Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

 

4.5 metrekareden doğan dev

 

İbrahim Bey, “Benim hayallerim var, gün ışığına çıkmamış. Şeker tadında, ufuk çizgisinde, bulut renginde... Denizler kadar engin, geleceğe ilişkin, beni ben yapacağına inandığım hayaller” diyerek başlamış serüvenine. Önce tek başına, ardından kardeşlerini de yanına alarak 1 iken 3 olmuş. Sonra çoğalmış, 10-20 kişiye ulaşmış. Şimdi ise bini aşan çalışanıyla Aydın sanayisinin temel taşlarından biri konumuna gelmiş. Hayallerinin peşinden giden İbrahim Polat, ‘Polat Makina’ olarak 5 kıtada 40’a yakın ülkeye sadece ürünlerini ihraç etmekle kalmamış, Türk’ün dostluğunu ve güvenini de taşımış.

DEMİRCİ USTASININ YANINDA YETİŞTİ

İbrahim Bey, dört çocuklu çiftçi bir ailenin ikinci çocuğu olarak 1956’da Aydın’ın merkez Çiftlik köyünde doğmuş. Geçimini topraktan sağlayan babası varlıklı sayılmazmış. Bu nedenle ilkokulu ancak okuyabilmiş. Çok istemesine rağmen eğitim hayatının devamını getirememiş. Doğduğu köyde ilkokulu bitirince çiftçi babası tarafından, “Eti de, kemiği de senin” denilerek Aydın Sanayi Sitesi’nde bir soğuk demirci ustasının yanına verilmiş. 1 yıl hem sanayiyi tanımış, hem de soğuk demirciliği öğrenmiş. Ama öğrenmeye olan açlığı, hep daha iyisini yapma arzusu onu yeni arayışlara sevk etmiş. “Soğuk demir işinin dışında ne yapabilirim?” diye gezinirken, sanayi sitesinde çırçır makine otomasyonu yapan bir ustayı gözüne kestirmiş. “Artık burada çalışmalıyım, bu işi de öğrenmeliyim” demiş ve kolları sıvamış. Kısacası; işini de, ustasını da kendisi seçmiş.

Çocuk yaşta olmasına rağmen hedefleri büyük olan İbrahim Polat, ağır ama emin adımlarla ilerlemiş hayalini kurduğu geleceğine. Çırçır makinesi ustasının yanında tam 8 yıl kalmış. Orada teknik resim okumasını ve teknik kara kalem resim çalışmasını öğrenmiş. Tüm bunlar kendisine olan güvenini daha da artırmış. Birçok işi kendi başına, hedef odaklı ve kararlı yapmaya başlamış. 11’inden 20 yaşına kadar adeta sanayide yatıp kalkan İbrahim Bey, hamken pişmiş, metalle haşır neşir olup ona adeta yeniden can vermiş. Sanayide çalışmaya devam ederken celp kararı gelmiş ve askere gitmiş. Burada da farkını hissettirmeyi başarmış. Vatani görevinin ardından yeniden ekmek teknesine, yani sanayideki ustasının yanına dönmüş. 3 ay daha çalışmış, sonra dükkan açmak için kendinden icazet istemiş.

USTASINI İKNA ETTİ, İŞİNİ KURDU

Henüz hazır olmadığını söyleyen ustası onu biraz daha yanında çalışması konusunda ikna etmiş. 6 ay daha sabretmiş ve sonunda yine ustasının yanına gidip dükkan açma isteğini yeniden dile getirmiş. Bu kez, “Tamam” demiş ustası. İcazeti almış almasına ama dükkan açacak maddi gücü yokmuş. Abisi Mustafa Polat’ın marangoz atölyesinin içinde bir köşe istemiş kendisine. Polat Grup şirketlerinin temeli işte o 4.5 metrekarelik alanda 3 Şubat 1978’de atılmış. Kendisine ait soğuk demirci atölyesini kurmuş. Para konusunda o kadar sıkıntıdaymış ki, atölyesinin takımlarını bile dostları almış. İbrahim Polat’ın başarabileceğine güvenleri sonsuzmuş. Nitekim siparişler arka arkaya gelmiş. Kısa sürede 4.5 metrekarelik dükkanı 20 metrekareye çevirmiş. Yeni şeyler üretip kazancı arttıkça hırsları daha da kamçılanmış ve 1980’de 40 metrekarelik atölyesini kiralamış. Hedefleri büyük olan İbrahim Bey, mıcır eleme yıkama tesisleri ve çırçır fabrikası otomasyon tesisleri yapmaya başlamış.

