Cumhuriyet Bulvarı No: 82 Erboy 2 İş Merkezi

FİRMA: Pozitif İklimlendirme Ltd. Şti.

MARKA: Ulivetoida, Ugi

BÖLGE: Balıkesir, Edremit, Beyoba

 

Tıpkı zeytinyağı gibi ‘Bilge Baykuş’ da etrafını aydınlatsın istiyor

 

Enerji ve iklimlendirme alanlarında hizmet veren Özlem Yasmut, yıllar önce koyduğu bir hedefin peşinden giderek zeytin-zeytinyağına da yatırım yapmış. İtalyanca ‘Zeytinlik’ ile Kazdağları’nın mitolojideki adı ‘İda’dan ‘İda’nın zeytin bahçesi’ anlamına gelen ‘Ulivetoida’ya hayat vermiş. Kutadgu Bilig’teki bilge kuştan da ‘Ugi’yi oluşturulmuş.

Ailesi Yunanistan ve Romanya’dan Türkiye’ye göç ettiklerinde, bildikleri iş olan çiftçilik ve tarım yapabilmeye uygun olduğundan Çanakkale ve Balıkesir bölgelerine yerleşmişler. Uzun yıllar zeytincilik, çiftçilik, hayvancılık yapmışlar. Sonrasında o zamanın şehir hayatına en yakın yeri olduğundan İzmir’e yerleşmişler.

BABASININ İZİNDEN GİTTİ

Özlem Yasmut, “Dedem o zamanları anlatırken, Eceabat’tan ‘Maydos’ diye bahseder, sonrasında zeytinlik ve bağda geçen günleri, hikayeleri anlatırdı. Ben İzmir’de doğdum. Tesadüf ki, babam da o günün ismi ile İktisadi İdari Bilimler Akademisi’nde (Dokuz Eylül Üniversitesi) okumak için Balıkesir’den İzmir’e geliyor. Çiftçilikten fabrika ortamına geçiş burada başlayarak, babamın yaklaşık 50 yıl sürecek zeytinyağı, sabun, sabun tozu, ayçiçek yağı üretimiyle sürüyor. İlk ve orta öğretimim boyunca yaz gelsin diye iple çekerdim. Ailem köye, Eceabat’a göndersin ve yazı orada zeytinlikte, bağda, ahırlarda geçireyim diye can atardım. Sonrasında üniversitede işler açıkçası biraz değişmeye başladı. Mühendislik eğitimi almayı seçtim. Eğitim sonrasında İstanbul’a yerleşerek 1997’den beri Türkiye’nin önde gelen kurumsal şirketlerinde HVAC sektöründe satış, pazarlama alanlarında çalıştım. Halen sektörde enerji ve iklimlendirme alanlarında hizmet veren bir şirkete sahibim. Bu süreçte her tatilimde her boş bulduğum zamanda yine Edremit ve Çanakkale’de alıyordum soluğu. ‘Soluk’ derken, öyle gerçekten soluk. Doğa sporları tutkunuyum. Bu tutkum doğa sevgisi ile birleşince kendime uzun yıllar önce koyduğum hedef için taşlar yerine oturmaya başladı. Çocukluktan beri beni mutlu eden, kendimi daha faydalı ve üretken bulduğum doğadan üretmek için kolları sıvadım. Zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretimi üzerine çeşitli eğitimler aldım. Okudum, araştırdım, inceledim, kendimi geliştirdim” diyor.

HASADI KADINLARLA YAPTI

‘Ulivetoida’ ve ‘Ugi’ markalarıyla sektöre adım atan Özlem Hanım’ın zeytinliği Balıkesir Edremit’in Kazdağları bölgesinde, Beyoba köyü yakınlarında. Tek bahçe. Zeytinliğini seçerken egzoz, sanayi ve kimyasal tesis atığından uzak olmasına özen göstermiş. Ağaçları ‘Ayvalık’ ve ‘Memecik’ cinsi. Yıllık kapasitesi şimdilik 5 bin litre. 2020’de ilk sıkımı tanışıklığı olan bir tesiste kendi belirleyip takip ettiği şart ve koşullarda yapmış. Soğuk sıkım çok özel bir proses olduğundan ilk andan son ana kadar hep işin başındaymış.

“Nitelikli bir zeytinyağı için zeytinliğimiz de nitelikli ve bu sürdürülebilir olmalı. Bu konuya çok değer veriyorum. Bu bölgenin çiftçisinin elinde hepimizin bildiği gibi bir altın var, o da zeytin. Burada başka bir altın aramaya bu sebeple gerek yok. Zeytinin olduğu yerde kültür var, sanat var, neşe var, sağlık var… Yakın zamanda bölgenin köylerinde yaşayan kadınların işin içinde olacağı ve onlarla birlikte çocuklarının da gelişeceği projelerde Ulivetoida’yı duyacaksınız. Bu yıl bu konuda küçük bir başlangıç yapabildik. Hasadımıza sadece köyümüzün kadınlarını dahil ettik. Çocuklarına da eğlenceli işler yaratarak bize neşe kaynağı olmalarını sağladık. Önümüzdeki senelerde yine bu bölgede hem istihdam yaratmak, hem de faaliyetlerimizi artırmak için tesis kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl elde ettiğimiz ürün açıkçası İstanbul’da kendi çevremizde çok sevilerek istendi. Seçkin gurme restoranlarda, gurme storelarda kullanılmaya başladı. İnternet ortamında da lezzet tutkunlarıyla buluştu. Bu arada, ihracat için Kanada ve Amerika pazarında çalışmalar yapmaya başladık. Yakında umarım bölgemizi ve ürünümüzü de orada tanıtma fırsatı bulacağız” diye konuşuyor.

 

 

İKİ MARKALARI VAR:

ULİVETOİDA VE UGİ

Özlem Yasmut, markasını oluştururken, “Bölgenin özelliklerini, geçmişini ve kendimizi uluslararası pazarda nasıl anlatabiliriz?” gibi düşüncelerle işinde profesyonel kişilerle çalışmış. Şişe tasarımında markada da yer alan zeytin yaprağından esinlenilmiş. İsim seçimine gelince… ‘Uliveto’ İtalyanca ‘Zeytinlik’ demek. Özlem Hanım’ın zeytinliğinin bulunduğu köy de Edremit’in Zeytinli beldesine bağlı. Biz buradaki dağlara ‘Kazdağları’ desek de dünya ‘İda’ olarak biliyor. İkisi birleşince ortaya ‘Ulivetoida’ yani, ‘İda’nın zeytin bahçesi’ çıkmış. ‘Ugi’ ise Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig’indeki bilge kuştan oluşturulmuş. Bu aslında kozmetik markası. Üründen elde edilen yüksek vitamin değerlerinin içinde olacağı organik kozmetik alanında kullanılması planlanıyor. Logoda yer alan ‘Baykuş’ bilge kuş, aynı zeytin ağacı gibi. Özlem Hanım, bu konuda da, “Bu sebeple antik çağlarda bölgede yapılan ilk sikkelerde (zeytin toplayanlara ödemek için kullanılan) baykuş figürüne rastlıyoruz. Baykuş da aynı zeytin ağacı gibi, bilgeliği, uzun ömrü, dayanıklılığı, bereketi, yeniden doğuşu simgeliyor. Doğada bu kavramlara baktığınızda birbiriyle çok özdeşleşen iki figür” ifadelerini kullanıyor.

 

Özlem Yasmut