Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

Zeytinciliğin her geçen gün geliştiği bölgelerimizden biri de Tarsus… İlçedeki toplam 1 milyon 7 bin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 25’i ‘Sarıulak’. Orijini Tarsus olan ‘Sarıulak’ı diğer zeytin çeşitlerinden ayrılan en önemli özelliği hasadın yapıldığı ağaçların yörede yetişen fidanlardan aşılama ve çelikleme yolu ile elde edilmesi. Verimi orta düzeyde. Siyah ve yeşil sofralık olarak değerlendirilebiliyor. Yağı ise açık yeşilimsi-sarı renkli ve kuvvetli meyve kokulu.

ZEYTİNİNDEN SONRA YAĞI

Tarsus Ticaret Borsası, 2018 yılında coğrafi işaret belgesi verilen ‘Sarıulak’ zeytininden üretimi yapılan zeytinyağının da tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulundu. Borsa Başkanı Murat Kaya, Tarsus Sarıulak Zeytini’nin tescil belgesiyle kısa sürede değer kazandığını, yağının da aynı şekilde markalaşması için çalıştıklarını söyledi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün tüm üretim noktalarından örnekler alarak analizler yaptığını belirten Kaya, “Bölgedeki üretim yerleri gezildi. Hasat döneminde dalından toplanan zeytinler analize gitti ve her türlü detayı ortaya çıktı. Bunları belgelendirip tarihe dönük diğer belgeleri ortaya çıkararak müracaat ettik” bilgisini paylaştı.

MARKA DEĞERİ ARTACAK

Coğrafi işaret tescil belgesinin zeytinyağının marka değerini ortaya çıkaracağını kaydeden Murat Kaya, hem tat, hem de içerdiği vitamin ve mineraller anlamında diğerlerinden çok üstün özelliğe sahip olduğunu vurguladı. “Coğrafi işaret tescil belgesi alınca süreci sağlıklı bir şekilde sürdürmek için ciddi şekilde kontrollerini yapacağız. Tarsus Sarıulak Zeytini’nden üretilecek yağa başka yağların karışımlarını önleyecek, il ve ilçe tarım müdürlüğüyle ortak ve koordineli çalışmalar yapacağız” dedi. İlçedeki zeytin ağaçlarını ataları tarafından yüzyıllar önce dikilmiş olduğunu ifade eden Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün bin yıllık zeytin ağaçları var. Kültürü ve damak tadını tanıtmak noktasında altyapı hazır. Biz sadece bunun sunumunu ve tanıtımını gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Coğrafi işaret tescil belgesi alınan ürünün raf fiyatlarında yüzde 20’ye kadar artış oluyor.”