15 GÜNDE YAPTI, İTALYAN ŞAŞIRDI

Artık Aydın’ın en zor işleri ona gelmiş, kentte sözü edilen bir sanayici olmuş. 1980-1982 arasında çelik konstrüksiyon, çatı, bina işleri yapmaya başlamış. 1982’de Aydın’a ilk kontinü sistem zeytinyağı makinesinin gelmesiyle hayatı tamamen değişmiş. Gördüğü teknoloji karşısında hayranlığını gizleyemeyen İbrahim Polat, “Ben de yapmalıyım” demiş ve çevresindekilerin alaycı bakışlarına aldırış etmeden kollarını sıvayıp parasının yettiği ölçüde 15 gün içinde aynı makineyi yapmış. Öyle ki, kurulum için gelen İtalyan gördükleri karşısında şaşkına dönmüş.

1982’den 1992’ye kadar kendisini ve teknolojisini sürekli geliştiren, dekantör ve seperatör hariç diğer üniteler üzerinde çalışmalar yapan İbrahim Bey, 10 yılın sonunda, birikimiyle 17 takım makinesi yapmış. Küçük bir atölyede başladığı başarı dolu hikayesini 1993’te Polat Makina’yı anonim şirket boyutuna getirerek taçlandırmış. Aynı yıl modern zeytinyağı sıkma tesislerini yabancı firmaların kalitesinde üretmek gibi iddialı bir düşüncele kontinü sistem zeytin sıkma makinesi üretimine başlamış. Ses getiren faaliyetleri sonucunda her geçen gün daha da büyüyen Polat Makine, 1998’de bünyesine Polat Grup Redüktör’ü katmış.

 

HEDEF DÜNYA DEVLERİNDEN OLMAK

 

Hedef belli, zeytinyağı kontinü sisteminde dünya devleri arasında yer almak. Bu hedef doğrultusunda emin adımlara ilerleyen Polat Makina kendi ürettiği redüktörlerle piyasada etkisini daha da artırmış durumda. Prototip olarak üretilmeye başlanan redüktörler 30 bin metrekarelik kapalı alan ve CNC üretim tezgahlarına sahip eğitilmiş teknik kadrosuyla 2000’li yılların başından beri hem Polat Makina’nın, hem de değişik sanayi alanındaki üreticilerin redüktör ihtiyaçlarını karşılıyor. “Gelecek de bir gün gelecek” prensibini kendine yol haritası yapan İbrahim Polat, zengin üretim potansiyelin ürün çeşitliliğine de yansıtmayı hedefleyerek 2002’de tesislerine oluklu mukavva ambalaj tesisi AYKUTSAN A.Ş.’yi de eklemiş. 2003’te örnek tesis olarak kurduğu Polat Tarım Ltd. Şti., 240 ton/gün kapasiteli zeytin sıkma tesisiyle üreticinin ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Yurtdışında ilk satış ofisini 2012’de Yunanistan’da açan Polat Grubu, Eylül 2014’te ise Almanya’da ilk fabrikasını kurmuş.

PEK ÇOK ‘İLK’TE ONUN İMZASI VAR

Pek çok ‘ilk’in altında da İbrahim Bey’in, dolayısıyla Polat Makina damgasını görmek mümkün. 2005’te Türkiye’nin ilk full otomatik süt seperatörü, ilk maden dekantörü ve Türkiye Petrolleri’nin ilk yerli endüstriyel dekantörü ‘Polat’ imzasını taşıyor. Polat Makina üretimini yaptığı separatör, dekantör ve proses hatlarında yüksek kalite ve güncel teknolojinin en önemli temsilcilerinden. Sayılı santrifüj teknolojilerinden birine sahip olan Polat Makina dünyada ciddi şekilde bu işi yapan 10 firma arasında. Grup şirketleri olarak 5 kıtada 80 ülkeye ihracatı var. 4.5 metrekarelik alanda başladığı yolculuğunu günümüzde doğup büyüdüğü topraklarda 88 bin metrekarelik alanda sürdüren İbrahim Polat, 4’ü yurtdışı (Almanya, Yunanistan, Fas ve İtalya), 6’si yurtiçinde olmak üzere farklı sektörlere hitap eden toplam 10 şirketin sahibi. İbrahim Bey, hala hayallerinin peşinden koşuyor. İşini aşkla yapmaya devam ediyor. Biriktirdiklerini birleştiriyor. Birleştirdiklerini paylaşıyor. Ve artarak çoğalıyor.