Ülkemizde özellikle Ege, Güney Marmara ve Akdeniz’de geniş bir şekilde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Zeytin, toprak isteği bakımından diğer meyve çeşitlerine oranla daha toleranslı bir bitkidir. İyi havalanabilen, taban suyu yüksek olmayan tınlı topraklarda çok iyi bir şekilde gelişir. Fazla killi, çok ağır bünyeli ve taban suyu yüksek topraklarda ise iyi gelişme göstermez. Zeytin ağacının kazık kök sistemi derine gitse bile beslenmeyi sağlayan kılcal kök yüzeyseldir. Kılcal kök sistemi diğer ağaçlarda olduğu gibi sadece taç izdüşümüyle sınırlı olmayıp, ağacın tacının dışına da yayılmak suretiyle sıra aralarını kaplamaktadır. Bu nedenle zeytinliklerde derin toprak işlemesi yapılmamalıdır. Özellikle killi topraklarda zeytin ağacının kılcal kökleri yüzeye daha yakın oluşacağından bu gibi yerlerde derin toprak işlemesinden mutlaka kaçınmak gerekir. Bitki besin elementlerinden özellikle azot, fosfor ve potasyumun ürün miktarı ve kalitesi üzerine büyük etkileri bulunmaktadır. Bunların yanında kalsiyum, magnezyum, kükürt ve mikro-elementlerin de ürün miktarı ve kaliteye etkileri vardır. Bu elementlerin bitki kökleri tarafından alınması üzerine buraya kadar verilen toprak verimliliğiyle ilgili özelliklerin yanında bu elementler ve element çiftleri arasında da ilişkiler (olumlu=sinergitik, olumsuz=antagonistik) bitki beslenmesi bakımından dikkate alınarak gübre tavsiyelerinde bulunmak gerekir.
YAVAŞ SALINIMLI TABLET GÜBRE
NUTRITAB® 18-10-10 (+7.5 SO3) özel tablet formunda bir gübredir. Azotun amonyum formunu DMPP ile inhibe ederek üretilir. Fosfor, potasyum, ikincil ve mikro besin elementleri (yavaş salınan nitrojen kaynağı olarak) uygun, uygulaması kolay bir tablete sıkıştırılır. Tabletler kök bölgesine yerleştirildiğinde yavaş yavaş çözülürler ve toprak mikrobiyal aktivitesiyle iklim koşullarına bağlı olarak 6-9 aya kadar yavaş yavaş azot salınır. NUTRITAB® tabletleri yeni dikilen fidanlar, yetişkin ağaçlar, çalılar ve yer örtücüler için güvenli, besleyici, özlü bir bitki besleme programı sağlar. Yeni kurulmuş bahçe tesisleri ve ayrıca düzensiz çim onarımında eşit derecede iyi çalışır. Tabletler küçüktür, kullanımı kolaydır ve tekrarlanan uygulamalara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. NUTRITAB® şu an için piyasada 5 ve 10 gramlık tabletler olarak mevcuttur.
HEM EKONOMİK, HEM ÇEVRE DOSTU
NUTRITAB® tabletler size oldukça doğru basit dozlarda bitki besin maddelerini verme şansı sunar. Her zeytin fidanı/ağacına uygulanan NUTRITAB® tabletlerinin (her biri 5 veya 10 gram) sayısı bitki yaşına göre değişmekle birlikte 30-60 gramdır. Yani yeni dikilen fidanlarda 1-3 adetx10 gram tablet, 5-10 yaşlı yetişkin ağaçlarda 4-6 adet tabletx10g’lık tablet şeklinde uygulanır. Tabletlerin fidan/ağaç gövdesinden uzaklığı maksimum ağaç taç iz düşümü denilen çap çevresine karşılık gelir. Tabletler zeytin fidan/ağaçlarına 15 cm’den daha yakın yerleştirilmemelidir. Tabletin mesafesi fidan/ağaç çevresini (taç iz düşümü) 10 cm’den fazla olmamalıdır. Yerel iklim, toprak ve teknik koşullara bağlı olarak NUTRITAB® tabletleri dikim çukurunun kenarındaki yan köklerin derinliğinde, zeytin fidan/ağaç gövdesinden yaklaşık 15 cm uzakta, toprak yüzeyinin 15-20 cm altına yerleştirilir. Tabletler alternatif olarak üzerlerine bastırarak toprak yüzeyinin altına yakın bir şekilde işlenebilir. Kök seviyesi uygulaması, istenmeyen yabancı otların bitkiyle birlikte döllenmesini kısmen önler.
(kutu)
NE ZAMAN YAPILMALI?
NUTRITAB® tablet gübresi ilkbahar ve yaz mevsimlerinde temmuz sonuna kadar uygulanır. Gübreler ekim yılında veya ertesi sene bahar döneminde fidelere uygulanır. Yerel koşullara bağlı olarak gübreler en geç sonbaharda (eylül veya ekim) uygulanır. NUTRITAB® gübrelerinin kar üzerine uygulanması fonksiyonel olarak uygun değildir.