İnsanlık tarihinde önemli bir yeri bulunan posta pulu dünyada ilk kez 6 Mayıs 1840’ta İngiltere’de basılmış. Üzerinde Kraliçe Victoria’nın resmi bulunan pul 1 Penny değerinde olduğu için ‘Penny Black’ olarak adlandırılmış. Zira, mucidi olarak bilinen Rowland Hill posta ücretlerinin alıcı yerine gönderici tarafından ödenmesini savunmuş ve yarım ons’a (15 gram) kadar tüm gönderilerin gideceği yere bakılmaksızın 1 Penny alınmasını önermiş.
ÜLKEMİZDE 1 OCAK 1863’TE
Ülkemizde ise ilk posta pulu 1 Ocak 1863’te tedavüle çıkmış, 13 Ocak’ta Sultan Abdülaziz’in fermanıyla kullandırılmaya başlamış. Dikdörtgen şeklinde ve dantelsiz olan bu pul, üzerinde padişahın tuğrası yer aldığı için ‘Tuğralı Pul’ olarak adlandırılmış. 1921’de sürsarjlı olarak Adana’da tedavüle çıkarılan pullar Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk pulları olarak kabul edilse de 1923’ten sonra basılan ilk pulumuza ‘Birinci Ayyıldız’ ismi verilmiş.
BAĞIMSIZLIĞIN DA SEMBOLÜ
Bir ülkenin ekonomik, tarihsel, kültürel, yaşamsal düzeyini gösteren ve ayrıca bağımsızlığın sembolü olan pullar, zaman içinde liderlerin yanı sıra tüm bunları da içeren motifler de taşımaya başlamış. Zeytin de bunlardan biri olmuş. Ağırlıklı olarak bu mucize meyvenin yetiştiği coğrafyalarda dönem dönem sağlığa, barışa, adalete, özgürlüğe, bolluğa, tarihi geçmişine vurgu yapmak için pulların üzerine basılmış (hala da basılıyor). Böylece zeytin ve zeytinyağı hem o pulun basıldığı ülke genelinde, hem de uluslararası arenada daha geniş kitlelere tanıtmada bir araç olarak kullanılmaya başlanmış. Günümüzde birçok koleksiyonerde bulunan bu pullara paha biçilemiyor.