MARKA: Polive Boutique
BÖLGE: Manisa, Saruhanlı, Hacı Musa
Bilecik Bayırköy’de başlayıp Manisa Saruhanlı’da devam eden bir öykü
Kimya mühendisi Hasan Serhat Banger, babasına yardımcı olmak için başladığı zeytincilik serüveninde hep sağlık dostu bir zeytinyağı üretmenin hayalini kurmuş. Aldığı bir kursun ardından hedefe daha da odaklanmış. Bunu önce memleketinde denemiş ama hammaddenin azlığı nedeniyle rotayı Manisa Saruhanlı’ya çevirmiş.
Onların zeytin ve zeytinyağı yolculuğu yaklaşık 15 yıl önce Bilecik Bayırköy’deki ata topraklarında başlamış. Köyde yıllar öncesinden dikilmiş birçok zeytin ağacı olmasına rağmen zeytine hiçbir zaman endüstriyel bakılmamış. Bunun en büyük nedeni de köyde temel geçim kaynağının sebze olmasıymış. Ancak zamanla bu iş de çeşitli nedenlerden dolayı azalmaya başlamış. Bu gelişmeyle birlikte hep ikinci plana atılmış olan zeytin az da olsa öne çıkmış. Tam bu sırada babası zaten az olan ata topraklarına zeytin dikerek var olan envanteri büyütmüş. Bu konuda en büyük yardımcısı da oğlu Hasan Serhat Banger olmuş.
BİR KURSA GİTTİ HAYATI DEĞİŞTİ
Kimya mühendisi olan Hasan Bey, öğrenciliğinden itibaren mesleğin makine/proses tarafına her zaman daha çok meraklanmış. Tam da bu sıralarda, 2013’te Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Meslek Yüksekokulu’nun açtığı zeytinyağı makine operatörlüğü kursunu öğrenmiş ve kayıt yaptırmış. Tam 1 hafta boyunca hayatının en değerli eğitimlerinden birini almış. Hem zeytinyağıyla ilgili birçok yeni bilgiyi, hem de makinenin detaylarını öğrenmiş. 5 yıl önce işletme mastırında çalıştığı tez konusunu bizzat çalışmak ona müthiş tecrübe katmış. Bundan sonra hedefe daha da odaklanmış. Amacı, zeytinyağı üretmekmiş. Bunu önce memleketinde denemiş ama hem hammaddenin az olması, hem de uygun üretim ortamı olmaması nedeniyle vazgeçmiş. Bu yüzden Ocak 2020’de Manisa Saruhanlı’nın Hacı Musa köyünde içinde çoğunluğu ‘Gemlik’ türü olan 600 ağaçlık zeytinlik alarak ilk ciddi adımı atmış. Sonrasını ve duygularını şöyle anlatıyor:
ÖNCELİĞİ MİKTAR DEĞİL, FENOL
“O zamana kadar her yıl ortalama 500 litre civarında çıkan zeytinyağımızı abimle birlikte yakın çevremize satarak az da olsa kendimizi tanıtmıştık. Şimdi artık daha profesyonel bakma zamanı gelmişti. Kendimize ait bahçemizden elde ettiğimiz zeytinlerimizden düşük asitlik derecesi ve yüksek polifenol oranı ile kaliteli naturel sızma zeytinyağı üretmenin ve tüketiciyle buluşturmanın hayalini kurduk. Hemen marka ve logo çalışmalarına başladık. ‘Polyphenol’ ve ‘Olive’ birlikteliğini temsil eden, her daim yola çıkış amacımızı bize hatırlatan ‘Polive Boutique’ isminde karar kıldık. İlk yılımızda 7 ton zeytin topladık, 0.3 asitlik derecesine sahip 800 litre yağ çıktı. Oranın düşük olması beklediğimiz bir durumdu. Zira, amacımız hep söylediğim gibi fenol miktarı. Bunun için olması gerek tüm şartları sağlamaya çalışıyoruz. Tabii bu da daha ilk yılında çok ilgi gördü ve 3 ayda tükendi. Bu sırada bir yakınımızın butik makinesini satmak istediğini öğrendik. Bu zaten benim istediğim makineydi. Hiç tereddüt etmeden satın aldık. Önümüzdeki ilk adım kendi zeytinimizi kendi butik makinemizde istediğimiz standartlarda üretmek. Bunun için iş planımız hazır. Sağlık dostu bir zeytinyağı üretmenin ve hayalimizin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz.”
Hasan Serhat Banger