Temelleri 1972 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da atılan, 1985’te üretimini Türkiye’ye taşıyan, ‘Ramsey’ ve ‘Kip’ markalarıyla hazır giyim-perakende sektöründe adını duyuran Gürmen Group, enerji, madencilik, tarım ve hayvancılığın yanı sıra ülkemizde tek tapuda en büyük zeytinliğin de sahibi. 2006 yılında kurulan Gökkale Tarım, ardından 2010’da hayata geçirilen Ortaş Tarım’la bu alanda da birçok önemli yatırıma imza atan grup, ‘Vievi’ ve ‘Gökkale’ markalarıyla polifenol değeri yüksek maksimum 0.5 asit değerinde soğuk sıkım zeytinyağlarını sofralarla buluşturuyor.
TAM 5.5 MİLYON METREKARE
Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür’ün, gerek kutsal oluşu, gerek sağlıklı nesillere katkısını önde tutarak kaliteli zeytinyağı üretme hedefiyle çıkılan yolda 2011 yılında Aydın’ın Karacasu ilçesinde 820 rakımda atıl durumdaki 5.5 milyon metrekarelik tek parça taşlık ve makilik arazi satın alınarak tarıma kazandırılmış. 2016’da vefat eden dönemin şirket CEO’su Hüseyin Doğan’ın öncülüğünde önce ıslah çalışmaları ve çeşitlere göre dikim planlaması yapılmış, sonrasında ise gelecekte fabrika kurulumu ve markalaşma hedeflerinin altyapısı oluşturulmuş. 2012 yılında söz konusu arazinin 1.2 milyon metrekarelik alanına İspanya’dan getirilen ‘Arbequina’, ‘Arbosana’ ve ‘Koroneika’ fidanları dikilmiş. Böylelikle Türkiye’nin en büyük sık dikim zeytin bahçesi kurulmuş. Aynı yıl 2 milyon metrekarelik bölüme de çoğunluğu ‘Gemlik’ olmak üzere, ‘Manzanilla’, ‘Memecik’ ve ‘Ayvalık’ gibi yerli fidanların dikimi gerçekleştirilmiş. Kalan yerde de 350 bin metreküplük sulama göleti yapılarak damlama sistemi kurulmuş.
ÜÇ ALTIN MADALYA BİRDEN
İşletme Müdürü Şerafettin Bildi yönetiminde, Murat Küçükçakır’ın danışmanlığında, üretimden sorumlu ziraat mühendisi Selami Zağlı ve çalışanların kontrolünde 2017’de ürün alınmaya başlanmış. Bunun 1 yıl öncesinde tarımsal işletmelerin başına geçen yönetim kurulu üyesi Selim Doğan’ın zeytinyağında kaliteli üretim ve markalaşmayı başlatmasıyla ‘Vievi’ ve ‘Gökkale’ doğmuş. Tam olgunlaşmadan dalından toplanan zeytinler 5 saat içinde 26 derecede soğuk sıkım yöntemi ile sıkılarak yüksek polifenol içeren, meyvemsi, dengeli yakıcılık ve acılıktaki zeytinyağı tüketiciyle buluşturulmuş. Bahçeden alınan çeliklerle ‘Arbequina’ ve ‘Gemlik’ zeytin fidanı üretimine başlanmış. Ve ‘Vievi’ bu yılın mart ayında Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği 12’nci Natural Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda iki altın, İtalya’da düzenlenen EVO IOCC’de de bir altın madalya ile taçlanmış.
EN MODERN TESİS OLACAK
Bu ödülün daha iyisini yapmak adına heyecanlarını yükselttiğini belirten yetkililer, “Hedefimiz, İspanyol paydaşlarımızdan edindiğimiz knowhow’la yakın zamanda Türkiye’nin en modern zeytin işleme ve zeytinyağı üretim tesislerini kurmak. Çeşitliliğimizi artırıp yıllık 450 ton kapasiteye ulaşmak. Markamızın bilinirliğini artırmak. Zeytin ve zeytinyağında dünyaya ihracat yapar hale gelmek. Üretim alanını da 10 milyon metrekareye çıkarmak. Sofralar ‘Vievi’ ile buluşsun, kalp yolunuz açık olsun” diyor.