FİRMA: Ağaoğlu-Fevzi Çakaloğlu Gıda ve Tarım Ürünleri Ltd. Şti.
MARKA: Pir Olive Oil
BÖLGE: Aydın, Germencik, Hıdırbeyli
94 yıllık miras, kültür, emanet, geçmiş, gelecek
Ahmet Çakaloğlu tarafından 1927 yılında kurulan Ahmet Uysal (Çakaloğlu) Yağhanesi, yıllar içinde ata mirasına sahip çıkılarak, vefa ve azimle, en son teknolojilerle faaliyetlerine devam etmiş. 2002’de bayrağı küçük oğlu Fevzi Çakaloğlu devralmış. 2020’de de markalaşma yoluna gidilerek ‘Pir Olive Oil’ oluşturulmuş.
(yazı buradan başlıyor)
Ahmet Uysal (Çakaloğlu) Yağhanesi, 29 Ekim 1927’de Aydın Germencik’e bağlı Hıdırbeyli’de Ahmet Çakaloğlu tarafından kurulmuş. O yıllarda yağhane ilk etapta giriş, avlu, mahsul teslimat; ikinci etapta zeytin kırma, zeytin hamuru elde etme; üçüncü etapta iç bölüm, prese koyma, zeytin hamurunu torbalama ve prese verme bölümlerinden oluşmaktaymış.
GELENEKSELDEN MODERNİZASYONA
Zeytin hamuru hayvan gücüyle çalışan döner taşla elde edilerek, presleme kısmından bekleme bölümüne alınırmış. Sonra, elde edilen zeytin hamuru iç bölümdeki kıl torbalara yerleştirilirmiş. Üst üste dizili kıl torbalar preslere yerleştirilerek bodur geç, yani insan gücüyle sıkma yöntemiyle hamurdan zeytinin ayrılması sağlanırmış. Bu arada torbalar iki defa indirilerek 40-50 derece sıcaklıkta su verilirmiş. Yağ bekleme plumerine akar, orada dinlenirmiş. Vinç usulüne dönüştürülen tesisteki çalışmalar tamamen insan gücüne dayalıymış. Tesisin su ihtiyacı avludaki kuyudan temin edilirmiş. Yetersiz kalınca ikinci bir betonarme kuyu açılmış ve oradaki su da emme basma tulumba yöntemiyle sıcak su kazanına ulaştırılmış.
Eş zamanlı olarak insan ve hayvan gücüyle elde edilmeye çalışılan zeytin hamuru için de kolaylık ve verimlilik esası düşünülmüş. 4 adet zeytin ezme taşı motorize hale getirilmiş. Eski yıllarda zeytin sıkmak için tasfiye ücreti alınmaz ondalık usulüyle yapılırmış. Elde edilen prinalar da yağı sıkılmak üzere prina fabrikalarına satılırmış. Bu usul ve esaslara göre hizmet veren tesis zaman içinde çeşitli sebeplerden dolayı çalışmasına ara vermiş. Önceleri büyük gaz lambalarıyla ışıklandırılan yağhane karpit taşının Türkiye’ye gelmesiyle, gemici fenerlerini kullanmaya başlayana kadar, karpit lambalarını kullanmış. Yıllar içinde de ata mirasına sahip çıkılarak, vefa ve azimle, en son teknolojilerle faaliyetlerine devam etmiş. Üretilen yağ toptan satılmış.
‘SEN BU İŞİN PİRİSİN’ SÖZÜNDEN DOĞDU
2002 yılında bayrağı Ahmet Çakaloğlu’nun küçük oğlu Fevzi Çakaloğlu devralmış. Ağaoğlu Gıda-Fevzi Çakaloğlu adı altında bugünlere taşımış. 2020’de de markalaşma yoluna gidilerek ‘Pir Olive Oil’ oluşturulmuş. İnternet sitesi ile sosyal medyadan paylaşımlar ve satışlara başlanmış. Tesise ait Aydın Germencik’te toplam 400 dönüm arazi bulunuyor. Aralarında 100 yaşında ağaçların bulunduğu bahçelerden ‘Memecik’, ‘Trilye’, ‘Kalamata’ cinsi zeytin elde ediliyor. Sıkım, günlük kapasitesi 140 ton olan kendilerine ait tesiste yapılıyor.
Son dönemde işe, yeni nesli temsilen Melike Çakaloğlu Binoğlu dahil olmuş. Melike Hanım, Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirmiş. 1998-2015 arasında Pir-Teks Tesktil’de çalışmış. Geçen yıl da yağhanenin ürünlerini markalaştırma yolunda sürece katılmış. “Pir Olive Oil adıyla tek markamız var. ‘Pir adı nereden geliyor?’ derseniz, babam 1976’da iş hayatına ilk adımını atarken bir büyüğünün, ‘Sen bu işin pirisin’ sözünden etkilenmiş. Önce Pir Nakış’ı, sonra Pir Teks’i kurmuş. Son olarak da buna Pir Olive Oil’i eklemiş. Logomuzu tasarlarken sade, anlaşılır, estetik, özgün olmasına ve yöreyi temsil etmesine özen gösterdik. Etiket tasarımlarımızı da aynı titizlikle hazırladık” diyor.
YENİ MARKAYLA İLK İHRACAT ABD’YE
Yağlarının bozulmadan muhafaza edilmesi noktasında şişe seçiminin kendileri için kilit unsurlardan biri olduğunu söyleyen Melike Çakaloğlu Binoğlu, “Bu nedenle tercih ettiğimiz koyu renk şişelere uygun etiketler tasarlandı. Türkiye pazarındaki şişelerimizin son derece sade olmasıyla birlikte göze hitap etmesi de önem verdiğimiz konulardan biriydi. Amerika’ya yolladığımız şişelerde ise Ege’nin tarihi dokusunu vurgulamak istedik ve Magnesia Antik Kenti’ni soyutlaştırarak etiketimizde kullandık. Yeni markamızla ilk ihracatımızı ABD’ye yaptık. Satışlarımız Amazon üzerinden devam ediyor. Ayrıca, yurtdışındaki butik mağazalarda da görüşmelerimiz sürüyor” diye konuşuyor.
Melike Çakaloğlu Binoğlu