Yerli üreticinin yeni online gıda pazaryeri
TARLADAYİZ.COM
Doğuş Yayın Grubu’nda halen görevini sürdürmekte olan Tuğba Salkım tarafından kurulan tarladayiz.com, yerli üreticilere yeni bir satış platformu sunarken, tüketiciyi de nitelikli gıda konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.
Doğuş Teknoloji’nin düzenlemiş olduğu InvenDO kurum içi girişimcilik yarışmasında ön elemeyi geçerek pilot aşamasına geçmeye hak kazanan proje 16 Ekim 2020’de online satış faaliyetine başlamış. Dünya Gıda Günü’nde açılan tarladayiz.com, satış faaliyetine geçmeden önce, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçi Günü’nde 100 kadın çiftçinin toprak analizini karşılamaya
gönüllü olmuş.
TARIM SİYASET ÜSTÜ BİR KONU
Tuğba Salkım, sürdürülebilir tarımın, sosyal-ekonomik-çevresel faktörlerinin ele alınarak buna yönelik çalışmaların yapılmasının gelecek nesillere sağlıklı bir gelecek bırakmak adına ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun farkında olduklarını söylüyor. Salkım, “Tüketim toplumunu, üreten topluma dönüştürme inancıyla yola çıkarak bu projeye gönül verdik. Tarım çok kıymetli ve siyaset üstü bir konu. Hepimizin bu konuya duyarlı olması ve nasıl faydalı olabileceğimizi durup düşünmemiz gerekiyor” diyor.
Tüketici olarak, “Tükettiğimiz gıdalar ne kadar sağlıklı, gıda okur-yazarlığı konusunda ne kadar bilgiliyiz, yeterince yerel üreticiden alışveriş yapıyor, onları destekliyor muyuz, gıda israfını azaltma yönünde evimizde neler yapıyoruz?” gibi soruları kendimize sormamız, kaynaklarımıza ve gıdamıza sahip çıkmamız gerektiğini kaydeden Tuğba Salkım, “Üretici tarafında ise, ‘Üretimimizi neye göre gerçekleştiriyoruz, yeterince bilinçli ve sağlıklı üretim yapıyor muyuz, kendi soframıza getirmekten çekinmeyeceğimiz, kitlelere yönelik de özenli bir üretim çıktısı sağlayabiliyor muyuz?’ gibi sorulara rahatça cevap veriyor olabilecek bilinçte olmalıyız” diye aktarıyor.
KOLEKTİF BİLİNÇ OLUŞTURULMALI
Hem üretici, hem tüketici tarafında kolektif bir bilinç oluşturabilirsek, gelecek nesillerin kaynaklarından tüketmeden elimizdekileri verimli kullanmaya, korumaya ve üretmeye odaklanırsak yarınların çok daha başka olacağını kaydeden Salkım, şöyle devam ediyor: “İklim krizi gibi global çevresel problemlerin yanında pandemi gibi daha önce hiç deneyimlemediğimiz, canımızla sınandığımız bir dönemden geçtik, hala da bu sınavı vermeye devam ediyoruz. Bu noktada sağlıklı beslenmenin ötesinde ‘koruyucu sağlık’ kavramları ile tanışan tüketicinin de öncelikleri ve beklentileri şekillenmeye başladı. Gıda güvenliği hiç olmadığı kadar önem kazandı. Sınırların kapatılmasıyla beraber her ülke kendi kaynaklarını sorgular oldu. Tüketici artık kaynağı belli ürün arayışına girdi. Ki, bunların başında sertifikalı ürünler geliyor. Özellikle organik tarım sertifikalı üreticilerin üretim şekli ekolojik dengenin sürdürülebilirliği, ürünleri ise kimyasal girdi, tarım zehri (pestisit) içermediği için sağlık açısından çok değerli.
Tabii ki, iyi tarım sertifikalı ya da sertifikası olmasa da ata tohumu ile doğal üretim yapan çok kıymetli üreticiler, değerli kooperatiflerimiz var, bunları da göz ardı edemeyiz. Bu bağlamda aslında uzun vadede tarım ve gıda ürünlerinde kullanılan pestisitlerin
denetimlerinin artırılması ve elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili verilerin şeffaflığı
sağlanmalı ki , tüketici de buna istinaden gıdasını hangi üreticiden
seçebileceğine bilinçli bir biçimde kendisi karar versin. Buna dayalı oluşan talep
sonucunda da bilinçli üretim yapan üreticilerin sayısı artarak devam edebilsin.”
REKABETÇİ DEĞİL, İLERLEMECİ
Yerli tarım üreticilerinin yeni satış platformu tarladayiz.com’un sürdürülebilir tarımı yaygınlaştırmayı ve gelecek nesilleri tüketim konusunda bilinçlendirmeyi amaçladığını vurgulayan Tuğba Salkım, şu an yeni bir oluş olduklarını ama sürekli kendilerini geliştirmeye gayret gösterdiklerini paylaşıyor. Doğuş Teknoloji’nin İnvenDO çatısı altında projeye verdiği destekten sonra, halihazırda İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde projenin büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini aktaran Salkın, sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Yerli üreticiye destek olarak kendi hikayelerini gerçekleştirecekleri imkanları sağlamak ve buna aracılık etmek, sürdürülebilir tarımı destekleyerek gelecek nesilleri hem üretim, hem de bilinçli tüketim konusunda bilinçlendirmek misyonuyla yola çıkan tarladayiz.com’dan yapacağınız alışveriş gelirinin bir kısmı yine gelecekte planladığımız sosyal sorumluluk projelerine aktarılmak için fonlanacak. Rekabetçi değil, ilerlemeci ve farklı yaklaşımımızla Türkiye’de var olan pazaryerinden ayrışıyoruz.”
İŞTE O MANİFESTO
Tarladayiz.com, manifestosunda da ülkenin geleceğinin üreten bir toplum olmaktan
geçtiğinin altını çiziyor.
* Dünyanın var olduğu günden itibaren en önemli ihtiyacı su ve toprak.
* İkisi de sürdürülebilir, ikisi de korunabilir olduğunda yaşam ve insan ayakta kalır.
* Mezopotamya’dan Anadolu’ya, kendi toprağımıza emek verip bu topraklardaki fidanın, tohumun yeşermesini sürdürebildiğimiz takdirde hepimiz için ‘gelecek’ var demektir.
* Bugünün çocukları eğer bir çiftçinin hikayesini bilirse, eğer üretmenin coşkusuna inanıp, emek vermenin eşsiz kıymeti ile tanışırsa yarınlar çok daha başka olur.
* Teknoloji ilerlerken, yazılım ve kodlama yeni çağda yükselirken, sürdürülebilir tarım da aynı oranda büyüyecek ve ilerleyecek. İşte o zaman özgürlük ve kalkınma herkes için yakındır.
* Nitelikli gıdaya sahip olmak, tarladan sofraya gelen nimete güven duymak en çok biz Anadolu’ya yakışır.
* Nitelikli gıda hayattır ve hayat tarlada başlar.