Önce Alman dili ve edebiyatı, sonra tarih, ardından işletme okudu. 40 yıl turizmle ilgilendi. 6 sene de otopark sistemleri üzerine çalıştı. Ama ziraat mühendisi anne-babanın genleri ağır basmış olmalı ki, son yatırımı tarım üzerine oldu. Selçuk Çamlık’ta aldığı 80 dönüm zeytinlikten ‘Sultaniye Zeytinyağları’ markasını çıkarttı.
Bir dönem otelcilik, rehberlik, seyahat acenteciliği ve danışmanlık yapan Rıza Ferda Kolçak Köstendil, 2007’de, yıllardır turizm amaçlı gezip dolaştığı ve emsal bahçeler görüp özendiği Selçuk’un Çamlık Mevkisi’ndeki Sultaniye Köyü’nde ağırlıklı yaşlı incir ağaçlarıyla dolu araziyi satın almış. Buraya büyük bir özenle nektarin dikmiş. Ancak randıman alamayınca köklerinin yarısına yörenin şeftalisini aşılamış. Diğer yarısına da zeytin dikmiş. 2009’da da tamamen zeytin ağaçlarıyla kaplı komşu bahçeyi satın almış. Toplam 80 dönüme ulaşmış. Zeytinleri ağırlıklı Aydın Memecik ve Gemlik cinsi. “Arazim mütevazı bir büyüklükte ama beni uğraştırmaya yetiyor” diyor.
TARİH, TURİZM VE DE ZİRAAT
Köstendil, İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı’nda başladığı yüksek öğrenimini Ankara Dil Tarih’te tamamlamış. Sonrasında işletme okumuş. Siena’ya gidip iki yaz İtalyanca dil eğitimi almış. Turizm sektöründe geçen 40 yılın ardından otopark sistemleri distribütörlüğü yapmış. İzmir’de Adnan Menderes Havalimanı, Swissotel Büyük Efes gibi önemli projeleri üstlenmiş. 2015’te işlerini tasviye edince bağ-bahçe işine ağırlık vermiş. “Eğitimim başka alanlarda ama yüksek ziraat mühendisi anne-babanın oğluyum. Bursa doğumluyum. Çocukluğum ipekböceği işlikleri, şeftali ve zeytin ağaçları arasında geçti. Dolayısıyla çok da zorlanmadım. 2007’de ilk aldığım bahçe ile işe koyuldum. Zira biliyordum ki, ağaçların verimli yaşa gelebilmeleri için en az 7 yıla ihtiyaç vardı. Zaman kaybetmemek istedim. Bayrak şimdilik bende. Oğlum, kızım, damadım kendi işleriyle uğraşıyorlar ama hevesliler” diye konuşuyor.
İLK YARIŞMADA GÜMÜŞ MADALYA
Rıza Ferda Kolçak Köstendil, yıllık zeytinyağı kapasitelerinin 2-2.5 ton civarında olduğunu, sıkımı Şirince’de güvendiği bir tesiste yaptırdığını söylüyor. Tescilli tek markası (Sultaniye Zeytinyağları) olduğunu, bunun için bahçelerin bulunduğu bölgenin adını tercih ettiğini, kulağa da hoş geldiğini belirten Köstendil, şöyle devam ediyor: “Şimdilik tüketici kitlemiz dost, arkadaş ve tanıdıklar olarak gözüküyor. Ayrıca, Facebook ve Instagram aracılığıyla da belli gruplara ulaşıyoruz. İhracat şu an için hedefimiz değil. İç piyasa bize daha çok heyecan veriyor. Ana amacımız, sağlık kaynağı kaliteli zeytinyağı üretmek ve tüketiminin artmasına katkı sağlamak. Geçen yıl ilk kez katıldımız Zeytindostu Derneği 11’inci Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda gümüş madalya ile taçlanmış olmak bize gurur verdi.
Sultaniye Zeytinyağları
Sultaniye
Selçuk Çamlık