Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Onlar, 1870’den beri zeytinyağı ve sabun üreten, ezelden beri çiftçilikle uğraşan Kuseyri ailesinin son jenerasyonu. Zeytinin anavatanında, ‘Bereketli Hilal’ de denilen Hatay Altınözü’nde, 150 yıllık tecrübeyi ve aileden aldıkları geleneği modern tekniklerle birleştirip en iyiyi ve en özeli sunuyorlar.

Aslında onlar, 15’inci Yüzyıl’dan beri Hatay Altınözü’nde yaşayan, zeytincilik ve çiftçilik yapan bir aile. Osmanlı döneminde ‘Kuseyr’ de denilen bu bölgede hem sipahi tımar etmiş, hem de çiftçilik yapmışlar. Zeytinyağı ve sabun üretimleri ise göreceli olarak daha yeni. 1870’de büyük büyük dede Muhammed Ağa, Antakya’nın merkezine taşınıp şu an halen çalışan yağhaneyi kurmuş. Zeytinyağı ve sabun imalatına başlamış. Daha sonra hep babalardan bir sonraki nesile kalmış. Son 2 yıldır da işin başında 5’inci nesil var. Fatih Salih, ailenin zeytinyağı serüvenini şöyle anlatıyor:

BAYRAK ŞİMDİ 5’İNCİ KUŞAKTA

“Muhammed Ağa’dan sonra bayrağı annemin dedesi Mustafa Kuseyri devralmış. Zeytinyağı ve sabun imalatında üretime devam ettiği gibi bir yandan da o dönem bölgede hakim güç olan Fransızların Şam’da düzenlediği yarışmalara katılmış. Sofralık zeytinyağı, sabun ve endüstriyel zeytinyağında birincilik de dahil olmak üzere ödüller kazanmış. Onun döneminde iş özellikle sabun imalatı olarak çok yayılmış, bütün Türkiye’ye sabun üretir hale gelinmiş. Sonrasında işin başına dedem Fatin Kuseyri geçmiş. Dedem aynı zamanda kimyagermiş. Hem sabun, hem de zeytinyağı üretimine devam etmiş. İşi modernleştirip yeni şeyler denemiş. 1950’lerde ‘MOT’ marka İtalyan bir taş baskı makinesi getirtmiş, onunla çalışmaya başlamış. Bir dönem ‘Aksil’ markasıyla sabun bazlı çamaşır deterjanı üretimi de yapmış. Dedemin erken kaybıyla işi önce anneannem Semiramis Kuseyri, ardından babam İsmet Salih üstlenmiş. Babamın döneminde, 1990’larda taş baskıdan kontinü sistem üretime geçilmiş. Bölgedeki ilk kontinü sistem tesislerden biri yine İtalyan MOT firmasından getirilerek yağhanemizdeki yerini almış. Ben ise üniversite eğitimi için İstanbul’a taşındım. Sonra orada kurumsal hayatta çalışmaya başladım. Eşim Özge’le tanıştık. Oğlumuz Kerem doğdu. Onun da dünyaya gelişiyle daha farklı ve daha anlamlı bir hayat arayışıyla hep beraber iki yıl önce Antakya’ya taşındık ve işleri devralmaya başladık.”

İSTANBUL’DAN GÖÇ ETTİLER

Fatin Salih, Yeditepe Üniversitesi’nde sistem mühendisliği okumuş. Sonrasında Marmara Üniversitesi’nde MIS masterı yapmış. 2016’ya kadar kurumsal şirketlerde bilgi sistemleri bölümünde görev yapmış. 2016’dan beri de zeytin ve zeytinyağı üzerine çalışıyor. Özge Salih ise Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği mezunu. O da Antakya’ya taşınana kadar kurumsal şirketlerde yazılım geliştirme uzmanlığı, yazılım yöneticiliği, en son da yönetici danışmanlığı yapmış. Okuyup, araştırıp, tarihini, medeniyetlere ve kültüre etkisini öğrenince zeytine olan ilgileri giderek katlanmış. Yörelerindeki zeytin çeşitlerini de tanımaları ve özelliklerini öğrenmeleriyle motivasyonları giderek artmış.

Zeytinlikleri Hatay Altınözü’nde. 5 ayrı bahçede toplam 650 dönüm. ‘Saurani’, ‘Halhalı’, ‘Sarı Haşebi’, ‘Karamani’ ve ‘Gemlik’ çeşitleri var. Kendi bahçelerinden yıllık 20 ton civarı zeytinyağı üretiyorlar. Fabrikalarının kapasitesi daha yüksek. Sezonda 80 tonu buluyor. Halen sıkımı tarihi eser olan 150 yıllık yağhanelerinde yapıyorlar. Ama seneyi Altınözü’ndeki çiftlikte yeni tesisi açmayı hedefliyorlar. Şirketlerine ait 3 markaları var: Zeytinyağı için ‘Taste of Antioch’, sabun için ‘Touch of Antioch’, çiftlik ürünleri için de ‘Kuseyri Çiftliği’. Tüketiciye ulaşmak için daha çok e-ticaret ve sosyal medyayı kullanıyorlar. Ama bazı butik/gurme marketler ve restoranlarda da ürünlerini bulmak mümkün.

HEDEF, YEREL ZEYTİNLE ÖDÜL

Fatin ve Özge Salih, hedeflerini ise şöyle özetliyorlar: “Öncelikle yeni tesisimizle beraber üretimi tamamen modernleştirip kusursuz hale getirmek istiyoruz. Ayrıca, kaliteli ve en önemlisi sağlıklı gıda üretimi amacımız çerçevesinde Kuseyri Çiftliği markası ile sofralık zeytin, dilimlenmiş zeytin ve zeytin ezmesi ürünlerini de hayata geçirmeyi arzuluyoruz. Bir yandan da ürünlerimizin ulusal ve uluslarası yarışmalarda değerlendirilmesini istiyoruz. En büyük hedefimiz ise yerel zeytin çeşitlerimizle ödül kazanmak. Ayrıca bölgenin üretim kültürüne ve tanınmasına katkıda bulunma planımız kapsamında tarihi yağhanemizin bir bölümünü sabun/zeytinyağı müzesi haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor.”

KRM İthalat İhracat Ltd Şti.

Taste of Antioch

Hatay Altınözü