Hicri 1316 tarihli Salname kayıtlarında, “İlçede aşılanmış olan yabani zeytinlerden gayet nefis zeytin ve zeytinyağı çıkar. İhtiyaçlarından fazlasını çevre ilçelere gönderirler” ifadelerinin yer aldığı Mut’un yıldızı giderek parlıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ekrem Bayır: Mersin zeytin üretiminin yüzde 56’sı, Türkiye üretiminin ise yüzde 5.6’sı Mut’ta yapılıyor. Yeni dikilen zeytin ağaçlarıyla bu oranın artması planlanıyor. Üretilen zeytinin yüzde 70-75’i salamura, kalan kısmı ise zeytinyağı olarak değerlendiriliyor. İlçemizde 2018 verilerine göre 290 bin 520 ton zeytin işlendi, 20 bin ton zeytinyağı elde edildi. 2019’da ise 327 bin 550 ton zeytin işlenmesi bekleniyor. Yıllık rekoltemizin yüzde 10-15’i meyve olarak zeytinyağı üretimi için değerlendiriliyor, yüzde 35-40’ı ise sofralık zeytin olarak ilçemiz dışına gönderiliyor.
YAKLAŞIK 12.5 MİLYON ADET
İlçemizin toplam zeytin ağacı varlığı yaklaşık 12 milyon 500 bin adet. Mut zeytincilik konusunda yetiştiricilikte -buna bağlı olarak da zeytin sanayinde- gelişmiş ve gelişmeye devam eden bir ilçemiz. 15 zeytinyağı üretim, 10 da zeytin işleme tesisi bulunuyor. Zeytinyağı işleme tesislerinden 4’ü hem zeytinyağı, hem de zeytin işleme tesisi olarak faaliyet yürütüyor. Zeytinyağı üretimi yapan işletmelerimizin kapasitesi 42 bin ton olup yıllık ortalama zeytinyağı üretimi 20 bin ton civarında. Türkiye geneline bakıldığı zaman yıllık 263 bin ton yağ rekoltesi olan ülkemizin yüzde 13.15’ini ilçemiz karşılıyor.
ZEYTİNİN BAŞKENTİ OLURUZ
En çok üretimi yapılan çeşitler ‘Ayvalık’, ‘Gemlik’, ‘Domat’, ‘Manzanila’, ‘Memecik’, ‘Sarı Ulak’, ‘Yağ Aşı’ ve ‘Çöp Aşı’. Son günlerde dünyada ve ülkemizde önemi gittikçe artan organik tarım uygulamaları açısından ilçemiz zeytinciliği çok büyük önem arz ediyor. Mut’ta zeytinler gerek iklim, gerek toprak yapısı ve çevresel etmenler açısından herhangi bir şekilde kimyasal mücadele/gübrelemeye gerek kalmadan yetiştiriliyor. Bundan dolayı herhangi bir kalıntı bulunmuyor. Mut zeytin fidanı üretimi konusunda da bir hayli yol kat etti. Sertifikalı 6 fidancı bulunuyor. Toplamda 159 bin 250 zeytin fidanı üretimi yapılıyor. “Sağlık zeytinden, zeytin Mut’tan” sloganıyla zeytincilik konusunda çok büyük atılımlar yapan ilçemiz bu alanda başkent olma yolunda emin ve hızlı adımlarla yoluna devam ediyor.
Ticaret ve Sanayi Başkanı Mehmet Gürsel Aydın: Mut, sahip olduğu mikro klima iklim özellikleri sayesinde doğal tarımın yapıldığı ve yıl boyunca üretimin devam ettiği bir bölge. Zengin ürün yelpazesinde zeytin ekonomik açıdan önemli bir yere sahip. 2009’da Anıtlar Kurulu’nca bin 300 yıllık olduğu tescil edilen anıt ağaç, zeytinin anavatanının Mut olduğunu gösteriyor. Türkiye’de en fazla zeytin ağacı bulunan ikinci ilçe konumundaki Mut, sektörde önemli bir potansiyele sahip.
SIRADA AB TESCİLİ VAR
Mut Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2010’dan bu yana ilçe ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan zeytinyağının korunup ticari olarak değerinin daha da artırılması için farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu hedef doğrultusunda 2018’de Mut zeytinyağına coğrafi işaret aldık. Tescilli 11 zeytinyağından biri olduk. Şimdi Mut zeytinyağını Avrupa’da da tescil etmek için hazırlıklara başladık. Bunun için gerekli laboratuvar testleri yapıldı. Yakında Avrupa Birliği Komisyonu’nun coğrafi işaret tescili için başvuru yapacağız. Bu tescili de aldığımız zaman şu an farklı firmalar aracılığıyla yurtdışına gönderdiğimiz yağımız için daha kuvvetli bir tanıtım atağına geçme şansımız olacak. Ayrıca, Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan kazandığımız hibeyle hayata geçirdiğimiz ‘Mut Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Projesi’ aracılığıyla Mut zeytin ve zeytinyağını dünyaya daha etkin tanıtıp pazarlamayı hedefliyoruz.
TAMAMEN ORGANİK ÜRETİM
Mut, zeytin ve zeytinyağı üretiminde bin 300 yıllık geçmişe sahip. Akdeniz’de en çok zeytin ağacına sahip ilçe. Tamamen organik üretim yapılan Mut’ta üreticilerimiz kesinlikle zirai mücadele yapmıyor. Zeytin elle toplandığı için asidi yok denecek kadar az. Mikro klima ortamından dolayı zararlı haşere yok. Yani kimyasal kullanmadan organik üretim yapılıyor. Zeytindostu Derneği’nin Türkiye genelinde yaptığı yarışmada Mut zeytini ve zeytinyağının gerek aroması, gerek asit oranı ile Türkiye birincisi seçilmesi kalitelerini bir kez daha tescil etti. Mut olarak artık amacımız, var olan gücümüzü iç ve dış pazara göstermek. Ayrıca; hem bölgemize, hem de ülkemize katma değer sağlamak.