Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Peki; organik tarım nedir, nasıl yapılır? Tüm bunları MET Ekolojik Kontrol ve Sertifikasyon Ltd. Şti. Sertifikasyon Birimi Müdürü Yasemin Mutlu ve Kontrol Birimi Müdürü Tuğba Tuncay’la konuştuk.Met Ekolojik Kontrol Sertifikasyon Ltd. Şti., TR-OT-42 kodu ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş bir firma. 2015’ten bu yana İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Şirkete bağlı kontrolörler, Türkiye’nin 81 ilinde organik tarım belgelendirme faaliyeti yürütüyor ve organik tarım yapan üreticileri yerinde denetliyor. Hasat bazlı bu denetimlerde çeşitli ürünlerden numuneler alınarak son tüketiciye sağlıklı ürün sunulmasına hizmet ediliyor.
Firma bünyesinde 7 kişinin çalıştığını paylaşan Yasemin Mutlu, “Met Ekolojik olarak, organik bitkisel üretim, organik hayvansal üretim, organik ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanması, organik tarımda kullanılacak gübreler, toprak iyileştiricileri, besin maddeleri ve bitki koruma ürünleri hakkında hizmet veriyoruz” diyor.
YASA NEYİ ÖN GÖRÜYORSA
Ülkemizde organik tarımın 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve bu kanuna dayanarak hazırlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyleyen Mutlu, “Bu üretim sistemi, yönetmelikler doğrultusunda izin verilen girdilerin kullanıldığı, üretim sürecinden tüketime kadar her aşaması kontrol altında ve sertifikalı olan, izlenebilirlik özelliğine sahip bir üretim şeklidir. Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon yapmak üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca denetlenen ve sertifikası düzenlenen gıdaları ifade eder. Bu ürünlerin etiketlerinde organik ürün logosu ve sertifika bilgileri yer almalıdır” diye konuşuyor.
PEKİ, SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Başvuru ve kontrol sertifikasyon süreci hakkında da bilgi veren Yasemin Mutlu, “Organik tarım sürecine giriş yapmaya karar vermiş üretici, yetkilendirilmiş kontrol kuruluşunun web sitesinden başvuru formunu doldurup fiyat teklifi ister ve uygun bulması halinde sözleşme imzalar. Kontrol kuruluşu tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Bilgi Sistemi’ne kaydı yapılır. Üreticinin başvuru esnasında sunduğu bilgiler doğrultusunda risk analizi yapılarak belgelendirme planı ve numune alma planı düzenlenir. Sonrasında, uygun bir tarih belirlenerek kontrol tarihi kararlaştırılır. Kontrol tarihinde hangi kapsamdan sözleşme imzalanmışsa yerinde inceleme yapılarak üreticinin Organik Tarım Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığı değerlendirilir. Kontrol kuruluşunun kalite sisteminde yer alan dokümanlar doldurularak doğrulama yapılır. Herhangi bir uygunsuzluk bulunmuşsa üreticiye yazılı olarak bildirilir ve belirtilen sürede düzeltici faaliyetler istenir. Uygunsuzluklar kapatıldıktan ve analiz amaçlı numune alınmışsa sonuç geldikten sonra kontrol raporu yazılarak sertifikasyon birimine iletilir. Sertifikasyon biriminin de incelemesi sonucu uygun bulması halinde sertifikasyon kararı alınarak müteşebbis sertifikası hazırlanır” ifadelerini kullanıyor.
DAHA TEMİZ BİR DÜNYA İÇİN
Organik tarımın güvenilir, GDO’suz ve hormonsuz ürünler sunduğunu aktaran Tuğba Tuncay ise böylece gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakma fırsatı yakalamış olacağımıza dikkat çekiyor. Organik ürün tüketerek, sağlığımızı korumanın yanı sıra toprak, su ve havayı kirletmeden çevreyi ve canlıları koruyan tarımsal üretim yöntemlerini de desteklemiş olacağımızı vurgulayan Tuncay, ekliyor:
“Organik tarım; hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama ve taşıma gibi süreçlerde, ürünün tüketiciye ulaşımına kadar her aşama Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından kayıt altına alınarak kontrol edilmektedir. Ürün ve girdinin her aşaması sertifikalandırılmakta olup, organik ürünün etiket bilgileri ve sertifikası sayesinde izlenebilirlik sağlanmaktadır. Organik tarımda iki tür sertifika bulunmaktadır. Bunlar, Müteşebbis Sertifikası ve Ürün Sertifikası’dır. Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası, yetkilendirilmiş bir kuruluşla sözleşme imzalandıktan sonra gerçekleştirilen ilk kontrolün ardından uygun bulunması durumunda verilir. Bu sertifika müteşebbisin organik ürün ürettiğini değil, organik tarım faaliyeti yürüttüğünü belgelemektedir. Organik Tarım Ürün Sertifikası ise tüm kontrol yöntemlerinin uygulanması ile organik ürün ve girdilerin mevzuata uygunluğunu gösteren bir belgedir. Bu belgede sertifikayı veren kuruluşun adı, Bakanlık tarafından verilmiş kod numarası, adresi, kuruluşun verdiği sertifika numarası, ürünün adı, durumu, miktarı, üretim veya hasat yılı, ürünün kaynağı, ayrıca ürün toptan satış ve ihracat edilecekse alıcı müteşebbisin adı ve adresi gibi ürünü tanımlayan bilgiler yer almaktadır.”


Tuğba Tuncay, Yasemin Mutlu

(kutu)
SERTİFİKA VE LOGOYA DİKKAT!
Etiketli ürünlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilen kuruluşun adı ve
logosu, kod numarası, müteşebbis veya ürün sertifika numarası ile birlikte Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen organik ürün logosu bulunması gerektiğinin altını çizen Yasemin Mutlu ve Tuğba Tuncay, “Logolarda kullanılacak renkler yeşil, mavi, siyah ve beyazdır” diyor.

(kutu)

“YÜZDE 100 DOĞAL, HORMONSUZ, HAKİKİ KÖY ÜRÜNÜ, SAF” DEMEK, ‘ORGANİK’ ANLAMINA GELMEZ
“Yüzde 100 doğal, hormonsuz, hakiki, köy ürünü, saf” gibi tanımlanan ürünlerin organik olmadığını söyleyen Yasemin Mutlu ve Tuğba Tuncay, şu bilgileri aktarıyor: “Bu ifadeler tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez. Organik ürünlerin etiketi ve logosu, reklam, tanıtımı sahte ve yanıltıcı olamaz. Tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içeremez. Bu nedenle organik ürün alırken mutlaka ürünlerin etiketi ve logosuna dikkat etmeliyiz. Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon yapmak üzere yetkilendirilen kuruluşların iletişim bilgilerine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın www.tarimorman.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.”

(uygun bir yere)

MET Ekolojik Kontrol ve Sertifikasyon Ltd. Şti.
Adres: Mecidiyeköy Mahallesi, Mecidiye Caddesi, Ümit Apartmanı, No:24, D:12, Şişli, İstanbul
e-mail: info@metekolojik.com .tr
web sitesi: www.metekolojik.com.tr