Önce yöreye özgü memecik türü zeytinlerden erken hasat soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen Milas zeytinyağının kalitesi tescillendi. Sonra 14’üncü Yüzyıl’dan bu yana Güneybatı Anadolu’nun Avrupa’ya en önemli ihraç ürünü olan geleneksel el dokuması Milas halıları koruma altına alındı. Ardından da yöredeki çeşitli otların çökelek peyniri ve Milas zeytinyağıyla karıştırılmasıyla hazırlanan içle yapılan Milas tepsi böreği için aynı süreç başarıyla sonuçlandırıldı.
MİLAS ZEYTİNYAĞI
Bir ödül de Flos Olei’den
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), yöreye özgü memecik türü zeytinlerden erken hasat soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen Milas zeytinyağına coğrafi işaret almayı başardı. Bu gelişmenin ardından Milas zeytinyağı yurtiçinde ve yurtdışında yapılan kalite yarışmalarında ödül üstüne ödül kazanmaya başladı. Milas zeytinyağının kalitesini belgeleyen bir başarı ödülü de dünyanın en önemli zeytinyağı kataloğu olarak kabul edilen Flos Olei’den geldi. Kataloğun 2018 değerlendirmesine 5 kıtadaki 52 ülkeden 500 firmanın 779 zeytinyağı markası katılırken, Türkiye’den sadece 5 marka listeye girmeyi başardı. Bunlardan 2’sinin coğrafi işaretli Milas markası olması yöre zeytinyağının kalitesini bir kez daha ortaya koydu. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Gerçek zeytinyağı tüketicilerini mutlaka Milas zeytinyağını tatmaya davet ediyoruz. Muğla’ya gelen tatilcilere, ‘Milas’a uğrayıp zeytinyağı almadan evinize dönmeyin’ diyoruz” dedi.
MİLAS EL HALISI
14’üncü Yüzyıl’dan günümüze
14’üncü Yüzyıl’dan bu yana Güneybatı Anadolu’nun Avrupa’ya en önemli ihraç ürünü olan geleneksel el dokuması Milas halılarının coğrafi işareti de artık MİTSO’da. Sümer Holding’in 1996’da coğrafi işaret alarak özelliklerini ve kalitesini tescillendirdiği Milas halılarının tescil hakları holdingin özelleştirme nedeniyle tasfiye sürecine girmesi üzerine MİTSO tarafından devralındı. MİTSO, Milas halıların yeniden yörenin en değerli ihraç ürünü haline getirmek için çalışma başlattı. MİTSO, Milas halılarının coğrafi işaret standartlarında dokunmasını sağlamak üzere Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Milas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü’yle işbirliği yaparak halıcı köylerde kurslar düzenliyor. MİTSO Başkanı Reşit Özer, “Milas el halıları yüzlerce yıl boyunca yöremizin en önemli ihraç ürünü olmuştur. Milas el halılarını yeniden dünya pazarlarına sunmak için çalışma başlattık. Öncelikle halıcı köylerimizde Milas halılarının coğrafi işaret standartlarına uygun olarak dokunmasını sağlamak için kurslar düzenliyoruz. Milas halılar, gerçek halı severlerinin ilk tercihidir” diye konuştu.
MİLAS TEPSİ BÖREĞİ
Asırlık kalite ve lezzet
Milas’ta bahçelerde yetiştirilen ve doğadan toplanan çeşitli otların çökelek peyniri ve Milas zeytinyağıyla karıştırılmasıyla hazırlanan içle yapılan Milas tepsi böreğinin kalitesi de yine MİTSO tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Bu gelişme Milaslı ev kadınlarının bugüne kadar aileleri için hazırlamakta oldukları tepsi böreğine üstün lezzetinin yanı sıra önemli bir pazar değeri de kazandırdı. MİTSO Başkanı Reşit Özer, “Milas mutfağının yüzlerce yıllık yerel lezzetlerinden olan tepsi böreğimizin kalite ve lezzet özelliklerini de coğrafi işaretle tescillendirdik. Milas tepsi böreğinin coğrafi işaret alması yöremiz için önemli bir pazar değeri de oluşturdu” görüşünü paylaştı.