Adı gibi ‘Köklü’
Ayvalık’ın, adı gibi ‘Köklü’ bir markası var. Öyküleri o yöredeki birçok aile gibi Ege’nin karşı kıyısında başlıyor. Birinci kuşağı temsil eden Midilli’nin Çömlek köyü doğumlu Kara İbrahim, 1889-1966 yılları arasında adada zeytincilik ve hayvancılıkla uğraşıyor. Aile, mübadeleyle birlikte 1922’de Ayvalık’a göçüyor. Burada bayrağı oğlu Kokulu Mustafa devralıyor. Yanına gelen herkese cebinden çıkardığı mis kokulu esanstan ikram ettiği için ‘Kokulu’ lakabıyla tanınan Mustafa Bey de yine babası gibi zeytincilik ve tarım işleriyle uğraşıyor. 2000’de vefatının ardından nöbet ailenin dördüncü evladı olan Çetin Kaya Kürlek’e geçiyor.
Dökmeden ambalaja geçtiler
1966 Ayvalık doğumlu Çetin Bey, çocukluk ve gençlik yıllarında ailesiyle birlikte kendilerine ait zeytinlik ve tarlalarda çalışıyor, topladıkları mahsullerinin satışını yapıyor. Babasından zeytinciliğe dair bütün bilgileri öğreniyor. Asker dönüşü bir yandan zeytinliklerle ilgileniyor, bir yandan da farklı iş kollarında ticaret hayatına devam ediyor. O da aile geleneğine uyup ürettiği zeytinyağlarını toptan dökme olarak satıyor. Takvimler 2010’u gösterdiğinde ise perakende satışa artan talebi, markalaşmanın gücünü ve yarattığı katma değeri fark ediyor. Eşi Aynur Hanım ve oğlu Mustafa’nın da teşvikiyle markalaşmaya karar veriyor. Ayvalık’ın yerlisi, yani köklüsü oldukları için de ‘Ayvalık Köklü’ isminde karar kılıp, marka olarak tescil ettiriyor. Tıpkı babasının yaptığı gibi o da zeytin ve zeytinyağıyla ilgili tüm bildiklerini, tecrübesini, bilgi birikimini sağ kolu oğlu Mustafa’ya öğretiyor.
Brüksel’den 2 altın madalya
Ailenin halen Aktepe, Kilisetepe, Börülceler, Çeşnigir gibi birçok mevkide toplamda 2 bin 500 dönüm zeytinlikleri var. Bunların yüzde 90’ı Ayvalık çeşidi.
Kalanı da sofralık zeytin üretimde kullandıkları Gemlik türü. Yıllık zeytinyağı kapasiteleri bin, sofralık zeytin kapasiteleri ise 400 ton civarında. Ayvalık merkezin yanı sıra Sarımsaklı, Cunda, Çanakkale Karayolu ve fabrika satış mağazaları mevcut. Markalaşma sürecinin ardından katıldıkları ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönmüşler. İlk başarı 2015’te Zeytindostu Derneği’nin 8’inci Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda gelmiş, gümüş madalya ile taçlanmışlar. 2016’da yine aynı yarışmada aynı dereceyi elde etmişler. O yıl ayrıca merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan International Taste&Quality Institute (iTQi), yani Uluslararası Test ve Kalite Enstitüsü’nce düzenlenen yarışmada, aralarında Michelin şeflerinin de bulunduğu 120 kişilik seçkin gurme, şef ve sömeliye tarafından yapılan değerlendirmede erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarıyla 88 marka arasında 2 altın yıldızlı madalya ile üstün lezzet ödülüne layık görülmüşler.
Hong Kong’a ihraç ediyorlar
Baba-oğul diyor ki: “Ayvalık zeytinyağı coğrafi işaretine sahip ürünlerimizi Türkiye’nin yanı sıra Let Pacifik’le imzaladığımız anlaşma uyarınca 2016’dan beri Hong Kong’a da ihraç ediyoruz. Ayrıca, Amerika ve Japonya’ya ihracat yapan firmalara zeytinyağı tedarik ediyoruz. Zeytin ve zeytinyağı Ayvalık’ın vazgeçilmez değeri. Biz de 80 yıllık geçmişe sahip bir firma olarak bu değerin bilincindeyiz. Hedefimiz ambalaj çeşitlerimizi zenginleştirerek pazar payımızı artırmak ve yeni ihracat pazarları bulmak.”