FİRMA: Rotaaura
MARKA: Rotaaura
BÖLGE: Muğla, Milas, Pınarcık
Onların rotası aura
ya da
Rotaları markaları oldu
Atalarının yolundan giden emekli öğretmen Abdülmuttalip Ergin ve kızları Özge ile Duygu, “Zeytin ağacı insanın doğal enerji kalkanı olan, güçlü ve dengeli bir aura için vazgeçilmezdir” ilkesinden yola çıkarak, aslında rotalarının aura olduğunu vurgulamak içir ‘Rotaaura’ markasına hayat vermişler. Onlar anlattı, biz dinledik, ortaya bakın nasıl bir öykü çıktı…
Onların zeytinyağı serüveni aslında çok uzun bir maziye dayanıyor. Muğla Milas’ın Bafa Gölü ve çevresindeki Karadiken Dağları’nın eteğine göç eden ataları geçimlerini ilk olarak çobanlık yaparak sürdürürken, bulundukları konum itibariyle, çevrelerindeki yetişen ‘Delice’ zeytinlerini tanımışlar. Sonra kendi geliştirdikleri aşılama ve taşıma yöntemleriyle ‘Memecik’ çeşidi zeytinlerle zeytincilik macerasında ilk adımı atmışlar. Büyük dede ile başlayan bu macerayı ilk olarak dede devam ettirmiş. Ardından onun en küçük oğlu Ünal Ergin, kardeşleriyle birlikte eski taş baskı yöntemi kullanılan zeytinyağı fabrikası açmış. Uzun yıllarca yöredeki ve yakın çevredeki köylere hizmet vermişler. 2004’te tesisteki üretimi durdurmak zorunda kalmışlar. Bu süreçte Ünal Ergin, zeytine olan aşkı ve üretme isteği sayesinde bireysel olarak ömrü boyunca zeytincilik serüvenine devam etmiş.
ÖĞRETMENLİKTEN ZEYTİNCİLİĞE
Oğlu Abdülmuttalip Ergin de gençlik yıllarında zeytin ağaçlarının arasında büyümüş biri olarak, babasının aktif olarak zeytincilik yaptığı süreçte ona destek vermiş. Ancak anne-babaları zeytinciliğin zor olması ve bir meslek sahibi olmalarını istedikleri için, o da kız kardeşi Hülya Başaran da okuyup öğretmen olmuşlar. Doğal olarak, yıllarca devam ettirdikleri memuriyet hayatları nedeniyle zeytincilikten uzak kalmışlar. Anne-babalarının vefatı sonrası zeytinliklerin sorumluluğu bir noktada onlara geçmiş. Son zamanlarda zeytin ve zeytinyağındaki maliyetlerin artması, kazanç kaybı, iklim değişikliği kaynaklı verimliliğin azalması nedeniyle imkanlar dahilinde süreçte yenilikler yapma kararı almışlar. Bu noktada Abdülmuttalip Bey, kendisinden sonraki neslin de tıpkı büyüklerinin yıllarca emek verdiği ekmek kapıları olan zeytinliklere sahip çıkmasını sağlamak, katma değer yaratmak ve aynı zamanda zekalarından ve yeniliklerinden yararlanmak adına iki kızını da (tabii ki onların da isteğiyle) bu sürece dahil etmiş.
KIZLARINI DA İŞE DAHİL ETTİ
Abdülmuttalip Ergin, “İlk olarak bu serüvene kızlarımla birlikte yenilikçi, sürdürülebilir tarım ve yeni nesil zeytinyağları hakkında eğitimler alarak başladık. Bu eğitimlerden edindiğimiz bilgiler ışığında, ‘Kendi ürünlerimizi nasıl daha iyi üretebiliriz ve pazarlayabiliriz?’ sorularının karşılığını bulduk. Tam bu süreçte yollarımız Bafa Doğal Yaşam Kooperatifi ile kesişti. Yeni nesil sürdürülebilir zeytincilik amacıyla başlatmış oldukları bu serüvene biz de dahil olduk. Yeni nesil zeytinciliğe gönül vermiş butik marka sahibi birçok kooperatif üyesi ile tanıştık. Şu anda da kooperatif bünyesinde kaliteli ve sürdürülebilir bir zeytinyağı üretme adına elbirliği ile çalışıyoruz. Kooperatif markalaşma sürecimizde de bize destek oldu. ‘Rotaaura’ markasını oluştururken deneyimli marka sahiplerinden aldığımız geri bildirimler, yönlendirmeler çok faydalı oldu. Edindiğimiz bu bilgiler eşliğinde, özellikle paketleme, şişe, logo ve etiket tasarımı sürecinde büyük kızım Özge Ergin’in konuya hakim bir mimar olması sayesinde çok hızlı ilerleme kat ettik. Küçük kızım malzeme mühendisi Duygu Eriş ise zeytinyağımızın tanıtımı ve sosyal mecralarda görünürlüğü, fuar-yarışma organizasyonları üzerinde çalışmalar yaparak kısa sürede markamızı tanınır hale getirdi. Ben de yeni nesil zeytinyağı üreticiliği kapsamında üretim sürecinde zeytinin bakımından toplanmasına, sıkımından stoklama koşullarına kadarki süreçlerde kızlarıma katkıda bulundum” diye konuşuyor.
