Kilis yağlık zeytininden ürettiği zeytinyağıyla adını duyuran Masmana Doğal Zeytinyağları, Ayşegül Kaplan Hayta ve Ali Hayta çifti tarafından 2017 yılında kurulmuş olmakla birlikte hikayeleri aslında dört kuşak öncesinde başlamış. Temeli büyük dedeler Hüseyin Hayta ve Ahmet Kaplan atmış. Onlardan bayrağı devralan Ali Hayta ve Ahmet Kaplan aynı hassasiyetle üretime devam etmişler. Zaman içinde Kilis’te bağcılık ön plana çıksa da zeytincilikten asla vazgeçmemişler. Emaneti teslim ettikleri Neşet Hayta ve Duran Kaplan da tıpkı onlar gibi önceliği hep zeytine verip gelişmesi için gece gündüz demeden çalışmışlar. Dördüncü kuşağı temsil eden Ayşegül Kaplan Hayta-Ali Hayta çifti ise çok farklı alanlarda eğitim almalarına rağmen evliliklerinin öncesinde ve sonrasında zeytinle olan bağlarını hiç koparmamışlar. 3 yıl önce kendi ürünlerini kendi markalarıyla tüketiciye ulaştırmaya karar verip ‘Masmana’ markasını hayata geçirmişler.
BAYRAK ŞİMDİ 4’ÜNCÜ NESİLDE
“Kilis’te bulunan 4 bin yıllık zeytin çekirdeklerine bakılırsa bu hikayenin çok daha öncesine uzandığını söylemek yanlış olmaz sanırız. Bizim zeytinle yollarımızın kesişmesi ilk çocukluk yıllarımıza dayanıyor. Bizler zeytinle doğan, büyüyen ve onunla yaşamaya devam eden bireyleriz. Zeytin hayatımızda her daim oldu ve olacak. Ancak, ‘Evet biz zeytinyağı üretiyoruz’ iddiasıyla yola devam edişimizin henüz 3’üncü yılındayız. Ailemizin elinde kalan zeytinyağını satmak isterken kendimizi işin içinde bulduğumuz bu süre zarfında sadece öğrenmeye çalıştık. Doğru bildiğimiz pek çok yanlışımız olduğunu gördük. Bunları düzeltmek için çabalıyoruz. Ailelerimizin zeytincilikle uğraşan 4’üncü nesilleriyiz. Ancak bunun çocuklarımız tarafından da devam etmesini istiyoruz. Herkesin zeytin ağacını tanıması, ne kadar faydalı ve kutsal bir nimet olduğunu bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ölümsüz ağacın insanlara anlatacağı, öğreteceği çok şey olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden de, ‘Her insan bir gün ölümsüz ağaçla tanışmalı’ diyoruz. Bize böyle değerli bir miras bıraktıkları için atalarımıza minnettarız” diyorlar.
‘KİLİS YAĞLIK’A ODAKLANDILAR
Ailenin zeytinlikleri Kilis’te. Kendi bahçelerinin yan sıra yine Kilis’te farklı bölgelerden de bahçe kiralıyorlar. Sadece ‘Kilis Yağlık’ üzerine çalışıyorlar. Firma olarak Kilis İli Organik Zeytin Üreticileri Birliği’ne bağlılar. Sıkımı burada gerçekleştiriyorlar. Kendi tesislerini kurmakla ilgili çalışmalarına da devam ediyorlar. Tüketiciye halihazırda Gaziantep’te bulunan ve zeytin müzesi tadındaki mağazalarına ek olarak web sayfaları ile sanal pazar platformlarından (N11, Amazon Türkiye, Hepsiburada, Pttavm, Trendyol) ulaşıyorlar. İki markaları var: ‘Masmana’ ve ‘Olyvia’. Masmana, Güneydoğu Anadolu’da eskiden sabun ve zeytinyağı imal edilen yer anlamına geliyor. Zeytin, zeytinyağı ve gurme ürünlerinde bu markayı kullanıyorlar. Olyvia’yı ise zeytinyağını destekleyici ve tamamlayıcı ürünler için tercih ediyorlar.
ÜRETİCİLERE ROL MODEL OLDULAR
Ayşegül Kaplan-Ali Hayta’nın gündeminde ihracat da var. Şimdilik kendi markalarıyla küçük ölçeklerde denemeler yapmaya da başlamışlar. Ama ilerleyen zamanda ihracat odaklı bir yapı hedefliyorlar. Bu konuda pazar araştırmaları ve hazırlıkları devam ediyor. Bölgelerindeki üreticiler için bir örneklem, rol model oluşturmaya çalışıyorlar. Bunu başarırlarsa arkadan başkalarının geleceğine inanıyorlar. Farkında olmadan kendilerine yüklenen bu misyonu yerine getirmek için yoğun çaba harcıyorlar. Son söz olarak ise şunları söylüyorlar:
“Bulunduğumuz bölge zeytinin anavatanı olmasına rağmen ne yazık ki bilinirliği çok az. Kısa vadede Kilis zeytininin ve zeytinyağının tanınırlığını artırmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte bölgenin önde gelen zeytinyağı firmalarından biri olmak istiyoruz. Ayrıca, zeytinyağı konusundaki bilinçsiz tüketim ve bilgi eksikliğini giderebilmeyi arzuluyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz ise öncelikle Türkiye’de, devamında da dünyada başarılar elde ederek tanınan bir marka olabilmek. Bunu da aceleci davranmayarak, kaliteden ödün vermeden, her gün kendimizi daha da geliştirerek gerçekleştirmek istiyoruz.”