha iyi bakacağına inandığımız bir komşumuza satmak zorunda kaldım. 2014’e kadar zeytinyağlarımız sürekli olarak Salihli’den geldi. O sene Aydın’da göreve başlamamla birlikte zeytin-zeytinyağı ile olan ilişkimiz tekrar canlandı, daha da sıcak hale geldi. Uzun araştırmalarım sonunda bütçemize uygun bir zeytinlik bulamayınca 2016’da Vakıflar’a ait zeytinliklerden kiralama yolunu tercih ettim. 7 ayrı parsel halinde toplam 138 dönüm zeytinlik kiraladım. Daha önceki kiracılarının yeterli ilgiyi göstermemesi nedeniyle pek verimli olmayan ağaçları iyi bir ekiple budayarak işe başladım. İlçe Tarım Müdürlüğü’nde açılan zeytin budama, zeytin sulama ve ilaçlama kurslarına giderek eksik bilgilerimi tamamlamaya çalıştım. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde görevli akademisyenlerle tanışarak gerek bitki besleme, gerek zararlılarla mücadele konusunda sürekli desteklerini aldım, hala da alıyorum.

İLK İHRACATLARI İNGİLTERE’YE

2016’da zeytinlikleri kiralamamla birlikte iyi tarım uygulamaları kapsamında işlerimi yürütmeye başladım. Bunun sonucu hem destekleme alıyorum, hem de daha kaliteli zeytinler elde etmeye çalışıyorum. TSK’de albay rütbesiyle aktif görevde olmam nedeniyle ilgilenemediğim dönemlerde danışmanlığımı yapan ziraat mühendisi arkadaşımın destekleriyle bakım işlemlerini aksaksız yürütmeye çalıştım. Başlarda köy kahvesindeki sohbetlerde ‘parasını boş yere harcayan akılsız komutan’ olarak anılsam da üçüncü sene yıllık ürün miktarı ve yağ kalitesi en iyi zeytinlikler benimkiler olunca haklı olarak gururlandım. Emek ve masraflarımın karşılığını almaya başlamıştım. Aktif görevde zeytinliklerle yeterince ilgilenemediğim için Ekim 2017’de emekli oldum ve Aydın’a yerleştim. Zeytinliğin birine sondaj yaptırarak toplam 4 ayrı parseli yeraltı damlama sulama sistemiyle sulamaya başladım. Zeytinliklerdeki ağaç arası boşlukları tamamlamak için ilk etapta 110 ‘Gemlik’ türü fidan diktim. Bin 400 ağaçla başladığım zeytinciliği her yıl ilavelerle 4 bin 500-5 bin ağaca çıkarmayı planlıyorum. 2019’da CESO Ltd. Şti. ile tedarikçi anlaşması imzalamamız sonrası ilk ihracatımızı bu yıl içinde İngiltere’ye gerçekleştirdik. Natürel sızma, soğuk sıkım natürel sızma, soğuk sıkım Delice ve 350-400 yaşlarındaki zeytin ağaçlarının ürünlerinden elde ettiğim anıt ağaç olarak 4 çeşit zeytinyağı üretiyorum. Aydın İncirliova’da kiraladığım depoda krom tanklarda muhafaza ettiğim zeytinyağlarımın ihracat haricindeki önemli bir miktarını sosyal medya yoluyla pazarlıyorum. 2020’de marka başvurumu yaparak ‘PARIM Zeytinyağları’ ismiyle tescilimi aldım. Yurtdışına ise CESO Gıda’nın kendi markası olan ‘Lynium Aegean’ ile ihraç ediyoruz. Zeytin ve zeytinyağı konusunda henüz öğrenme aşamasında olduğumun bilinciyle daima araştırmaya, danışmaya, okumaya, yani kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Aldıkları sürece çevremdeki insanlarla bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum. Umudum odur ki, bir gün zeytinyağının önemi daha iyi anlaşılacak.”

 

Cengiz Özteke, Oğuz