YILLIK KAPASİTELERİ 5 TON
Ailenin toplamda 150 dönümü bulan zeytinlikleri Milas Pınarcık’ta. Zeytin ağaçlarının tamamı ‘Memecik’ çeşidi. Yıllık zeytinyağı kapasiteleri ortalama 5 ton. Zeytinyağlarını iki aşamalı olarak sıktırıyorlar. Birinci aşamada erken hasat soğuk sıkım ve içimlik yüksek polifenollü natürel sızma zeytinyağı elde etmek için sıkım yapıyorlar. Bu süreçteki sıkımı Yatağan’da Atilla Totoş’un sahip olduğu Tuay Zeytinyağı Fabrikası’nda yaptırıyorlar. İkinci aşamada ise çiğ tüketime uygun, salatalık, sofralık olarak yine erken hasat soğuk sıkım için Bafa’daki Mehmet-Özgür Özdemir’e ait tesisle çalışıyorlar. 2023-2024 sezonundan itibaren ise Bafa Doğal Yaşam Kooperatifi bünyesinde kurulan tesiste sıkım sürecine devam etmeyi hedefliyorlar. Ürettikleri yağları e-ticaret kanalları aracılığıyla zeytinyağı tutkunlarına ulaştırıyorlar.
ZEYTİN AĞACI EN BÜYÜK HAZİNE
Son söz olarak, “Markalaşma sürecimizde yaşadığımız en büyük zorluk doğru ve kaliteli ürettiğimiz zeytinyağını tüketiciyle buluşturmak oldu. Tüketicilerin hala doğru ve kaliteli zeytinyağı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını görüyoruz. Bu problemin, belediyelerin denetimi altında hijyen koşullarına uygun satış yapılacak alanların çoğaltılmasıyla giderilebileceğine inanıyoruz. Yerel üreticilerimizde keza kusurlu zeytinyağları üretildiğini ve piyasaya sürüldüğünü gözlemliyoruz. Bu da bu yolda kaliteli zeytinyağı üretimi için gösterdiğimiz emek ve çabanın maalesef tam olarak karşılığını alamamamıza yol açıyor. Bu sorunun da bilinçli insanların bu sektöre adım atmasıyla ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Ben emekli bir matematik öğretmeniyim. İnanıyorum ki benim gibi tarımı bilimle yapmak isteyen insanlar oldukça ülkemizde zeytinyağı bilinirliği artacak. Hem tüketim hem de üretimde çok daha iyi yelerlere geleceğiz. Avrupa ülkeleriyle başa baş rekabet edeceğiz. En büyük hazinemiz, zeytinliklerimiz. Altın madeni gibi yeraltında değil, yer üstünde” diyorlar.
NEDEN ROTAAURA?
Ailenin markasının adı: ‘Rotaaura’… Neden bu ismi seçtiklerini ise şöyle anlatıyorlar: “Bilindiği gibi zeytin ağacının mitoloji ve botanikte adı ölümsüz ağaçtır. İnsanlığın zeytinle yeniden doğduğundan bahsedilir. Zeytin ağacı insanın doğal enerji kalkanı olan, güçlü ve dengeli bir aura için vazgeçilmezdir. Biz de ismimizi oluştururken aslında rotamızın aura olduğunu vurgulamak istedik. Aura kelimesinin uluslararası olması da bir avantaj oluşturdu. Logomuzda ise minimal ve zamansız bir stilde bir zeytin dalı çizimi bulunuyor. Böylece logomuz ismimizi destekleyerek ilk izlenim için kolay ve okunabilir bir görsel dil oluşturmuş oluyor.”
Abdülmuttalip Ergin, “Hedefimiz her zaman organik tarım koşullarında doğru, kaliteli bir zeytinyağı üretmek olacak” diyor.
Rotaaura, daha ilk yılı olan 2022’de Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği yarışmada altın madalya ile ödüllendirilmiş.
Abdülmuttalip Ergin, Duygu Ergin Eriş, Özge Ergin